0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Copiii fantastici din Bistrița: Maria Denisa Capotă, elevă la Liceul Sportiv, dublă campioană națională la atletism: Trag până la epuizare, pentru că așa câștig

Am început să fac sport de performanță anul trecut. Practic, din clasa a IX-a, pentru că până atunci nu m-au lăsat părinții. Au fost mai greu de convins. Povestea mea în atletism e mai lungă și începe cam prin clasa a VI-a…”

Totul a început când profesorul de sport din școala generală a dus-o pe Maria Denisa Capotă la un concurs pe stadion, în Bistrița. „M-a văzut atunci doamna Alina Cucerzan, antrenoarea, și m-a întrebat dacă nu mă interesează sportul de performanță. Bine-nțeles că mă interesează, i-am răspuns. Și apoi m-a luat într-un cantonament de o lună de zile la Felix.

După care părinții mei nu m-au mai lăsat, își închipuiau că voi fi tot plecată.

Totuși, timp de trei ani de zile, antrenoarea mea mă tot suna să vin la concursuri. Îmi era și jenă să răspund, la un moment dat, să-i tot spun știți – nu mă lasă părinții să fac sport, nu mai insistați…”, ne-a povestit surâzătoare Maria Capotă.

Din fericire, antrenoarea Alina Cucerzan a insistat și nu s-a dat bătută prea ușor.

Iar tânăra atletă de la Liceul Sportiv se pregătește, în această vară, pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European din iulie, în Slovenia. Anul trecut, la aceeași competiție, Maria Capotă a obținut medalia de bronz. În acest an, speră la mai mult. În august, vor urma Europenele.

Alina Cucerzan ne-a mărturisit că la Maria Capotă a apreciat cel mai mult dorința ei de a face totul.

Are o energie pozitivă cuceritoare. După ce am văzut-o cum aleargă, cât e de ușoară și ce capacitate de efort are – am înțeles că este un copil cu adevărat talentat. La o vârstă atât de mică, puțini copii rezistă la atâta efort. Am dus-o atunci în cantonament, iar după pregătirea de o lună, am dus-o la un concurs de seniori. A ieșit pe locul IV, între seniorii care aveau peste 20 de ani, când ea era atunci abia în clasa a VI-a.

Am fost șocată de rezultatul ăsta atât de bun…!

Și atunci mi-am zis că merită să insist să vină la atletism. N-am putut renunța. O tot chemam la concursuri, așa nepregătită cum era. Câștiga mereu sau obținea locul II. Tot așa am ținut-o până în clasa a VIII-a. Atunci părinții ei m-au anunțat că Maria va da la Pedagogic, în Năsăud. Dar – spre surpriza tuturor – când și-a completat cererea înainte de Evaluarea Națională, Maria și-a trecut prima opțiune Liceul Sportiv. Și-a dat probele, le-a luat cu brio, iar părinții nu au mai avut ce face…”, ne-a povestit Alina Cucerzan.

Anul trecut, la Festivalul Tineretului Olimpic European din Slovacia, Alina Cucerzan ar fi vrut să fie lângă eleva sa, dar nu a reușit.

Era închisă lista de antrenori admiși să participe. Olimpiada este organizată de Comitetul Olimpic, care a trecut un număr limitat de antrenori. Respectiv antrenorii sportivilor cu șanse la medalii. Nu i-au dat nicio șansă Mariei. Iar în final le-a făcut tuturor o mare surpriză!

M-am oferit să-mi plătesc cazare și tot, însă nu se găseau locuri pe o distanță de 26 de kilometri. Nu am reușit să mă organizez așa din scurt, așa că Maria a trebuit să plece fără antrenor.

Trecuse deja de calificări, a fost prima. Dar acolo n-a băgat-o nimeni în seamă. S-a dus cu autobuzul singură la încălzire. Mă suna de-acolo și îmi povestea că alerga, se încălzea și plângea. Se simțea așa de singură… Anul acesta, având șanse la medalie, sper că se vor gândi să mă includă pe listă…!”, ne-a mai povestit Alina Cucerzan.

Maria Capotă este atât de ordonată și de matură, încât de multe ori mă depășește cu dorința a fi prima. Eu îi stabilesc un obiectiv, ea își impune unul și mai sus. Până acum nu am întâlnit un asemenea copil. Nu găsești în fiecare zi un copil și talentat, și deștept, dar și dispus să facă sacrificii. Pentru că nu e ușor să faci sport la un asemenea nivel.

Trebuie să renunți la tot. Trebuie să dormi, nu mergi la petrecerile cu clasa, trebuie să mănânci sănătos și să renunți la dulciuri… Restricții, peste restricții…”, ne-a mai povestit Alina Cucerzan. 

Maria Denisa Capotă, legitimată la CSM Bistrița, este elevă în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv.

