0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Culegătorii de fructe de pădure și ciuperci riscă amenzi usturătoare de fiecare dată când intră în pădure, din cauza unui vid legislativ

Culegătorii de fructe de pădure și ciuperci riscă amenzi usturătoare de fiecare dată când intră în pădure, din cauza unui vid legislativ. Pe de-o parte, Codul Silvic spune că produsele pădurii aparțin proprietarilor acesteia. Pe de altă parte, însă, nu  avem documentul final în baza căruia oamenii pot să meargă liniștiți la cules. Amenzile, în schimb, pot ajunge chiar la 5000 de lei.

Unii dintre locuitorii așezărilor de munte își asigură cele necesare traiului zilnic din banii adunați în urma culesului de fructe din pădure. Ei desfășoară o muncă dificilă și sunt mereu la un pas de pericol. În plus, sunt chinuiți de spaima de a fi amendați, din cauza legislației deficitare.

În majoritatea cazurilor, proprietarii sau administratorii de pădure îi cunosc pe oamenii care culeg fructele de pădure. Unii își valorifică produsele prin centrele de colectare din județ, alții prin piețe sau chiar la marginea drumurilor.

Oamenii ar trebui să știe că, înainte de a urca pe munte la cules de fructe de pădure, este necesar să înștiințeze proprietarul de pădure sau ocolul silvic care asigură administrarea și serviciile silvice și să obțină autorizația pentru colectare. Numai că aici avem o problemă: normele de aplicare pentru legislația privind activitatea de colectare și valorificare a produselor sunt sub formă de draft. Încă nu avem forma finală și nu avem cum să eliberăm documentele. Așteptăm și noi aprobarea normelor”, ne-a explicat directorul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan.

În Bistrița-Năsăud, activitatea de colectare a fructelor de pădure și a ciupercilor este una de tip tradițional. Între culegători și cei care valorifică fructele s-au creat relații bazate pe tradiție și nu pe legislație.

Până când vom avea forma finală a documentelor în baza cărora se pot duce liniștiți la cules, așa lucrăm. Anunțăm ocoalele silvice că avem un grup de culegători într-o anumită zonă. Ei culeg fructele de pădure și ciupercile. Apoi asigurăm transportul oamenilor și a recoltei spre centrele de valorificare din subordinea Direcției Silvice Bistrița-Năsăud. Din punctul meu de vedere, activitatea acestor oameni trebuie susținută”, a declarat directorul Gheorghe Ivan.

În lipsa acordului scris obținut de la ocolul silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice, precum și fără autorizația de recoltare sau de achiziționare emise de autoritatea competentă pentru protecția mediului, oamenii riscă amenzi cuprinse între  2.000 lei și 5.000 lei.

S-a întâmplat și zilele trecute, când mai multe persoane au fost amendate pentru că au intrat cu mașinile în pădure… Aceștia intenționau să culeagă fructe de pădure și ciuperci. Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos:

Paradoxul culegătorilor de ciuperci și fructe de pădure: încurajați să adune aurul pădurii, dar amendați pentru că intră în pădure

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...