Cei care au luat la pas Via Transilvanica, cel mai lung traseu de drumeție și anduranță din România au avut parte de o experiență culinară demnă de amintit. Întreg traseul de 1.400 de km a fost extrem de ofertant, mai ofertant decât orice restaurant sofisticat, dând posibilitatea drumeților să guste, de exemplu, din peste 100 de feluri de ciorbe.
Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, a vorbit pentru Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Radio GaGa despre cum s-a transformat Via Transilvanica într-o adevărată experiență culinară pentru drumeții care parcurg cel mai lung traseu de drumeție și anduranță din România.
Turiștii și drumeții sunt încurajați să opteze pentru hrana locală din zonele pe care le străbat. Astfel, ei experimentează gusturile autentice din diferite zone românești și susțin producătorii locali. Consumă hrană produsă în apropierea lor, care nu a trecut prin multe etape de procesare și nu a parcurs mii de km să ajungă pe masa lor.
„Eu cred că s-au făcut pași destul de importanți în România și cred că trebuie să rămânem în același trend. În ceea ce ne privește cu Via Transilvanica noi am intrat în acest univers rural, este nu numai fascinant, ci cine trece prin satele din România nu ar avea nevoie de niciun super-magazin pentru o seamă de produse. (…) În proiectul nostru Via Transilvanica, făcând la pas, fiecare sat, el are parte întotdeauna de ce există în sezonul respectiv, în fiecare localitate, dar mai are parte și de specificul zonei, specificul fiecărei localități pe unde trece. Ne-am dat seama că oricât ar fi un restaurant de sofisticat tot nu are cum să aibă probabil sute de feluri, peste 100 de feluri de zămuri și ciorbe, de exemplu. Este cel mai scurt și economic mod de a hrăni oamenii. Participi nu doar la o parte de experiență culinară specifică locului”, a explicat Alin Ușeriu.
Foto: Arhivă