A obținut zilele trecute medalia de argint la Campionatele Internaționale de Atletism ale României pentru seniori. Acum câteva luni, devenea campioană națională, cucerind medalia de aur la Campionatele Naționale de Atletism în sală, pentru junioare.

POVESTEA unei campioane: Maria Denisa Capotă, de la Liceul Sportiv Bistrița. Când profesorii luptă cu admirație și încăpățânare pentru destinul elevilor

Maria locuiește în Rebra, unde părinții săi au o gospodărie de care trebuie să se ocupe. Știți cum e la țară… În fiecare vară aveam de lucru cu pământul, cu fânul, cu construcțiile. Și acolo eram bună. Întotdeauna mi-a plăcut să demonstrez că sunt bună să mă implic în tot ceea ce fac.

Numai de matematică am fugit. Nu prea mi-a plăcut matematica deloc. Nu am înțeles-o. Româna, în schimb, îmi place. La Română mi se pare că îți poți dezvolta foarte frumos vocabularul. Româna pentru mine este un refugiu, mi se pare că te ajută cu adevărat în viața. Ok, și matematica te ajută. Dar Româna îmi place mai mult. Avem și noroc de o profesoară foarte bună.

Are așa un mod de a explica și de a vorbi cu tine, încât ți-e mai mare dragul să înveți, să povestești cu ea. Despre orice. Cât timp ești în preajma ei, te simți extraordinar. Și când te ceartă, parcă n-o face cu adevărat – parcă îți transmite că meriți tu să fii certat…”, ne-a povestit cu entuziasm Maria Denisa Capotă.

O zi din viața Mariei Capotă

Antrenamentele pentru ea încep dimineața la 8. De la ora 10 merge la școală, până la 14.00. Se străduiește să ia note bune la toate materiile. Apoi urmează câteva ore de pauză în care mănâncă și doarme. Pentru că locuiește chiar lângă stadion, în internatul CSM Bistrița, în trei-patru minute ajunge la locul de antrenament.

Iarna avem antrenament de la ora 16.00. Vara, antrenamentele încep la ora 17.00, și în funcție de antrenament – de forță, volum sau viteză – totul durează cam până la 18.30”, ne-a povestit Maria Capotă.

Tânăra atletă ne-a explicat și ce a atras-o la atletism.

Mie îmi place să dau totul din mine. Trag până la epuizare. M-au mai întrebat de ce nu fac un sport de echipă, de exemplu handbal, că tot e bine văzut în oraș… Dar nu pot. Pentru că într-un sport de echipă aș vrea să tragă toată lumea ca mine. Și nu se întâmplă așa.

Eu trag până la epuizare pentru că așa câștig, dar alții nu ar face la fel ca mine. Și m-aș enerva. Într-adevăr, e mai captivant un sport de echipă. Am făcut și eu în școala generală, la Rebra, rugby tag. Am fost și pe la ceva concursuri cu alte comune, în Sângeorz sau Maieru”, ne-a mai povestit Maria Denisa Capotă.

În prezent, Maria Denisa Capotă este dublă campioană națională la atletism, 400 de metri. A câștigat locul III și la 200 de metri, la campionatele naționale, dar și locul III la Tineret, tot la naționale.

A câștigat anul trecut o mențiune și la faza națională a concursului „Un Condei numit Fair-Play”. Și-a povestit în această lucrare experiența de la Olimpiada Tineretului din Slovacia, de anul trecut.

„Dacă merită, voi continua cu atletismul și după clasa a XII-a. Dacă nu, nu. Până în clasa a XII-a mi-am propus să mai câștig una-alta. După aceea, am oricum persoane de încredere în jurul meu care mă vor îndruma.

Voi vedea ce portițe am deschise după liceu. Încă nu m-am hotărât. Lucrurile se schimbă de pe-o zi pe alta…

Mi-ar plăcea foarte mult, de exemplu, și să fiu pshiholog. Am impresia că le-aș putea spune multe oamenilor. Să-i ajut, să vorbesc și să lucrez cu ei. Eu am fost o persoană care nu a renunțat, chiar dacă am avut parte de multe bariere. Cred că i-aș putea învăța pe oameni să lupte pentru ceea ce vor, să nu renunțe niciodată. Pentru că, până la urmă – despre asta este vorba în viață. Dacă nu faci ceea ce îți dorești, pentru ce mai trăiești ?! Asta e marea plăcere”

Ce face Maria Capotă în timpul liber?

Între școală și antrenamente mă odihnesc, dorm pur și simplu. Foarte rar mi se întâmplă să ies. Pentru că altfel, nu aș mai da randament la antrenamente.

Important pentru mine acum este să fiu odihnită și să dau randament la fiecare antrenament. Vă dați seama că nu pot să mă culc foarte târziu…”, ne-a explicat Maria Capotă.

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...