Acum câteva decenii, una dintre cele mai consumate beri în stațiunile unde se relaxau românii era produsă tocmai în Bistrița! Aceasta era realizată cu apă proaspătă de Cușma.
Bistrița va avea în curând prima fabrică de bere artizanală, după ce un antreprenor a pariat pe licoarea consumată de bistrițeni de sute de ani. Acum câteva decenii bune, Bistrița avea propriile branduri de bere. Printre ele se numărau Coronița sau Bistrițeana.
Bistrițeana a apărut prima dată pe masa bistrițenilor în 1980. Fabrica se afla în subordinea Întreprinderii de Bere Cluj și a ajuns în scurt timp una dintre cele mai cunoscute din România.
Era apreciată mai ales în stațiuni și la malul mării. Pentru producerea ei era folosită apă de la izvorul de la Cușma. La un an de la lansare, fabrica de la Bistrița producea deja alte două tipuri de bere: „Codrișor” și „Cușma”. Cele trei tipuri de bere aveau concentrații alcoolice care variau între 12 și 17%.
Din păcate, berea bistrițeană nu a rezistat și în democrație, deși încearcă o resuscitare în 2000, când produce berea Falken. Clădirile fabricii au fost în cele din urmă demolate în 2010.