0.2 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Copiii fantastici din Bistrița – Vanessa Sirressi, talentata pianistă de la Liceul „Tudor Jarda”, îndrăgostită de Chopin, cuceritoare cu energia și muzicalitatea italiană

Vanessa Siressi – pe jumătate bistrițeancă, pe jumătate italiancă – are 16 ani și este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița. Ne-a cucerit cu energia și muzicalitatea pe care le-a moștenit de la tatăl său, italian stabilit al Bistrița de șase ani.

Vanessa Sirressi studiază pian cu profesoara Helga-Melinda Deac. În aceste zile se află în Germania, într-un schimb de experiență alături de mai mulți colegi de liceu. Va susține aici câteva concerte și va reprezenta cu brio școala și orașul în care locuiește.

Nu este prima oară când Vanessa Siressi reprezintă Bistrița pe scenele internaționale. Anul trecut, în noiembrie, alături de Lucas Salanță, Vanessa a participat la un festival organizat la nivel diplomatic, de Ambasada Poloniei la Budapesta și Școala de Muzică Liszt Ferenc din Győr:

FOTO/VIDEO – Singurii pianiști din România invitați la Polish Music Festival (Ungaria) sunt din Bistrița. „Au muncit foarte mult, au cântat extraordinar”

Vanessa Sirressi locuiește în Bistrița de șase ani. Mama ei este din Bistrița, tatăl ei – din Bari, Italia.

De aproape patru ani încearcă să ajungă la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, însă abia din clasa a IX-a a reușit, după Evaluarea Națională.

A început să studieze vioara în Bari (sudul Italiei), orașul natal al tatălui ei. „Am făcut un an de vioară. Nu mi-a plăcut. Tatăl meu a studiat vioară, a terminat Conservatorul acolo. Când îmi arăta el cum se cântă la vioară, mi se părea foarte interesant.

Când a fost vorba să mă apuc eu de cântat, nu m-a mai atras la fel de mult. În schimb m-a atras pianul foarte mult. Poate și pentru că îl aveam acasă și toată lumea din familie cânta la pian… Bunicul din partea tatălui meu cânta la pian și acordeon, cânta în biserica din oraș. Și el și bunica sunt profesori de istoria artei…”, ne-a povestit Vanessa Sirressi.

Dacă ar fi să ne imaginăm jumătatea italiană a familiei Vanessei este suficient să ne gândim la un film italian clasic. Cu o familie numeroasă într-o vilă mare, tipic italiană, cu o mulțime de verișori și frați. „Bunica are opt frați, suntem o mulțime de verișori care ne întâlnim de sărbători în Bari. Inevitabil mă roagă lumea să cânt de Crăciun, la zilele de naștere…

I-a fost greu la început în Bistrița. Pentru că vorbea puțin românește, și nici nu știa să scrie în română.

Clasele de gimnaziu le-a făcut la Școala Gimnazială „Avram Iancu”. A studiat de atunci pianul în particular, însă abia din clasa a IX-a a intrat la Liceul „Tudor Jarda”.

E foarte frumos, mă simt foarte bine acum, deși la început mi-a fost frică de liceu. Sunt ore foarte lungi, până după-amiază. Până la 13-14, avem orele de clasă obișnuite. După aceea urmează orele de pian, eu fac și flaut ca instrument secundar, apoi muzică de cameră și cor. Uneori termin orele și pe la 19.00. 

Sunt colegi noi, profesori noi. Dar mă înțeleg foarte bine și cu colegii. Parcă ne-am cunoaște de-o viață…”, ne-a povestit Vanessa.

 

Vanessa este o fată cu o energie aparte și un caracter vesel, inspirațional. Este înzestrată cu o muzicalitate deosebită și sensibilitate, calități care o ajută să transmită multă emoție atunci când se așează la pian.

Este perseverenta în a-și urma visul, chiar și atunci când drumul e mai greu. Mă bucură atitudinea ei mereu pozitivă vizavi de studiul pianului. Are răbdare la detalii și are răbdare cu ea însăși. Sper că va fi mereu acolo unde îi este locul – lângă pian”, ne-a mărturisit profesoara ei, Helga-Melinda Deac.

Este mult de studiat la pian. Nivelul de performanță aici în România este foarte ridicat. În Italia nu este la fel. Stresul și studiul încep mai târziu, abia la Conservator. Nu mă interesează neapărat premiile. Mă intresează mai mult contextul – unde cânt, cine sunt cei care mă ascultă, care sunt cielalți participanți. De aceea cea mai frumoasă experiență pentru mine a fost festivalul din Ungaria…”, ne-a mai spus Vanessa Sirressi.

În timpul liber, Vanessa desenează sau predă ore de pian. Pentru că are și înclinații pedagogice. Deocamdată are doar două eleve, dar își dorește mult să predea la Conservator. Iubește și călătoriile, așa că nu exclude o carieră de solistă la pian.

Preferatul meu, de când eram mică, este Chopin. Între timp am învățat să-l apreciez și pe Bach, dar și pe Beethoven, deși au compoziții pe care le vom înțelege mult mai târziu… Nu este foarte ușor de cântat nici Chopin. Are studii și sonate foarte dificile și complicate. Dar totul sună întotdeauna atât de romantic și îți permite să introduci multă emoție personală…”, ne-a mai explicat Vanessa Sirressi.

Cum arată o școală de muzică pe gustul Vanessei…?

Într-o asemenea școală s-ar face mai multe ore de teorie muzicală. Este foarte importantă. Cât despre instrumente, acestea depind foarte mult de profesori. Am observat că se practică în școlile din România metoda rusească de predare. Un stil de predare cam rigid, foarte ritmic și strict pe partitură.

Din fericire, cu Melinda noi studiem mult și relaxarea mâinilor la pian. Dar și partea artistică, la fel de importantă ca și virtuozitatea… Pentru că până la urmă, oricine poate excela la tehnică. Mai puțini se preocupă de partea artistică. Și mă tem că ea face toată diferența…”, ne-a mai povestit Vanessa Sirressi. 

 Între premiile pe care Vanessa Sirressi le-a obținut în ultimii ani, se numără și

  • Premiul I la Festivalul internațional caritabil „Zbor de copil”, 2023
  • Premiul III la Concursul de interpretare instrumentală „Tineri Pianiști” Târgu Mureș, 2022
  • Premiul I Special pentru Muzicalitate la Festivalul Internațional „Rezonanțe Sonore”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...