-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Cristina Iurişniţi (USR): Ce este de făcut URGENT pentru prevenirea violenţei în România

Peste 60 de membri ai Parlamentului României, reprezentanţi ai Guvernului şi instituţiilor guvernamentale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale și mass-media au participat recent la o dezbatere pe tema Prevenirea şi combaterea violenţei domestice prin educaţie.

Întâlnirea a fost organizată la iniţiativa deputatului Cristina Iurişniţi, președinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor.

Participanţii au agreat necesitatea intervențiilor urgente în educație pentru a lupta eficient împoriva violenței asupra persoanelor vulnerabile, în special femei şi copii.

Există aspecte specifice dintr-o educaţie din perspectiva egalităţii de şanse și de gen, precum:

  • introducerea noțiunilor de profil în manualele şcolare şi în curriculum,
  • referitor la educaţia pentru sănătate şi sănătatea sexuală – alocarea a 400-600 de copii pentru un psiholog şcolar în şcoli,
  • adaptarea subiectelor de examen de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat pentru copii cu CES (cerinţe educaţionale speciale, TSA, diferite dizabilităţi)
  • pregătirea și formarea poliţiştilor în aplicarea legislaţiei curente

Participanţii la dezbatere au cerut ferm ca toate acestea să devină  obiective concrete pe termen scurt, mediu și lung. Mai ales în contextul în care ne dorim o Românie sigură pentru toţi cetăţenii ei.

În luna septembrie multe femei au fost victime ale violenţei în plină stradă, la Comarnic, Brăila sau Timişoara. Copiii noştri nu sunt în siguranţă nici în şcoli, nici pe stradă…!”, şi-a argumentat deputatul Cristina Iurişniţi demersul.

Aceasta a amintit şi de nefericitul context în care politiştii nu îşi fac datoria profesionist: „Se acţionează în continuare sub influenţa unor stereotipuri şi prejudecăţi de tipul: «noi nu putem interveni, nu avem ce face» în cazul violenţei domestice. În cazul adolescentelor dispărute, intervin argumente de tipul „precis ea este de vină, lăsați că se întoarce ea singură / e plecată cu vreun Făt – Frumos” – a mai punctat deputatul.

Se impune o reformă educațională serioasă, prin excluderea stereotipurilor și inegalităților de orice fel

Lipsa de profesionalism a poliţistilor şi a organelor statului, precum şi lipsa asigurării navetei elevilor – duc la crime, la perpetuarea stării de nesiguranţă, mai ales în mediile defavorizate – a avertizat Cristina Iurişniţi.

E nevoie de un efort conjungat al autorităților și al societății civile ca să putem avansa în lupta împotriva violenței asupra fetelor și femeilor. În acest sens, trebuie ca statul român să-și asume reforma educațională prin excluderea stereotipurilor și inegalităților de orice fel din manualele școlare. Statul trebuie să-şi asume o formare care să-i pregătească pe toți copiii pentru un viitor incluziv și sigur”, a declarat în deschiderea evenimentului președinta Comisiei, Cristina Iurişniţi.

Propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ care vizează definirea, prevenirea și combaterea violenţei cibernetice.

Violenţa cibernetică a fost definită de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați ca fiind acea manifestare antisocială care presupune hărțuirea în mediul online.

România a primit recomandări europene în acest sens datorită numărului crescut de cazuri asociate fenomenului în țara noastră.

La Dezbatere au luat parte organizații non-guvernamentale de profil din țară și din străinătate care au prezentat proiecte, campanii și studii de caz cu rezultate cantitative și calitative în lupta împotriva violenței.

Au avut intervenții interactive Silvia Dumitrache, Asociaţia Femeilor Românce din Italia; Laura Albu, Romanian Women’s Lobby; Daniela Drăghici, Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală; Irina Costache, A.L.E.G. #ŞiEuReuşesc, Simona Voicescu, Asociația NECUVINTE; Smaranda Cazan-Livescu, Serena Adler, Corina Popa, UNIFERO Inc.

Un exemplu de onorare a memoriei unor personalități feminine

De un mare succes în rândul participanților la dezbatere s-a bucurat și expoziția dedicată personalităților feminine care au marcat istoria României.

Este vorba despre o colecție de peste 20 de portrete expuse la eveniment cu sprijinul Fundației Centrul Parteneriat pentru Egalitate.

Cu toții avem nevoie de modele, de aceea, eu am propus în mod repetat găzduirea permanentă a unei astfel de expoziții în Parlamentul României, ca exemplu în rândul instituțiilor publice în ceea ce privește onorarea memoriei acestor personalități feminine și promovarea lor, în spiritul egalității de șanse și de gen”, a subliniat preşedinta Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, deputata USR Cristina Iurişniţi.

Ministrul Muncii a declarat că susține modificările legislative în privința completării şi modificării legii de prevenție și combatere a violenței domestice.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...