Toți pacienții internați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița care iau antibiotice primesc la micul dejun câte un chefir. Culmea, acesta face parte din „tratament” și a redus infecțiile intraspitalicești.
Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, în fiecare zi la micul dejun, pacienții internați în unitatea medicală care iau antibiotice primesc câte un chefir. Decizia de a oferi la micul dejun un chefir are legătură și cu tratamentul.
Astfel, chefirul vine să reducă infecțiile intraspitalicești, mai exact cele cu Clostridium Difficile, una dintre cele mai păcătoase bacterii întâlnite în spitale. Practic, chefirul acționează ca un probiotic natural și este recomandat atunci când pacienților li se administrează antibiotic.
„În fiecare zi la micul dejun este chefir. L-am introdus pentru că e un aliment bun și în urma unui studiu făcut în spital analizând infecțiile și cazurile de Clostridium Difficile. Am discutat cu medicii infecționiști și de cele mai multe ori spuneau că apariția acestei bacterii este asociată cu administrarea de antibiotic. Am stabilit cu infecționiștii și farmacistul spitalului și am alocat un buget suplimentar pentru ca bolnavii care iau antibiotic să primească și un probiotic, în cazul acesta chefir. S-au redus foarte mult cazurile de Clostridium Difficile. Cei care servesc masa îi încurajează pe pacienți să îl consume. Acela e sfânt, în fiecare zi îl primesc”, a precizat Gabriel Lazany, la Bistrițeanul Live.