Bistrițeanul Cristian Palco a învățat secretele spectaculoasei lavande tocmai în Statele Unite ale Americii, de la un inginer agronom. A pus pe picioare o cultură de lavandă la Delureni, completată de o seră în Șieu-Măgheruș, unde produce butași din 25 de soiuri de lavandă. În doar câțiva ani, Cristian a reușit să pună Bistrița-Năsăud pe harta lavandei, platele produse aici ajungând în toată Europa.
Cu siguranță cea mai spectaculoasă cultură de lavandă din județ este cea de la Delureni (comuna Urmeniș). Pentru ca bistrițenii să o poată admira în toată splendoarea sa și să o prindă și-n fotografii de revistă, Cristian Palco, cel care se află în spatele său, organizează an de an un festival dedicat ei.
Anul acesta, Festivalul BioLavanda de la Delureni a ajuns la ediția a IV-a și va avea loc în perioada 5-7 iulie, între orele 09:00 și 21:00. Cum a luat naștere acest festival dedicat lanurilor mov și parfumate?
Ei bine, Cristian Palco, un bistrițean crescut la bloc a descoperit toate secretele lavandei tocmai în Statele Unite ale Americii, de la un inginer agronom. Atât de bun a devenit la asta, încât a ajuns să îi învețe pe alții să planteze și să facă material săditor în mai multe zone ale lumii, inclusiv în Guatemala.
Astfel, nu se putea ca Cristian Palco să nu pună bazele unei spectaculoase culturi de lavandă acasă, în Bistrița-Năsăud. Cultura sa de lavandă o găsim în Delureni (comuna Urmeniș), aceasta fiind completată de o seră modulară situată în Șieu-Măgheruș.
Acolo produce butașii din 25 de soiuri de lavandă, fiind singurul român care produce atâtea soiuri. Sute de mii de plante se produc pe an și ajung în Republica Moldova, Iordania, Cehia sau Spania. Cristian nu produce doar plante, ci și ulei esențial, la distileria sa de la Delureni. Acesta ajunge în proporție de 80% în export, din Franța până în Germania sau Spania.
„Lavanda de Provence” face spectacol la Delureni!
Cultura de lavandă în jurul căreia se va desfășura cea de-a IV-a ediție a Festivalului BioLavanda este cea mai mare din județ, dar și cea mai spectaculoasă. Asta pentru că este compusă din soiul „X Intermedia Grosso”, cunoscută și sub numele „Lavanda de Provence”.
Aceasta este nu doar cea mai spectaculoasă și cea mai parfumată și căutată. Din acest motiv, Lavanda de Provence ocupă peste 50% din suprafața cultivată din Franța. Este o încrucișare între două tipuri de lavandă și este ultima care înflorește.
„Este cea mai cerută. Are câteva avantaje: are floarea mult mai mare, are un miros mult mai intens și rămâne iarna de un verde argintiu și arată bine și ca decorațiune, față de alte tipuri de lavandă, care se fac maronii”, spune Cristian Palco.
Festivalul de weekendul viitor în care veți putea admira Lavanda de Provence vă așteaptă cu decoruri de revistă, standuri cu mâncare, băuturi dulciuri, umbrare și locuri de relaxare și servit masa, locuri de joacă pentru copii, momente artistice și concerte și bineînțeles standuri cu produse cu lavandă, de la uleiuri la butași.