Industria cărnii de porc riscă să se prăbușească. Focarele de infestare cu virusul postei porcine se răspândesc îngrijorător. Sunt șanse ca bistrițenii să rămână fără carne de porc pe masa de Crăciun.
Virusul pestei porcine face ravagii în întreaga țară. Ceea ce e îngrijorător e faptul că, dacă în alte țări din Uniunea Europeană au apărut zeci de focare în doi ani, la noi situația e alta.
„Noi suntem țara cea mai afectată de acest virus. În trei luni de zile la noi au apărut peste 830 de focare, în 12 județe. Tocmai de aceea Uniunea Europeană a pus semnul roșu de carantină pe fiecare zonă infestată. Dacă lucrurile continuă în același ritm, în scurt timp, întreaga Românie va intra în carantină”, a declarat deputatul Adrian Oros, vicepreședinte în Comisia pentru Agricultură și Silvicultură, într-o conferință, la Bistrița.
Astfel, carantina ar atrage prăbușirea industriei de profil. Iar românii ar putea rămâne fără carne de porc pe masa de Crăciun. S-ar depinde total de importul de carne.
Deputatul este de părere că s-a ajuns în această situație deoarece nu s-au luat la timp anumite măsuri, s-au tărăgănat aplicarea măsurilor drastice și lucrurile au fost gestionate de oameni cu interese.
„Întrebarea la care trebuie să primim răspuns este dacă nu cumva apropiații domnului Dragnea știau informații privilegiate? Dacă nu cumva au făcut bani frumoși înainte de răspândirea virusului sau acum, cu toate soluțiile pentru dezinsecție?”, a conchis Adrian Oros.