-0.2 C
Bistrița
luni, februarie 24, 2025

Crăciunul de altădată: Masa de Crăciun, cea mai bogată din an, venea ca o meritată recompensă după postul de 40 de zile

Tradiția românească nu cunoaște împodobitul bradului, ci Ajunul Crăciunului, când se pregătea cea mai bogată masă din an. Venea ca o recompensă după postul de 40 de zile și ca o credință că Sfântul Crăciun vine de departe, este obosit și flămând și trebuie primit cum se cuvine.

Dacă în zilele noastre toate bucatele de Crăciun se află la un click distanță, cu totul altfel stăteau lucrurile acum 50 de ani, când gospodinele pregăteau de la zero masa de Crăciun, care era cea mai bogată din an.

Venea ca o meritată recompensă după postul de 40 de zile și ca o credință că Sfântul Crăciun vine de departe, este obosit și flămând și trebuie bine primit, ca să-i ferească pe oameni de rele.

Pe masă se așterneau cârnați, sarmale, murturi, tobă cartaboși, friptură și colacii. Cel mai important era „stolnicul”, o pâine care se păastra pe masă, pe grâu, otavă și usturoi până la Anul Nou, când se tăia și se consuma.

Se credea că în Ajunul Crăciunului sufletele celor morți vin să se petreacă cu cei vii, de aceea era bine să se împartă bucatele. În Ajun, pe la prânz toate bucatele trebuiau să fie gata, însă erau așezate pe masă abia seara și uneori după miezul nopții, Ajunul fiind o zi a abstinenței.

Credincioșii credeau că Dumnezeu va veni la cină și trebuie așteptat cu stomacul gol și sufletul plin de speranță. În noaptea de Crăciun focul nu trebuia să se stingă în vatră, fiind simbolul Învierii. De Sărbătoarea Crăciunului, oamenii nu beau, ci se „cinstesc”.

Sărbători Fericite!

Sursa: Vasile V. Filip și Menuț Maximinian – „Sărbătorile Ciclului Social și Calendaristic sau Munci și zile în Ținutul Bistriței și Năsăudului”/Foto: click.ro

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.