12.2 C
Bistrița
duminică, septembrie 8, 2024

Cum a dispărut unul dintre cele mai bogate sate din Bistrița-Năsăud, Bungard

Satul Bungard este uitat de lume. În trecut era o comunitate prosperă de români într-o câmpie dominată de sași și maghiari. Era considerat cel mai bogat sat din zona de câmpie din județul Bistița-Năsăud, fiecare familie având mult pământ pentru animale și agricultură.

Așezat la trei kilometri de drumul principal ce trece prin Sângeorzu Nou spre Sărmașu, micul sat aparținător din punct de vedere teritorial de comuna Lechința este atestat documentar la anul 1331, într-un act al comitatelor de juzi din comitatul Dăbâca, referitor la uciderea lui Ștefan de Bungard.

Nici 50 de suflete în fostul sat bogat de câmpie

Acum, satul este aproape pustiu. Nici măcar 50 de suflete nu își mai fac veacul într-unul din locurile neatinse de infrastructură grea și poluare.

Într-o emisiune „Bistrița în alb cu Negru”, Romeo Florian a vorbit despre acest sat component al comunei pe care o conduce, Lechința, aproape dispărut, din care locuitorii au plecat la oraș și mai trec prin bătătură vara, în sezonul agricol.

„Satele din Lechința sunt săsești, e o adunătură de localități. Locul acela este Raiul pe pământ. Din păcate, au rămas foarte puțini oameni, iar localitatea este depopulată aproape în totalitate. Nu știu dacă mai avem 50 de locuitori, însă Bungardul, pot să spun că a fost cea mai bogată comună, în trecut toate satele erau comune. Marea majoritate a populației care a trăit în satul Bungard avea mult pământ, minim 10 hectare de fiecare familie, ba chiar și 20 de hectare. Era un sat de oameni bogați”, a spus Romeo Florian în emisiune.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (monument istoric)

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (monument istoric)

Bungard are ca atracție principală o biserică de lemn ridicată în stil vechi, arhitectură ecleziastică, actual renovată. Până la intrarea în sat s-a turnat asfalt, însă problema cu apa alungă oamenii care se trag spre condiții mult mai bune.

„Erau români foarte bogați în Bungard. În Bungard erau români, nu sași, cum erau în celelalte localități din Lechința. Multe persoane în vârstă de acolo stau mai mult în Bistrița, vara vin și își lucrează pământul. Condiții sunt, până la intrarea în sat este asfaltat, pentru apă nu este eligibil pentru că nu avem locuitori și nici măcar din puț forat nu am putut să devină eligibil”, a adăugat Florian.

Pentru mai multe detalii puteți urmări emisiunea accesând link-ul de mai jos:

Foto: www.primarialechinta.ro

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Foarte simplu.
    Au plecat SASII, au murit romanii harnici, a venit comunismul , a venit Revolutia si in prezent au plecat tinerii iar in locul lor au sosit si drogurile care se pot achizitiona cu usurinta pentru consum la doritorii care mai zabovesc prin zona.
    In locul masinilor agricole vorbil pe Tik-tok si pe Instagram si cumparam totul de la Super-Market.
    De ce sa lucrezi pamantul ?
    Dar cu siguranta vine si FOAMETEA mare amintita nu de putine ori in Biblie si chiar la ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ: Vino la CARAVANA Škoda, în 14 – 15 septembrie și participă la TOMBOLĂ

MATEROM AUTOMOTIVE TE PREMIAZĂ: Vino la CARAVANA Škoda în 14 și 15 Septembrie 2024, în parcare la Bistrița Retail Park, înscrie-te la Test drive și participă la TOMBOLĂ. Ce poți câștiga:

Stewo Năsăud caută asistent producție, Aquabis angajează instalatori, încasator și cititor contoare. Noi locuri de muncă, în Bistrița

STEWO Năsăud are nevoie de un asistent producție, Aquabis angajează instalatori, cititor contoare și încasator. The...

Schimbă la timp plăcuțele de frână și călătorește în siguranță tot anul!

Materom Automotive îți oferă o Super Reducere de -30% la Schimb plăcuțe frână, pentru automobilele Škoda...