Gabriel Lazany a declarat la Bistrițeanul Live că a început să dea teste asistentelor, pentru a vedea dacă cunosc procedurile și protocoalele după care trebuie să lucreze. Managerul spitalului spune că el personal dă testele, aleatoriu. Ce se întâmplă cu cei ce pică testul:
Invitat la „Medicină pe limba ta”, de la Bistrițeanul Live, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany a precizat că a început să testeze personalul medical care lucrează în unitatea medicală.
Acesta dă personal testele, după ce urmărește graficele de prezențe: „Mă uit cine e de serviciu astăzi, mă uit aleatoriu pe mai multe secții și îi chem la mine și le dau teste grilă, să văd nivelul lor de pregătire și dacă cunosc procedurile după care trebuie să lucreze. Să nu uităm că ne pregătim pentru un nou ciclu de acreditare al spitalului, iar personalul trebuie să fie pregătit pentru că evaluatorii când vin întreabă personalul care lucrează în spital”, a explicat managerul spitalului.
Testele au fost concepute de Serviciul de Management al Calității, care le și corecteză. Lazany mărturisește că aceste teste a surprins cadrele medicale din spital.
Ce se întâmplă dacă o asistentă nu trece de test? Ei bine, va fi supusă unui nou test la o dată nespecifică. Cu alte cuvinte, după primul test picat, cadrele medicale trebuie să se pună cu burta pe carte.
Fișa postului, parte din concursul de angajare
„Încă nu știu ce măsuri vom lua dacă pică testele de mai multe ori. Eu sper să nu ajungem la concedieri. Procedurile și protocoalele din spital se schimbă și se adaptează în permanență. Dacă vin niște echipamente medicale și și procedurile se adaptează după ele. Personalul trebuie să citească și să se adapteze”, a mai spus Gabriel Lazany.
Gabriel Lazany spune că a dat peste cadre medicale care nu-și cunoșteau fișa postului. Acest lucru l-a determinat să modifice inclusiv procedura de concurs. Fișa postului este acum parte din bibliografia de concurs. Cei ce vor să se angajeze la spital trebuie să o cunoască înainte.
Cadrele medicale n-au fost scutite nici de sancțiuni, care s-au dat cu zecile, mai spune Lazany. Primul avertisment este cel scris, iar al doilea presupune tăierea unui procent din salariu. A treia sancțiune este desfacerea contractului de muncă.
Dacă nu s-a mers până la desfacerea contractului de muncă, Gabriel Lazany precizează că personalul medical care are abateri și este angajat pe perioadă determinată nu va mai putea să prelungească contractul de muncă.
Emisiunea la care a fost invitat Gabriel Lazany o puteți urmări mai jos:
Un proiect Bistrițeanul.ro susținut de MedTotal – Policlinica Ta, tratamentul TOTAL pentru sănătatea ta.
MEDTOTAL – Bistrița, Str 1 Decembrie, Nr 30
Femeile de serviciu sunt mai rele decat asistentele,ar trebui sete afară
Ei, la cate pile au întrat în ultimii ani pe posturi în spital, cu siguranță nu acele fete o sa plece acasă, problema nu este ca au întrat prin cineva, problema este ca sunt bota/tamaie/habarniste.
Mda…teste….teste …și iar teste😂😂😂😂 vor trece ca in genunchi au intrat in genunchi vor sta !amin
Pai daca angajeaza asistente scolite la Henry Coanda, multe dintre ele poate fara Bac, ce pretentii sa aiba de la ele?
La fel sta treaba si cu unii medici “ scoliti” la Oradea, Arad sau Sibiu..,,in general, nu neaparat la Bistrita
Daca managerul are de gand sa umple spitalul cu personal scolit asa pe genunchi, nici sa nu aiba mari pretentii.
In locul lui as angaja in numele performantei, doar medici si asistente de la UMF Cluj, sau Bucuresti, unde se face treaba serioasa. Inca….