Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a sărit astăzi în sprijinul elevilor și părinților acestora de la Școala Gimnazială „Enea Grapini” din comuna Șanț. Profesoara a precizat că astfel de dascăli nu au ce să caute la catedră. Ce soluții sunt luate în calcul:
Reamintim faptul că, joi, zeci de părinți și elevi au protestat în fața unității de învățământ față de întoarcerea la catedră a profesorului de educație fizică Vasile Maternik, cel condamnat în primăvara acestui an la patru luni de închisoare cu suspendare și 30 de zile în folosul comunității, după ce în 2017 a bătut doi elevi la școală în aceeași zi, respectiv un copil de 11 ani și o adolescentă de 13 ani. Culmea, cu doar câteva zile înainte ca judecătorii să pronunțe sentința, Vasile Maternik a comis-o din nou și a tras de păr o altă elevă în timpul orelor de sport.
În acest context, Cristina Iurișniți a explicat că, în România, legea recursului compensatoriu susținută de PSD în Parlament a eliberat recent peste 20 de mii de infractori care pun în pericol siguranța copiilor și a cetățenilor în fiecare zi.
În plus, absurditățile sistemului și ale statului român permit ca așa ziși profesori, care după ce au agresat în repetate rânduri, elevi cărora ar fi trebuit să le câștige admirația și simpatia nu frica, ura sau respingerea, să rămână la catedră:
„Îmi exprim revolta și solidaritatea deplină față de protestele părinților din Șanț împotriva pseudo-profesorului de sport Vasile Maternik care începând cu 2012 a agresat și violentat mai mulți elevi, acesta fiind condamnat în instanță la 4 luni de închisoare cu suspendare. Acum acest agresor s-a întors la Școala din Șanț unde este titular, dar din punct de vedere educațional, pedagogic și moral acest om cu un profil psihologic și comportamental deviant nu mai are ce căuta la catedră, el punând în pericol siguranța, integritatea fizică și psihologică a copiilor pe care trebuia să îi educe nu să îi trateze cu violență fizică și verbală. Este absolut uman și firesc ca părinții revoltați să protesteze pentru siguranța copiilor lor împotriva unui om cu o condamnare penală pentru purtare abuzivă!”, a punctat Iurișniți.
Ce soluții poate aduce statul în astfel de cazuri?
Pentru că asemenea cazuri nu sunt singulare în țară, deputatul USR a promis că, în calitate de parlamentar, membru în Comisia de învățământ, va adresa o interpelare noului ministru al Educației și voi supune atenției publice o modificare necesară a legii 1/2011 și a statutului cadrului didactic, astfel încât la catedră să se limiteze accesul persoanelor cu probleme psihologice sau care au cazier!
„Astfel de oameni nu mai au ce căuta la catedră, să modeleze și să formeze copii, fiind din start un pericol pentru aceștia. Este absolut urgent ca un examen psihologic și psihiatric să fie obligatorii la intrarea în sistemul de învățământ , iar apoi periodic, tocmai pentru a asigura calitatea resursei umane, absolut esențială în sistemul de Educație”, a conchis parlamentarul bistrițean.
Alin Cordoș