0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Culese din Telciu: Povești de familie. Părinți care muncesc în străinătate. Tipuri de socializare…

Sunt în plină desfășurare rezidențele de cercetare și creație artistică „Culese din Telciu”. La Romuli, copiii explorează universurile colajelor. Un scriitor și un jurnalist de la Scena 9 sunt așteptați să pună umărul la realizarea unei cărți despre cum socializează localnicii din Telciu…

Culese din Telciu este un proiect de activități culturale care aduce laolaltă localnici din Telciu, și nu numai, precum și tineri artiști și cercetători din toată țara. Proiectul își propune ca, pe durata șederii de câte o lună a fiecăreia dintre perechile de rezidenți, să caute inspirație în viața telceană contemporană pentru realizarea de noi producții artistice.

În vara acestui an, prin intermediul proiectului desfășurat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (CSMLR), 8 rezidenți s-au aflat sau se află încă în Telciu, documentând și dezvoltând noile lor producții artistice. Urmează ca în perioada septembrie – noiembrie 2019, produsele rezultate în urma rezidențelor să fie prezentate în cadrul unul turneu național. Toate evenimentele din cadrul turneului sunt cu acces gratuit.

Petro Ionescu (dramaturgă) și Raul Coldea (regizor):  Rezidență de teatru documentar la Telciu și Romuli

„Tema rezidenței a fost familia și ne propunem să scriem un text de teatru bazat pe poveștile de familie culese de la oamenii din Telciu. Pe perioada rezidenței noastre acolo am luat interviuri persoanelor care au dorit să împărtășească cu noi ce înseamnă familia pentru ei, care e structura familiei lor și cum îi influențează asta.

Dincolo de interviurile propriu-zise, am avut ocazia să interacționăm cu sătenii și să povestim cu ei și despre familie, dar și despre alte lucruri legate de Telciu și de viața lor acolo.

Am încercat să ne amestecăm printre ei, să petrecem timp împreună, să ieșim împreună la terasele din sat.

Am participat la meciuri de fotbal organizate pe terenul din Telciu, am văzut împreună meciurile Euro U21, am fost în pădure, pe munte, la târgul de duminică… Practic am încercat să profităm de orice ocazie de a socializa și de a cunoaște oameni.

Ne dorim cu siguranță să ne întoarcem la Telciu și să ne revedem cu oamenii de care ne-am apropiat și cu care ne-am împrietenit.

Am retrăit câteva experiențe pe care în oraș nu prea le mai avem: ce înseamnă să ai vecini care te ajută, cu care stai la povești, oameni la care poți merge fără să suni înainte. Pentru noi, fiind străini acolo, privilegiul de a avea acești oameni în preajmă și de a lua puțin pulsul unei comunități mici, a însemnat foarte mult.

În același timp, cam toate tezele preliminare cu care am plecat la Telciu au devenit câmpuri de cercetare imense, am descoperit în sat situații complexe – majoritatea legate de felul în care familia este reconfigurată de migrație, dar și mici bijuterii antropologice care conțin istorii și microistorii legate de felul în care locuitorii acestor locuri au trecut prin diferite perioade istorice, de cum s-au modificat interacțiunile dintre ei de-a lungul timpului și, în general, de cum influențează munca și odihna relațiile de familie și diferențele de gen.” (Petro Ionescu & Raul Coldea)

Gabriela Herța (pedagog) și Cristian Grecu (artist vizual):  Rezidență de arte vizuale la Romuli

„Gabriela Herța și cu mine am intrat în cea de a doua săptămână a rezidenței artistice Culese din Telciu, alături de copiii din comuna Romuli, Bistrița-Năsăud. Săptămâna trecută am făcut încălzirea și copiii au creat propriile lor personaje, folosind metoda colajului, a desenatului și a coloratului. Acestea au o poveste – un trecut – iar împreună vom vedea care este prezentul și viitorul mult visat. De asemenea, au fost decupate pentru a avea și viață în afara foii pe care s-au născut!

Din 23 iulie a început adevărata distracție: punem «în scenă» viața la școală a personajelor – care au fost construite pe baza unor caracteristici ale creatorilor lor, chiar de sunt pisicuțe, cartofi, flori sau alte vietăți non-umane. Iar pentru această punere în scenă am pregătit o machetă (încă neterminată – cea din imagine) cu o sală de clasă, un hol, și echipată cu tablă și rafturi cu cărți.

De mai consideră copiii că mai este nevoie de ceva, nu-i problemă, vom adăuga! Copiii vor crea singuri scena, dialogurile, acțiunile dintre personaje și mediul înconjurător etc., lucruri pe care le vom documenta minunțios.

Aceasta este prima punere în scenă, vor mai urma și altele, și mai mult ca sigur totul va deveni din ce în ce mai frumos, mai interesant și mai complex (ca poveste, ca expunere etc.)!” (Cristian Grecu)

Andrei Șerban (actor/regizor) și Mădălina Brândușe (actriță):  Rezidență de teatru documentar, la Telciu

Rezidenții își propun realizarea unui spectacol de teatru-lectură pe tema realității cotidiene copiilor de etnie romă ai căror părinți pleacă la muncă în străinătate. Publicul lor țintă se dorește a fi alcătuit din tinerii din localitate și împrejurimi, cu care rezidența implică, de altfel, colaborarea directă a rezidenților.

Pentru a putea contextualiza abordarea tematică, artiștii documentează situația migrației la nivel național și a muncii în străinătate în mediul rural pentru o bună înțelegere a fenomenului contemporan al migrației economice.

Concentrându-se apoi pe circumstanțele specifice ale migrației în comuna Telciu, vor suprapune de asemenea o lentilă suplimentară de analiză cu privire la  situația romilor în zonă, în particular a existenței sau absenței discriminării. Interviurile cu tinerele și tinerii din zonă, căutând să înțeleagă experiențele lor personale, vor constitui baza scenariului spectacolului-lectură care va fi prezentat atât în comuna Telciu, cât și în cadrul turneului național din cursul toamnei.

Ștefan Baghiu (poet/critic literar) și Ionuț Sociu (teatrolog/jurnalist):  Rezidență literară la Telciu

Rezidența presupune realizarea, prin conlucrarea dintre doi scriitori și jurnaliști, pe de o parte, și tineri din localitate pe de alta, a unei cărți la granița dintre observație antropologică și reportaj literar, pe tema modurilor de socializare ale localnicilor.

Activitățile artiștilor includ dezbateri care vizează contactul cu publicul local și cu echipa proiectului. De asemenea, o parte esențială a acestei rezidențe este munca de documentare, cu privire la lumea rurală românească contemporană, dar și efectuarea unui tur general al comunei Telciu, pentru cartografierea și familiarizarea cu specificul comunei.

După intervievarea localnicilor cu privire la viziunea tinerilor asupra vieții cotidiene la oraș, în marile orașe ale României, pasul firesc va fi redactarea textelor ce vor compune volumul final. Textul rezultat în urma acestei rezidențe va fi publicat înainte de începerea turneului național din toamnă.

Culese din Telciu este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Web: http://centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro/ro/culese-din-telciu/

Facebook: https://www.facebook.com/Culese-din-Telciu-220783488728607/

Email: [email protected]

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...