Potrivit unui proiect de Consiliu Local, Primăria Bistrița se pregătește să angajeze nu mai puțin de 30 de educatori-puericultori, pentru cele 6 creșe din municipiu. Fiecare unitate va avea cel puțin 2 educatori-puericultori, iar una va avea 8. Care este rolul lor și ce vor comunica părinților.
Potrivit ultimei modificări a Legii Educației, creșele vor putea primi copii și mai mici de un an și jumătate și vor fi obligate să aibă educator-puericultor. Nu fac excepție nici creșele de stat.
Astfel că, Primăria Bistrița, în subordinea căreia sunt cele 6 creșe din municipiu trebuie să angajeze nu mai puțin de 30 de educatori-puericultori.
„Faptul că în cadrul celor 6 creșe funcționează 15 grupe, iar potrivit prevederilor art 34 din Hotărârea Guvernului nr 566/2022 în situația funcționării unităților de educație timpurie antepreșcolară cu program prelungit, personalul didactic de predare se normează pe ture, dar această categorie de personal nu este prevăzută în statul de funcții al Direcției municipale de Sănătate Bistrița. Faptul că pentru a asigura serviciile de educație timpurie în unitățile de educație timpurile antepreșcolară este necesară înființarea a 30 de posturi de educator puericultor”, se arată în proiectul de hotărâre votat ieri de Consiliul Local al municipiului Bistrița.
Cei mai mulți educatori-puericultori vor activa la Creșa nr. 1, unde sunt prevăzute 8 posturi. Creșa nr 4 va avea cei mai puțini – doar doi educatori-puericultori. Celelalte creșe vor avea câte 4 educatori-puericultori.
În momentul de față sunt, în total, 300 de locuri la creșele de stat din municipiu. Acestea sunt împărțite în 15 grupe, a câte 20 de copii.
Ce face educatorul-puericultorul
Educatorii-puericultorii înregistrează progresele realizate de copii pe cele 5 domenii de dezvoltare, starea emoțională și afectivă a copiilor sau dificultățile/deficiențele identificate.
Părinții sunt informați în scris, cu privire la acestea, semestrial sau de câte ori este necesar. Educatorul înregistrează progresele realizate de copil în caietul de observații și trebuie să colaboreze cu părinții pentru dezvoltarea competențelor parentale.
Bună ziua! Ce se întâmplă cu instructorii de educație, angajați in acest moment?