0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Cristina Iurișniți (USR): Cine își asumă răspunderea pentru incompetență și risipa banului public?!? Dacă Educație nu e, nimic nu e…!

Încă din noiembrie 2017 am semnalat erorile procedurale care au vizat înființarea Editurii Didactice Pedagogice, dar și elaborarea Legii Manualului. Drept dovadă, ambele acte normative au fost declarate neconstituționale, iar Ministerul nu a fost capabil să clarifice situația lor juridică nici până astăzi…!”, semnala deputatul USR Cristina Iurișniți, care a trimis o interpelare  Ministrului Educației, în prima săptămână a sesiunii parlamentare de toamnă, cu privire la situația dezastruoasă a manualelor școlare.

Deputatul bistrițean avertizează că încep să fie vizibile efectele managementului defectuos și iresponsabil al Editurii Pedagogice și Didactice care a editat manualele de geografie, istorie și biologie cu grave erori științifice. „Cine își va asuma răspunderea pentru incompetență și risipa banului public prin retipărirea celor 160 de mii de manuale? Cine va fi sancționat pentru incapacitatea MEN de a oferi elevilor accesul la  manuale de calitate și relevante? Aștept aceste răspunsuri de la Ministrul Educației pe care Comisia de Învățământ l-a invitat la Camera Deputaților pentru a da explicații în legătură cu dezastrul calității manualelor de geografie, istorie, biologie. Și lista va fi mai lungă, cu siguranță!

La noi responsabilitatea este însă o vorbă în vânt! Cât despre politici educaționale coerente, de la programe reactualizate, manuale atractive în format electronic, dar și digital și interactiv, până la formări gratuite pentru profesori pentru a fi capabili să țină pasul cu generația Internet și Facebook – ele rămân niște obiective doar virtuale, niște vise pentru naivii care mai îndrăznesc să creadă în acest Guvern incompetent și corupt!”, precizează, dezamăgită, Cristina Iurișniți, subliniind că în orice țară civilizată, risipa și incompetența atrag inerent și asumarea răspunderii unor astfel de decizii.

Cine plătește oalele sparte? Evident răspunsul îl știm… Nu mă aștept că Valentin Popa să își asume vreo răspundere sau să îl apuce vreo criza de conștiință! În schimb mă aștept ca cetățenii responsabili să taxeze prin vot pe cei care greșesc la infinit… Dacă Educație nu e, nimic nu e!”, susține Cristina Iurișniți, deputatul USR de Bistrița-Năsăud.

De altfel, USR Bistrița-Năsăud se implică și în anul acesta într-o amplă acțiune de colectare și distribuire de ghiozdane echipate cu rechizite școlare. Acestea sunt destinate unor copii nevoiași care nu își permit asemenea lucruri la început de an școlar: „Vă invităm alături de noi, pentru a-i ajuta pe elevii fără posibilități din județul nostru. Donațiile se colectează, în toată luna septembrie, la sediul USR, Bistrita, str. Gh. Sincai, nr 16. Informații la telefon 0748.199.071. Împreună pentru cei mici! Implicare pentru schimbarea pe care ne-o dorim cu toții!” anunță deputat prof. Cristina Iurișniți.

***

O radiografie a sistemului de educație realizată de deputatul Cristina Iurișniți arată că rezultatele de la Bacalaureat, sesiunea iulie 2018 aduce un județ dinamic precum este Clujul pe primul loc cu un procent de 81,14%, în timp ce Teleormanul lui Dragnea și Dăncilă, intenționat lăsat în subdezvoltare, a ajuns pe ultimul loc cu 47,3 %.

Bistrița-Năsăud, cu 5 medii de 10 are un procent de promovabilitate mediu, de 69,22%, în condițiile în care media pe țară este de 67,56%, o medie în scădere constantă, cel puțin în ultimii 5 ani. Totul pornește de la Educație, iar dacă Educație nu e, nimic nu e!

De la an la an tot mai puţini absolveţi de clasa a XII-a se înscriu şi merg să susţină examenul de Bacalaureat 2018.

La sesiunea de toamnă a Examenului de Bacalaureat 2018, procente de promovare peste 30% s-au înregistrat în judeţele Neamţ (37,52%), Dolj (36,86%), Olt (34,32%), Cluj (31,77%), Sibiu (31,71%), Bacău (31,19%), Gorj (30,75%), Alba (30,35%) şi Vaslui (30,33%). Rata de reuşită în Capitală este de 26,65%. Judeţe situate sub 20% sunt Giurgiu (15,82%) şi Ilfov (15,40%).

