Acum 5 ani, ecologistul Cristian Țetcu aduna semnături pentru a salva Piața Centrală de la „mineralizare” și tăierea copacilor din jurul Bisericii Evanghelice. În 2023, din postura de șef adjunct al Direcției de Servicii Publice, cere tăierea lor… pentru ca monumentul să se vadă frumos la resfințire.
„În aproape două săptămâni am strâns aproximativ 5.300 de semnături împotriva modernizării Pieței Centrale. Semnăturile s-au strâns pe o platformă online. Iar dintre semnatari, 4.700 sau 4.800 au spus că doresc să fie ținuți la curent cu ceea ce se întâmplă în urma acestei petiții. Este un lucru foarte rar ca un procent așa de mare, de aproximativ 80% dintre semnatarii unei petiții să-și arate interesul de a fi ținuți la curent cu ceea ce se va întâmpla în urma petiției. Asta arată că oamenii chiar sunt interesați. Și le pasă. Nu au semnat o petiție doar pentru că nu au ce face în momentul ăla”, spunea în 2018 Cristian Țetcu, pe atunci președintele filialei județene a Partidului Verde.
Ce se întâmplă în 2023? Același Cristian Țetcu, din postura de director adjunct al Direcției de Servicii Publice a Primăriei Bistrița cere tăierea a 19 copaci din jurul Bisericii Evanghelice, pentru ca monumentul să dea bine în poze la resfințirea din mai. Mai multe detalii despre asta puteți citi mai jos:
Primarul Ioan Turc vrea să taie castanii din jurul Bisericii Evenghelice
Culmea, în 2018, Țetcu se alia cu liberalii pentru a împiedica tăierea a peste 100 de copaci. Intenția era atunci a fostului primar, Ovidiu Crețu. Se lăsa chiar cu plângeri penale la acea dată… Mai multe detalii despre asta, mai jos:
E ca castanul. Se apleaca dupa cum bate vantul si nu prea da roade. Castane pe care le manca porcii si lemnul doar la foc bun!
…
Restul e can can!
Tetea Bălan ce părere are despre schimbarea părerii domnului Tetcu?
O mica rectificare va rog stimata redactie.
Cristian Tetcu a stans undeva la 2700 in online si eu secondat de un alt bistritean restul pana la 5.000 direct pe hartie si in contact cu bistritenii din oras intr-o saptamana.
Criticile au fost foarte aspre la adresa fostului primar si din pacate se vor reintoarce si la actualul daca nu se renunta la astfel de operatiuni.
Valabil in tot orasul si intre blocuri si pe strazi.
Asta n-a auzit de Photoshop?
Adica sa faca câte poze vrea si dupa aia sa caute un grafician care sa taie castanii din poze.
… nu-si da seama cât e de penibil, castanii aia sunt de pe vremea când l-a facut si pe el maică-sa.
Acest trepăduș este dovada vie a servilismului ong-urilor pentru partidele care le finanțează!!!
Nu exista în România ong-isti aproape toate fac jocurile unuia partid politic!!
Acest personaj, prieten cu viceprimarul, devine peste noapte director adjunct cu un salariu de peste 10.000 de lei, mulțumire penteu serviciile pe care le-a făcut partidului din postura de ong-ist!!!
Asta e realitatea angajărilor la primarie, dacă ar exista un DNA similar celui de pe vremea lui Daniel Morar, nenea asta și sleacta de partid erau cu duba duși la audieri!!!
Da dl Bălan, nu mai ceri montarea de proptele la pomi??? Nu te mai legi cu lanțuri??? Nu mai stângi semnături?? Acuma ii strânge semnături alături de prietenul tău Tetcu plătit cu peste 10.000 de lei pe luna de la primarie, pentru tăierea copacilor, vai ce subțire e ata vieți, azi ecologist mâine drujbist!!! SAU INTERESUL POARTA FESUL???
Mai oameni, copacii din domeniul public trebuie permanent inspectati de catre administratorii domeniului public si cei putrezi si cu risc de rupere, sa fie toaletati ori taiati complet, iar in locul lor plantati altii, chiar daca ar ” compromite ” frumusetea zonei „… pentru cativa ani, pana se vor regenera… Nu trebuie sa astepte nimeni sa cada copacii-n cap, cum a fost omorat si cetateanul acela in Parcul Municipal si unde in final a ramas ” vinovatia mortului ” ( ca n-avea ce cauta acolo… ” caz fortuit … cica ” ) .Hai sa fim seriosi si sa nu mai tot facem afirmatii a la pro-a**a… !
Frumos! Acuma fac renumararea semnaturilor pe care le-a strans fiecare 🙂 Si ce sa vezi! tetcu a strans doar online… normal, l-a lasat pe fraier in contact direct cu bistritenii. Nu mai au mult pana s-or lua de cap in Piata Centrala, ca balan e maestru la splat rufele in public. De ceva vreme-i cam confuz, se tot strofoaca sa explice minciunile lui tetcu sau pe ale lui debitate in timp, numa ca e din ce in ce mai greu. Pe Republicii ba a insemnat copaci, ba a urlat sa nu se taie, ba ca sa nu se puna gazon ca ‘steril’ :))), ba acuma e cel mai frumos bulevard. Poate il duce cineva la un tratament… pana se prinde cum si cine il foloseste.
