1.8 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 6, 2024

Cum a reușit o educatoare din Salva să impresioneze antreprenorii, cu stilul său inovator de predat

Vasilica Augusta Găzdac, o educatoare de 40 de ani din Salva, care jumătate de viața a petrecut-o la catedră, a reușit să îi impresioneze pe antreprenori, care au premiat-o anul acesta în cadrul Romanian Business Leaders. Educatoarea a impresionat cu metodele sale inovatoare de predat, cu cărțile scrise și cu modul cum a transformat practic grădinița din Salva.

Adevărul.ro prezintă povestea Vasilicăi Găzdac, o educatoare de la Școala Gimnazială „Tiberiu Morariu” din Salva, care le predă copiilor de grădiniță de 21 de ani.

Anul acesta, educatoarea a fost premiată de MERITO, un proiect prin care antreprenorii din România, reuniți în Romanian Business Leaders recunosc public meritele profesorilor valoroși din România și lucrează împreună pentru a promova practicile de predare ale acestora.

Educatoarea a reușit să păstreze tradițiile din zona în care locuiește, dar și să ducă numele comunei Salva la nivel internațional. Aceasta a scris o monografie geografică și una istorică a satului, dar și cărți de pedagogie, cu jocuri didactice, redactate în mai multe limbi, dar și planuri de lecții, în care pot fi implicați și părinții.

În ultima perioadă s-a concentrat pe aplicații digitale pentru învățământul preșcolar. Vasilica Găzdac inovează permanent, asta și pentru că noile generații sunt tot mai diferite:

„Copiii de astăzi sunt mult mai inteligenți și mai curioși sunt atrași de alte lucruri față de cei din generațiile anterioare. Au o curiozitate nativă, știu foarte multe lucruri chiar când vin la 3 ani. Formez un evantai de metode pe care le folosesc cu ei, inclusiv activități în cadrul grupei și activități în afară, în natură, la muzeu”, a precizat educatoarea pentru Adevărul.ro.

Ce face nou educatoarea din Salva? Ei bine, scoate copiii din mediul lor și îi duce în locuri noi. Copiii învață mai întâi în practică totul, iar apoi parcurg și teoria.

„Practic foarte mult cu ei jocul cu pietre. Scriem litere și cifre din pietre și le colorăm. Nu folosim material plastic sau care nu este degradabil. Ar fi bine să ne întoarcem la semințele de grâu, la boabele de porumb, bineînțeles, sub supraveghere, pentru că cei mici au tendința să le bage în gură. Aceste materiale sunt din mediul lor, nu este ceva abstract. Au mălaiul de acasă sau pietrele de pe malul râului și împreună le dăm o anumită funcție. Scriind litere în mălai și făină se dezvoltă musculatura fină”, mai spune educatoarea.

În 2010, educatoarea a aplicat la Comenius+, un program prin care elevii din UE pot experimenta sisteme de învățământ străine. Peste 100 de elevi și profesori au venit atunci din Portugalia, Franța, Belgia, Spania, Italia, Finlanda, Grecia sau Norvegia la Salva. Străinii au locuit în Salva o săptămână, timp în care au învățat despre tradiții, dar și despre modul de predare românesc.

Foto: Adevărul.ro

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.