Claudia Andron l-a avut drept invitat în emisiunea „Medicina pe limba ta” pe cardiologul Marius Orzan și au discutat pe larg despre una dintre bolile secolului – infarctul miocardic.
Este pentru prima dată când în studio este invitat un cardiolog, iar domnul doctor cardiolog Marius Orzan ne-a răspuns întrebărilor pe limba noastră.
Cine este Marius Orzan?
Marius Orzan este de origine din Brăila și a absolvit Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. A făcut rezidențiatul în Spitalul din Mureș sub bagheta cunoscutului cardiolog Bendek Sandor.
Vine în Bistrița de patru ani, dar s-a mutat definitiv împreună cu soția și cei trei copii în urmă cu doi ani. Este unul dintre puținii medici din Bistrița-Năsăud care montează stent-uri, astfel salvând vieți.
Cum ne dăm seama că am făcut infarct?
Această boală poate fi înșelătoare și silențioasă. Corpul, însă ne transmite semnale că ceva nu funcționează bine, iar dacă noi îl ascultăm putem să ne salvăm de această boală, iar prevenția este mama sănătății.
„Se manifestă cel mai des ca o durere în piept. De asemenea, poate fi manifestată și în alte moduri, adică dureri de brațe sau ale corpului. Aceste dureri trebuie imediat verificate, ca să nu fie prea târziu. Am pacienți care vin la mine înainte de infarct. Unii dintre ei nu voiau
să meargă mai departe la verificări mai amănunțite, adică coronografie, pentru că spun des că „nu mă doare într-una”, „nu mă doare atât de tare”, dar faptul că nu doare într-una, nu înseamnă că nu există o problemă. Durerea de inimă așa se manifestă, dacă respectă toate fazele”, ne spune dr. Marius Orzan.
Bolile cardiovasculare provoacă cele mai multe decese, fără tratament fiind fatale chiar și în câteva ore.
„De boli cardiovasculare se moare cel mai frecvent. Infarctul miocardic este una dintre cele mai răsunătoare dintre ele pentru că are o mortalitate mare. De foarte multe ori se confundă cu moartea. Dacă întrebi un pacient dacă a avut infarct, va spune că nu pentru că nu a murit sau pentru că nu a căzut jos. Boala trebuie definită foarte clar pentru că este foarte important să recunoaștem simptomele pentru că infarctul se poate trata (cu stent-uri, în marea majoritate a cazurilor).
Care sunt persoanele care sunt predispuse infarctului?
„Persoanele predispuse infarctului fac parte dintr-o zonă de risc, adică fumătorii, persoanele supraponderale, hipertensivii. Există și meserii care au această predispoziție, cum ar fi șoferii, pentru că știm în ce mediu se desfășoară acea activitate. Simțim acea durere în piept ca pe ceva nou, nu e ca și cum ne-ar fi înțepat în piept 20 de ani și acum tragem concluzia că e infarct și te duci la urgență. Vorbim de o durere importantă și trebuie să avem imediat grijă”, declară dr. Orzan.
Ce înseamnă pe limba noastră infarctul miocardic?
„Infarctul miocardic înseamnă că o arteră a inimii se înfundă, iar respectiva arteră nu primește sânge. Apoi, încet-încet celulele încep să moară. Dacă mergem la spital, ni se dă un tratament sau ne pune stent, o mare parte din mușchii inimii se salvează, asta dacă mergem la medic sau la specialist din timp și se intervine prompt”, a declarat în emisiune cardiologul Marius Orzan.
Puteți urmări emisiunea înregistrată chiar aici:
Daca acum ma simt mai rau si am semne de infarct unde sun?
La 112 si nu am covid sau la pompe funebre?