Primarul Ioan Turc s-a molipsit de la predecesorul său Ovidiu Cretu, „specialist” în materie de defrișare sau mutilare cu drujba a arborilor ornamentali de pe aliniamentele stradale sau din parcuri. De exemplu, in anul 2014 Primaria Bistrița a organizat concursul de soluţii ”Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală”, desfăşurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor, Filiala Transilvania şi la care au participat cinci firme, astfel la final au intrat în competiţie cinci propuneri, fiind desemnată câştigătoare varianta propusă de SC Planwerk SRL Cluj-Napoca. Ca de obicei a fost aleasă cea mai proastă solutie, preferată inclusiv de fostul primar. Aceasta prevedea restrângerea componentei vegetale si „mineralizarea” adică betonarea sau pavarea peluzelor înierbate, dar si defrisarea arborilor , astfel că băncile din jurul Bisericii Evanghelice rămâneau în bătaia soarelui pe timpul verii.
Asa se explică faptul că în anul 2021 Piata Centrală nu a fost inclusă în registrul spatiilor verzi din Bistrița. De altfel însusi primarul Ioan Turc promitea o revizuire a proiectului de amenajare si abia apoi dupa ce proiectul va fi finalizat, eventual va putea fi inclusă Piața Centrală în Registrul spațiilor verzi. Numai că, nici vorbă de refacerea proiectului. Dimpotrivă se merge pe defrisarea arborilor seculari fără înlocuirea lor cu altii tineri.
Sistematizarea Pietei Centrale si integrarea ei cu Pietonalul Liviu Rebreanu poate fi realizată mult mai simplu si fără sacrificarea vegetatiei din jurul Bisericii Evanghelice. Este absolut inutil să se renunte la vegetatia arboricolă si la peluzele inierbate pentru a fi inlocuite cu pavaje din piatra sau beton. Pentru a obtine o zonă pietonală extinsă până în Piata Centrală este suficient ca partea carosabilă din vestul pietei ocupată in trecut de Cortul de Cultura, să fie amenajată cu pavaj asemănător cu cel de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, la acelasi nivel de călcare cu aleile din jurul Bisericii Evanghelice.
Nimeni nu spune să nu fie înlăturati copacii cu probleme de pe aliniamentele stradale sau din parcuri care sunt prdispuși pericolului de prăbusire, cu condiția ca in locul lor să fie plantati alții mai tineri și mai viguroși din aceiași specie sau din specii inrudite.
Un neica nimeni ajuns director la DSP cu pile altfel nu lua concursul, prieteni știu de ce și vicele la fel.
N are nicio specializare doar că a a fost în partidul ecologiștilor, ” „specializarea” lui este alta, nu înțeleg de ce nu se limitează la ce se pricepe daca se pricepe la ceva.
Am auzit că nici nu știe interpreta diagrama sau cum ii zice de la tomograful arborilor.
Omul asta de când este in DSP a făcut numai rău.
Domnule primar de ce nu analizezi situația și să iei masuri?
Este necesar să pui atâția directori de aia mai mici sub directori executivi?
Sau obligațiile o impun?
Sa l la vicele acasă și să i taie copacii că omul asta n are ce căuta în sistem.
Păcat că sunteți un om prea bun la suflet și unii profita de acest lucru, ar trebui sa vă gândiți unde este nevoie de oameni adevărați și muncitori nu parveniți și profitori.
Asta va trag in jos, păcat.
Dragii mei sustinatori ai COPACILOR !
Tratativele si discutiile aprinse se poarta la baioneta.
Ce este bine sa retineti este ca din totalul de peste 90 de arbori 80% raman neatinsi si cele doua rondouri cu flori si cateva patrulatere cu iarba.
Incerc sa castigam cat mai mult teren cu iarba de jur imprejurul Bisericii.
Sa nu uitati o clipa ca am militat puternic cu foarte bune rezultate cu cele 5.000 semnaturi de la bistriteni ca sa nu se mineralizeze , betoneze de tot Piata centrala.
Am propus tot timpul ca latura nordica spre arcurile SUGALETE sa fie dalate cu piatra naturala fara nici o discutie privind taierea CASTANILOR SECULARI.
Cred ca asa va ramane acest proiect daca si voi faceti putina galagie si ma sustineti.
Sper sa doreasca Primaria sa organizeze si o dezbatere publica unde sa veniti si sa nu fiu din nou singur sau vreo cinci bistriteni si ei adusi tot de mine.
Sa fiti sanatosi !
Te susținem domnule Balan cu siguranță nu suntem de acord cu tăierea niciunui copac sănătos, dar Tetcu dumitale cum și a permis să facă hârtie sa taie 19 copaci?
Sa nu spui că nu-i adevărat, hârtia exista la Garda de mediu.
Asta este servil politicului doar pentru a-și păstra funcția.
Sa plece că a făcut numai rău.
In rest numai de bine, suntem pentru copaci și nu distrugerea lor.
Interesant de aflat cat a platit primăria pentru marii specialisti care au cuntit copacii in ultimul hal?
Asta o făcea și Dorel aproape degeaba.
Sau trebuia să se pozeze viceprimarul cum matura și Tetcu îl asista?
Rușine lor și cinste celor care iubesc natura cu adevărat.