Echilibrul și inteligența românilor au învins, demonstrând că își doresc o Românie pro-europeană, o justiție independentă, un sistem de sănătate funcțional și transparent și o educație de calitate – subliniază deputatul USR Cristina Iușniți, conștientă de faptul că, în ciuda referendumului invalidat de societatea civilă, mai avem mult de muncit pentru a fi cu adevărat europeni…
Urmărind problemele din sistemul de învățământ de care este legată profesional, Cristina Iușniți a depus zilele trecute o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice.
„Propunerea legislativă urmăreşte introducerea obligativităţii dotării de către autorităţile locale, a tuturor unităţilor şcolare aflate sub coordonarea acestora cu pubele colorate şi inscripţionate corespunzător, pentru selectarea la sursă a deşeurilor. Propunerea are sustinerea a peste 50 de parlamentari din tot spectrul politic”, susține Cristina Iurișniți.
Totul pornește de la educație, susține deputatul USR: educație pentru valorile europene care sunt în aceste zile erodate de statul autoritarist al unei guvernări toxice care ne aruncă tot mai departe de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană pentru români.
La momentul actual, România se confruntă cu o problemă de mediu profundă care generează efecte negative pe termen scurt, mediu şi lung – lipsa colectării şi reciclării selective a deşeurilor.
1.) România are a doua cea mai slabă rată de reciclare din Europa. Producem anual peste 5.8 milioane de deșeuri, 83% dintre acestea ajung la gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3% dintre deșeurile colectate.
2.) România şi-a asumat o dată cu aderarea la Uniunea Europeană,o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtia, metalele, sticlele şi materialele plastice provenite din deşeuri menajere.
Ca urmare a gestionării deficitare a acestor probleme cauzate de depozitele de gunoi neconforme, România riscă sancțiuni enorme din partea Comisiei Europene: din totalul celor 68 de depozite neconforme din municipiile României, doar 11 au reușit să fie închise de către Ministerul Mediului. Țara noastră riscă penalități în valoare de 300 000 de euro pe zi din cauza nesoluționării problemei depozitării și colectării selective a gunoaielor (124.000 de euro pe zi pentru depozitele neconforme și 200.000 de euro, tot pe zi, pentru absența colectării selective a deșeurilor).
Și fiindcă totul pornește de la educație, ne dorim să creștem gradul de informare şi de conştientizare, precum şi educarea cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor – precizează Cristina Iurișniți, deputatul care a propus modificarea și completarea Legii nr. 132/2010 – o inițiativă legislativă susținută transpartinic de peste 50 de parlamentari din tot spectrul politic, privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice.
Propunerea presupune ca autorităţile locale să fie obligate să doteze toate unităţile şcolare din administrare cu pubele colorate şi inscripţionate corespunzător, pentru selectarea la sursă a deşeurilor. Astfel, în fiecare sală de clasă, în laboratoarele, cancelariile, cabinetele, bibliotecile şi sălile de sport ar urma să existe coşuri de gunoi colorate şi inscripţionate corespunzător pentru selectarea pe categorii a deşeurilor rezultate în urma activităţilor elevilor şi/sau profesorilor, în vederea reciclării selective.
Tinerele generații vor fi educate astfel să conștientizeze riscurile pe care poluarea le poate avea asupra mediului și inerent asupra educației pentru sănătate și mediu în școli, dar va și crește gradul de implicare a acestora în procesul de colectare selectivă a deșeurilor din școli.
În ceea ce privește efortul bugetar, acesta este unul mic raportat la beneficiile pe care le-ar aduce implementarea prezentului proiect de lege – afirmă Cristina Iurișniți. „Dacă s-ar investi în medie, 1000 de euro în fiecare unitate de învățământ în vederea achiziționării de pubele colorate necesare colectării selective, impactul bugetar s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro. (echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene).
Mai mult decât atât, impactul benefic pe care acest proiect îl va avea în școlile din România va reprezenta o investiție fundamentală în educația viitorului cetățean european responsabil, implicat și educat”, concluzionează deputatul USR din Bistrița.