Într-o lume în care mulți tineri aleg să se îndepărteze de agricultură, studentul Raul Susa, face exact opusul. Acesta se implică atât fizic, cât și prin ideile sale inovative în afacerea familiei, aflata în satul Petriș, bazată pe cultivarea legumelor. Tânărul antreprenor este student la USAMV din Cluj, reușind astfel să îmbine cu succes cunoștințele academice cu practica.
La doar 21 de ani, Raul Susa, un tânăr din satul Petriș, comuna Cetate, își dedică viața unei pasiuni care a prins contur în mod neașteptat. Absolvent al Colegiului Național “Andrei Mureșanu”, profil economic, el a ales să urmeze Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV, Cluj.
În prezent, Raul este în anul III la specializarea Inginerie și Management în Afaceri Agricole, fiind motivat de dorința de a îmbina cunoștințele horticole cu cele economice.
Povestea afacerii familiei a început în anul 2010, când mama sa, care lucrase în Spania în ferme vegetale, a venit cu ideea de a pune bazele unei afaceri în agricultură. De la câteva culturi de tomate, castraveți, ardei, vinete, varză, ceapă și cartofi, afacerea a crescut constant, devenind una respectată în comunitatea locală.
Raul și părinții săi se implică zilnic pentru ca afacerea să continue ascendent, iar clienții să fie mulțumiți:
„Implicarea este una directă, muncesc zilnic alături de familie și încerc în fiecare zi să dau tot ce e mai bun. Clienții care vin în Piața Decebal știu despre ce vorbesc și cât de serios sunt în legătură cu ce mă ocup”, spune Raul.
Tânărul recunoaște că nu și-a dorit de mic să ducă mai departe afacerea familiei, însă, pe parcursul anilor, legumicultura a început să-l captiveze, transformându-se într-o adevărată pasiune.
„De-a lungul anilor, acest domeniu a început să mă captiveze și să creeze chiar o pasiune pentru legumele și produsele pe care le obțin”, spune el.
În prezent, acesta aduce în cadrul afacerii noțiuni învățate în timpul studiilor sale universitare.
„Părinții sunt tot timpul ascultători la ce le propun, deoarece vin cu informații de la facultate și activități extracurriculare care mă ajută în management, fitopatologie și alte abilități pe care trebuie să le ai într-o fermă vegetală”, completează studentul.
Pentru Raul, agricultura a devenit mai mult decât o simplă afacere, o adevărată pasiune. Cu toate acestea, tânărul recunoaște că nu i-a fost întotdeauna ușor și că sunt zile de chin și frustrare, dar care nu fac altceva decât să îl ajute să aprecieze rezultatele obținute, precum recoltele bogate.
De asemenea, el consideră că cea mai mare satisfacție vine din feedback-ul pozitiv al clienților: „Aprecierea lor îmi oferă doza de motivație zilnică pentru a continua”.
Raul nu se oprește aici. Pe lângă faptul că își dorește extinderea afacerii și mecanizarea muncii, el visează să transforme zona într-un punct agroturistic: „Zona are potențial și de o parte agroturistică, care mă atrage, iar în viitor aș putea vedea această parte de turism ca pe o nouă afacere.”