Inspectorii ISJ Bistrița-Năsăud s-au trezit ieri după-amiază cu vizita celor din Corpul de Control al ministrului Educației. „Nu există suspiciuni în județul nostru… Sperăm să fie totul în regulă. Nu avem niciun motiv să credem că nu va fi așa. Avem încredere în directorii unităților de învățământ și în hotărârile pe care și le asumă Consiliile de Administrație”, afirmă prof. dr. Aurelia Dan.
Reprezentanții Ministerului Educației care fac parte din Corpul de Control au sosit ieri după-amiază și la Bistrița. Era de așteptat să sosească, însă nu se știa exact când. Inspectorii ISJ Bistrița-Năsăud au demarat oricum, în paralel, o serie de inspecții tematice.
„Au verificat, la nivelul inspectoratului, ce măsuri am inițiat în ceea ce privește monitorizarea situației epidemiologice. Au verificat modul de desfășurare a cursurilor, inclusiv hotărârile de Consiliu de Administrație emise de unitățile de învățământ.
Ordinul comun prevede, în ultima sa variantă, ca decizia desfășurării cursurilor să se ia la nivel de Consilii de Administrație. Inspectoratul Școlar este doar informat în legătură cu decizia școlii. Noi am solicitat și centralizat aceste hotărâri ale Consiliilor de Administrație și le-am pus la dispoziția Corpului de Control. Le-au verificat îndeaproape”, a explicat prof. dr. Aurelia Dan, inspectorul școlar general al ISJ BN.
„Nu au fost probleme. La nivelul inspectoratului școlar am prezentat absolut toate demersurile pe care le-am inițiat pe această linie. Inclusiv adresele oficiale și recomandările către unitățile de învățământ.
Ne-am menținut poziția cu care am început cursurile, în septembrie. Respectiv aceea că facem tot posibilul ca școala să se desfășoare în format fizic. Sigur, în măsura în care situația epidemiologică o permite. Acest lucru a contat foarte mult, în activitatea de monitorizare și evaluare”, a mai spus Aurelia Dan.
Nu se știe care va fi activitatea Corpului de Control în continuare, în școlile din județ. Membrii Corpului de Control nu au obligația de a informa ISJ în legătură cu viitoarele controale. Este o activitate independentă de cea a inspectoratului.
„Obiectivul acestui control a fost, potrivit tematicii pe care ne-au prezentat-o, verificarea respectării măsurilor sanitare prevăzute în ordinul comun. Au verificat și conformitatea raportării ratei de vaccinare. Noi am prezentat toate instrumentele de culegere a datelor și toate informațiile pe care le-am comunicat școlilor în legătură cu acest demers de raportare.
Va fi verificat în continuare, și de reprezentanții Ministerului Educației care fac parte din Corpul de Control, dar și de Inspectoratul Școlar Județean dacă datele sunt reale. Noi credem că sunt reale. Am solicitat directorilor unităților de învățământ să aibă în vedere colectarea – chiar și în format electronic – a acelor adeverințe și certificate de vaccinare care confirmă faptul că persoana respectivă este vaccinată.
Sperăm ca datele să fie așa cum și le-a asumat fiecare director, adică să fie conforme cu realitatea. Nu sunt suspiciuni că lucrurile ar sta altfel”, a subliniat prof. dr. Aurelia Dan.
Probabil că la nivel național au fost inadvertențe – a admis prof. dr. Aurelia Dan.
„În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud nu există suspiciuni că astfel de date nu ar fi reale. Singura nelămurire a fost legată de neconcordanțele între prima centralizare făcută publică în jurul datei de 1 noiembrie – și ceea ce au raportat unitățile de învățământ vineri, 5 noiembrie”, a mai explicat inspectorul școlar general al ISJ BN.
Aurelia Dan a precizat că a oferit această explicație și reprezentanților Corpului de Control Ministerului Educației. Prima raportare a fost una realizată exclusiv pe baza unei adrese prin care Ministerul Educației solicita școlilor să facă publice rata de vaccinare.
Fără a indica modalitatea de colectare sau categoria de personal căreia i se aplică. „Școlile și grădinițele au raportat aceste date în funcție de propriul filtru. Unii s-au raportat doar la cadrele didactice, alții au avut în vedere întreg personalul unității de învățământ. Au fost discuții legate de raportarea și prin prisma categoriei de personal: există cadre didactice cu o jumătate de normă sau fracțiuni de normă, pe care nu au știut cum s-o raporteze. Nu s-a știut dacă să se raporteze la funcția de bază, sau la activitatea în general”, a mai precizat Aurelia Dan.
Lucrurile s-au clarificat în timpul acestei săptămâni, prin precizările suplimentare venite de la Ministerului Educației și transmise de ISJ școlilor.
Varianta din 5 noiembrie este varianta oficială pe care ISJ a centralizat-o în urma tuturor corectărilor. Ea este disponibilă AICI.
„Nu ne-au spus cât vor sta în Bistrița-Năsăud. Echipa Corpului de Control are obligația de a verifica prin eșantionare unități și instituții de învățământ conform tematicii.
Activitatea de control s-a finalizat aseară la Inspectoratul Școlar și se va desfășura și în unitățile de învățământ din județ. Concluzia lor – după vizita la inspectorat – a fost aceea că lucrurile sunt în regulă. Și că activitatea se desfășoară în parametri optimi.
Ceea ce vor descoperi în unitățile de învățământ – nu știm. Sperăm să fie totul în regulă. Nu avem niciun motiv să credem că nu va fi așa. Avem încredere în directorii unităților de învățământ și în hotărârile pe care și le asumă Consiliile de Administrație”, a concluzionat prof. dr. Aurelia Dan.
Cine trage sfori în școli?
Cine trage și se ceartă?
Bistriță, bătrână poartă
Asediată de mongoli!
Șobolani, guzi ori soboli
Ar dori ca să fii spartă?
Bistriță, bătrână poartă
Asediată de mongoli!
Pândiți de moderne boli,
Ne croim iar altă soartă?
Bistriță, bătrână poartă
Asediată de mongoli!
Rimele sunt interesante , conținutul este aiurea….
Conținutul este interesant, rimele sunt aiurea!