În ce privește Examenul de Titularizare al profesorilor, rezultatele examenului național de titularizare în învățământ arată că 47,40% dintre candidați au luat note peste 7. România este singură țară din Uniunea Europeană unde predau profesori necalificați: mai exact, 4.500 de cadre didactice necalificate se află la catedră, fiind absorbite de sistem, din lipsă de alternative. Cele mai mari procente de profesori necalificați sunt înregistrate în zonele sărace din sudul și centrul țării, arată un studiu publicat recent de Asociația Human Catalyst, care a descoperit „Fenomenul Brăila”.

Propunerile deputatului USR Cristina Iurișniți pentru anul școlar 2018-2019:

Metodologiile și calendarul organizării și desfășurării tuturor examenelor naționale să fie supuse dezbaterii publice (reale, realiste și obiective) și aprobate prin OMEN până cel târziu la începerea anului școlar 2018-2019

 Pentru Evaluarea Națională/Admiterea la liceu,

  • Examenul să se susțină la o săptămână după terminarea cursurilor de către elevii claselor a VIII-a (așa cum de altfel s-a revenit pentru anul școlar 2018-2019) și nu în săptămâna imediat următoare (ca în anul școlar 2017-2018).
  • Subiectele pentru toate probele de examen (Limba și literatura Română, Matematică, Limba maternă) să aibă un nivel de dificultate mediu, să urmărească testarea abilităților elevilor și nu să-i pună în dificultate de dragul unei dorințe de selecție total neadecvată vârstei și dezvoltării psiho-emoționale ale adolescenților de 14 ani
  • Elevii care nu au promovat toate probele de examen (minim nota 5) să nu fie admiși în învățământul liceal la specializările teoretice.

Pentru Examenul de Bacalureat, 2019

  • Probele pentru competențele lingvistice și digitale să fie susținute după absolvirea liceului de către elevii claselor a XII-a și nu pe parcursul anului școlar!
  • Simpla intrare în legalitate a calendarului aberant din anul școlar 2017-2018 (atât pentru Bacalaureat cât și pentru Evaluarea Națională) prin consultarea unui eșantion nereprezentativ (probabil PSD-ist) din asociațiile de elevi și părinți și avizul Comisiei de educație (?!) nu rezolvă haosul ce s-a creat și se perpetuează astfel. Consecință sunt și rezultatele mai slabe decât în anii precedenți.

Deputatul bistrițean a militat totodată pentru depolitizarea învățământului, contribuind cu amendamente la legea învățământului profesional dual și cu inițiative legislative clare, pentru a facilita contractul de  muncă part-time pentru elevii din învățământul dual, începând cu vârsta de 16 ani. A desfășurat, de asemenea, o campanie națională de sensibilizare și conștientizare în privința învățământului profesional atât pentru elevi, cât și pentru părinți.

În județul Bistrița-Năsăud este nevoie de un efort conjugat pentru promovarea învățământului profesional

Principiile asumate de USR pentru educația românească

  • Principiul echității în baza căruia accesul la învățare se realizează fără discriminare;
  • Principiul calității în baza căruia activitățile de învățământ se raportează la standarde de referință și la bune practici naționale si internaționale;
  • Principiul relevanței în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare personală și social-economice;
  • Principiul descentralizării în baza căruia deciziile principale se iau de către actorii implicați direct în proces
  • Principiul garantării atât a identității naționale, cât și a identității culturale a tuturor cetățenilor români și dialogului intercultural
  • Principiul transparenței concretizat în asigurarea vizibilității totale a deciziei și a rezultatelor, prin comunicarea periodică și adecvată a acestora;
  • Principiul participării și responsabilității părinților;
  • Principiul promovării noilor educații în acord cu competențele europene;
  • Principiul organizării învățământului în acord cu cerințele pieței muncii;
  • Principiul parteneriatului între elev – profesor – părinte – comunitate;

Se pare că o parte dintre observațiile noastre au fost auzite, iar noile Metodologii ale examenelor naționale, cuprind aceste solicitări…”, conchide deputatul USR Cristina Iurișniți, reamintind tuturor celor preocupați de sistemul de învățământ românesc că „totul pornește de la Educație! Iar dacă Educație nu e, nimic nu e!”

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...