1.4 C
Bistrița
luni, noiembrie 18, 2024

Cum a ajuns un bistrițean să facă bani din biciclete din bambus. A creat într-un laborator din Suedia un ulei special care le face rezistente

Biciclete din bambus, ușoare, realizate manual și ecologice. Pe asta a mizat un bistrițean, a cărei viață poate fi cu ușurință subiect de film. Mai ales că Rareș Vâsc a renunțat la o carieră în cercetare în Suedia, pentru a se întoarce la Cluj și a investi în biciclete. S-a folosit totuși de toate cunoștințele din laboratoarele suedeze pentru a crea un ulei special care să dea rezistență și longevitate bambusului.

Viața lui Rareș Vâsc poate deveni oricând subiect de carte sau film. Cei de la revistacariere.ro au relizat un inedit interviu cu bistrițeanul, în care acesta își povestește parcursul profesional.

A plecat de la Bistrița la Cluj pentru a se face medic veterinar, a abandonat ideea în primul an de studiu și s-a îndreptat spre zootehnie. După 4 ani de zootehnie a plecat în Suedia, urmându-și prietena, care se afla acolo pentru un schimb de experiență.

Culmea, acolo și-a regăsit pasiunea pentru bicictele, pentru că era efectiv înconjurat de biciclete, noi sau vechi, scumpe sau abandonate. A reparat bicicleta iubitei sale și a unei prietene și și-a făcut și el una din piesele reciclate, găsite efectiv pe stradă.

Inginerul zootehnist a devenit „the bike guy” în Suedia

Un student internațional a pus rapid ochii pe ea și i-a cumpărat-o. Cu banii de pe prima bicicletă și-a cupărat o trusă de scule. Rapid, bistrițeanul a devenit „the bike guy”.

Unitățile de procesare a fierului vechi, unde ajungeau bicicletele găsite pe stradă și nerevendicate au devenit mină de aur pentru bistrițean. Mai mult, acesta și-a deschis un PFA și a început un real business bazat pe biciclete.

Rareș estimează că în cei câțiva ani petrecuți în Suedia i-au trecut prin mâini peste 1.500 de biciclete. După 4-5 ani petrecuți în Suedia, printre studenți, doctoranzi, masteranzi și profesori, lui Rareș i-a venit din nou gustul pentru studiu și a început un master în biomedicină, la o universitate suedeză.

După primul an de studii a ajuns să lucreze ca tehnician într-un laborator de cercetare suedez.

Bicicleta din bambus, dragoste la prima vedere

A văzut pe Internet o bicicletă din bambus, iar ideea l-a fascinat instant. Atât de mult l-a frământat, încât și-a făcut și el o bicicletă din bambus pentru a vedea cum se comportă.

Bicicletele din bambus nu se mai produs însă. Asta pentru că bambusul ridică mai multe probleme: primește umezeala din mediul ambient, care provoacă o tensiune internă ce poate să ducă la ruperea tubului. De asemenea, acesta poate fi atacat de insecte, iar mucegaiul poate afecta interiorul tuburilor de bambus.

Așa că bistrițeanul s-a folosit de laboratorul cu care colabora pentru a găsi o soluție și a transforma bambusul într-o materie primă viabilă.

„Soluția mea este sub forma unui ulei care prin impregnare schimbă structura moleculară a bambusului. Prin uleiul creat de mine am reușit să rezolv toate acele probleme ale bambusului și astfel să fac din tuburile de bambus un material ideal pentru fabricarea de biciclete”, a precizat Rareș pentru revistacariere.ro.

Și-a dezvoltat afacerea cu biciclete din bambus în România, la Cluj

Acesta a lăsat Suedia pentru România, mai ales că a reușit să acceseze fonduri europene pentru a pune pe picioare un atelier pentru biciclete din bambus. Bistrițeanul s-a reîntors la Cluj în 2017, iar de atunci realizează biciclete din bambus.

„E multă migală, munca la un cadru de bicicletă din bambus poate fi asociată cu munca unui bijutier. Trebuie lucrat cu multă atenție la detalii pentru că per total să iasă un produs bun atât calitativ cât și estetic. (…) Afacerea mea este și pasiunea mea pe care am reușit să o fructific. Din acest punct de vedere mă consider norocos. În fiecare zi intru în unitatea de producție, care se află în Cluj, cu entuziasm mare, ca și cum ar fi prima zi. Hala mea de producție e locul de joacă preferat pentru mine”, mai spune Rareș.

Bicicletele realizate de Rareș ajung în Elveția, Franța și Suedia. Acestea sunt realizate manual, personalizate și uneori țin cont de detaliile fizice și nevoile celor care le folosesc.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: 

Alege anvelopele și roțile complete de iarnă Mercedes-Benz, pentru a călători fără griji

MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița îți oferă 30% reducere* la manopera de montare, la achiziția de anvelope sau roți complete de iarnă Mercedes-Benz. Grăbește-te, campania este valabilă doar până la 31 Decembrie 2024!