3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Cu talanga într-o școală proaspăt renovată cu aproape 16 milioane de lei. Gafele de execuție te lasă mască:

Elevii care învață la Școala Gimnazială Lucian Blaga din Bistrița au parte de mai bine de un an de școală nouă, reabilitată după accesarea de fonduri europene. Lucrările au costat aproape 16 milioane de lei și-au fost executate de MIS Grup, constructor care are pe mână zeci de șantiere în oraș și județ. Constructorul a făcut gafe peste gafe pe toate palierele: a dotat clasele de generală cu bănci pentru ciclul primar, astfel că adolescenții de a VIII stau la propriu cu banca-n brațe… geamurile de la sala de sport nu se deschid, s-au folosit o serie de materiale neconforme pentru o școală (în care copiii se pot răni), iar finisajele lasă de dorit, astfel că elevii riscă accidente la fiecare pas…

După ce elevii au semnalat mai multe pericole în sala de sport, conducerea Școlii Gimnaziale nr. 5 a trimis o petiție către Primăria Bistrița în care cere ca toate problemele identificate în unitatea de învățământ să fie remediate, mai ales că lucrarea nu s-a finalizat de mult timp… iar aceasta este încă în garanție.

Municipalitatea ar fi răspuns doar verbal acestei sesizări și pare-se, școala a cam fost trimisă la plimbare, deși Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița a precizat pentru Bistrițeanul.ro că orice probleme apărute pe parcurs fac obiectul garanției, iar constructorul remediază tot pe cheltuiala sa, în baza garanției lucrării.

De asemenea, Mihai Ruști mai spune că lucrările au fost în conformitate cu proiectul, drept dovadă fiind recepția lucrării, la care a luat parte și conducerea unității de învățământ din acea vreme. Se pare totuși că problemele au fost observate după recepția lucrării, iar unele sunt… de râs.

Să o luăm cu începutul.  Lucrările la Școala Gimnazială nr. 5 au început în 2019, după ce MIS Grup câștiga licitația organizată de Primăria Bistrița, în valoare de 14,6 milioane de lei. Ulterior, costurile lucrărilor s-au ridicat la 15,8 milioane de lei, prin acte adiționale. Astfel, în timpul lucrărilor, suma pe care s-a bătut palma s-a mărit cu 1,2 milioane de lei. Primăria Bistrița nu a oferit detalii cu privire la argumentele constructorului când a cerut în plus 1,2 milioane de lei, deși Bistrițeanul.ro a cerut aceste informații.

Constructorul a tratat superficial această lucrare, începând din exterior și până în interior. E greu de crezut că lucrările vor rezista mulți ani, cât timp imediat după inaugurare au ieșit la iveală nenumărate probleme.

Deși proaspăt renovat, terenul de sport are deja plasele desprinse, fiind „asigurate” cu niște banale bride din plastic. La fel este asigurată și poarta pentru fotbal din fier, fiind un real pericol pentru elevii care se joacă acolo.

Proaspăt renovată, școala deja se dezintegrează

În interior, începând de la scări și terminând cu balcoane sau mobilier, totul se… dezintegrează. Scaunele din sălile de clasă cedează, la fel și băncile sau catedrele care deja se exfoliază.

Geamurile din sala de sport nu se deschid și nu există protecție la geamuri sau becuri. Măștile de la caloriferele din sala de sport au muchii ascuțite și oricând pot reprezenta un pericol pentru copii, câțiva rănindu-se deja.

Vestiarele unde se schimbă copiii, precum și toaletele au sticlă transparentă. Cadrele didactice au fost nevoite să folosească hârtie colorată pentru ca elevii să nu se simtă stânjeniți când folosesc toaleta sau își schimbă hainele.

La ciclul gimnazial s-a folosit mobilier pentru ciclul primar, astfel că adolescenții din clasa a VIII-a stau cu băncile în brațe.

La placarea ornamentală a pereților de pe holuri s-a folosit un material din folii de aluminiu, cu muchii foarte ascuțite, care taie ca un cuțit.  Acestea n-au rezistat nici măcar până la inaugurarea oficială a lucrării, începând să se desprindă chiar în zona de acces a elevilor.

Piesa de rezistență este „talanga” la care apelează elevii de serviciu și cadrele didactice pentru a anunța pauzele între ore în școala reabilitată cu nu mai puțin de 15,8 milioane de lei.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

  1. minunat, functionarii de la achiztii si-au facut treaba!!!!!!!!:::::::::::))))))))))))))))))))) ca oile!!! s-a semnat si un proces verbal de receptie??? bun !!! bravo!!!!

  2. Daca s-a facut receptia lucrarilor, inseamna ca s-a respectat proiectul. De ce nu ziceti si de proiectanti, ca ei au o mare parte din vina, daca nu cea mai mare. Ma gandesc ca MIS-ul nu a comandat mobilier de capul lui, a respectat un proiect.
    Noi ne uitam cand sunt gata lucrarile daca e bun proiectul sau nu.
    Ar trebui reprezentantii primarie sa fie mult mai atenti la acest aspect. Daca tu predai un proiect care nu e bun si constructorul il respecta nu poti sa dai vina pe el ca „a facut gafe”.

  3. Asa spune ….bugetarul roman…
    Prostii platesc si bugetarii se prapadesc dd ras….
    PS Constructoful care da spaga isi permite sa faca ce vrea…
    Puryatorul de cuvand habar nu are pe ce lume traieste se baga n prostii… cica s respectat pfoiectul….. ba …mergi cauta vocalele lipsa si fa un eseu de 21 cuvinte…acolo esti bun …in rest pupa cururui ca esti bine

  4. Cristi draga, nu cred ca proiectul este scrsi asa cu margini rupte cu surube lipsa, cu banci nu stiu cum! si daca este si cineva de la achizitii nu a vazut ce banci cere proiectantul si ce trebuie de fapt, etc…bla bla…atunci toti aia de la achizitii din primarie sa mearga la plimbat ursul, ca sunt platiti din banii mei !!!! si ai tai!!! Cu primaru in frunte sa se duca

    • Eu nu m-am referit la partea de vina a constructorului, care este evidenta, dar nu cred ca in proiect scrie ca trebuie un anumit tip de banca si tu achizitionezi altul si mai mult functionarul semneaza receptia, ca e grav tare. Dar faptul ca proiectele se fac dintr-un birou din Bucuresti, fara sa se inspecteze in amanunt imobilele e o problema mare, care genereaza multe probleme si mai grav este ca finctionarii primariei le primesc ca atare fara sa le verifice in amanunt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...