-0.7 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Copiii fantastici din Bistrița: Doru Floare, elev al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, despre pasiunea și performanțele în Informatică

Doru Floare este elev în clasa a XI-a, la Mate Info, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. La începutul lunii aprilie cucerea medalia de argint la Olimpiada Națională de Informatică. „Nu este neapărat cea mai mare distincție. Am mai obținut distincția asta de câteva ori la Națională. Mai importantă decât medalia în sine a fost calificarea în lotul lărgit al României la Informatică. De departe, calificarea este un pic mai importantă decât medalia.

Am participat apoi și la o tabără de selecție pentru participarea la competițiile internaționale. Tabăra a avut loc în Slatina. Au fost trei baraje, cu de câte cinci ore fiecare. Au fost și cursuri, și timp liber, dar și activități cu restul membrilor din lot.

A fost o experiență foarte interesantă. M-am împrietenit cu alți informaticieni din România… Cei mai buni sunt din București, Iași și Ploiești – pentru că acolo sunt cele trei centre mari de pregătire în Informatică. Dacă nu mă înșel, dintre cei 30 de elevi din lotul Romîniei – aproape jumătate sunt din București. Doar 5 sau 6 nu frecventează cele trei mari centre. Iar din Ardeal am fost doar 3…”, ne-a mărturisit Doru Floare.

Sunt 30 de elevi în lotul de seniori: un grup restrâns de informaticieni – cei mai buni din țară – tabăra având drept scop pregătirea pentru concursurile internaționale.

Au fost cele mai grele probleme pe care le-ar putea da în lotul României. Mai ales că România este o țară foarte avansată în informatică.

Unele dintre ele au fost peste nivelul problemelor de la olimpiada internațională. Dar sunt fericit că am reușit să rezolv două dintre probleme perfect. La celelalte – am obținut punctaj parțial”, ne-a povestit Doru Floare.

În urma barajelor, Doru Floare s-a calificat la concursul Romanian Masters of Informatics. Este un concurs internațional care se va desfășura în această toamnă.

Tot în acest an, Doru Floare a cucerit locul 1 – între concurenții din 7 județe – cu un punctaj maxim, la concursul interjudețean „Grigore Moisil”. 

Tânărul informatician se pregătește cu profesorul Constantin Gălățan. „Îmi place foarte mult pentru că are răbdare cu noi. Știe tot ce se poate ști pe informatică. Este un profesionist desăvârșit. Știe explica foarte bine și se simte că îi pasă de tine ca om, în general. Mi se pare că este cu adevărat un profesor excepțional. Este și conectat la tot ce se întâmplă pe plan mondial…”, ne-a mai povestit Doru.

Doru Floare este înscris și la Centrul de Excelență. Orele se fac aici sâmbătă, când profesorul Constantin Gălățan face cu elevii pregătire pentru olimpiade, aproximativ trei ore.

În ultima vreme, am fost mai rar pe la Centrul de excelență, ce-i drept. Pentru că încă din clasa a VIII-a eu mergeam la Excelență alături de clasele XI – XII. Anul acesta am fost mai rar, pentru că știam deja cam toate problemele…”, a admis Doru Floare.

Cum anume se pregătește Doru Floare pentru olimpiade și concursuri ?

Își culege singur problemele de pe o platformă online. „Acolo particip la tot felul de concursuri internaționale, o dată sau de două ori pe săptămână. Au fost concursuri în care am luat de exemplu locul 20 din 30.000 de participanți online… Cel mai mult îmi place să mă pregătesc din concursurile acestea online. Nu am o rutină stabilită. Înainte de olimpiade, îmi caut eu probleme pe sit-urile de specialitate. Fac în fiecare zi problemele care mi se par mai interesante. Mai studiez articole sau citesc din teorie…”, ne-a explicat Doru Floare.

În timpul liber, Doru Floare obișnuiește să iasă cu prietenii sau să meargă la sală.

Jocuri pe calculator nu mai joc la fel de des ca înainte. Joc ocazional cu prietenii câte puțin, dar mai rar decât înainte. M-am cam plictisit și de jocuri.

Crearea jocurilor ține puțin și de informatică, într-adevăr. Jocurile trebuie codate. Am făcut și eu câteva jocuri mai mici.

Am creat de exemplu o interfață pentru un joc de șah. Mai simplu explicat – un calculator care joacă șah, care face mutările precum un adversar. Am jucat și eu cu el, de câteva ori chiar m-a bătut. Sunt foarte bun și la șah. Asta este o altă pasiune de-a mea. Eu i-am făcut algoritmul, am lucrat mai bine de o săptămână la el…! Și se pare că l-am făcut atât de bine încât chiar m-a bătut”, ne-a mai povestit amuzat Doru Floare.

Când vine vorba despre viitor, Doru Floare ia în calcul mai multe posibilități: fie Informatică la Cluj, fie într-un centru de prestigiu din Occident. Dar încă nu se grăbește să ia o decizie.

PERFORMANȚĂ: Medalie de aur pentru Doru Floare, elev în clasa a IX-a, la CNLR! „Am fost filmați, atât noi, cât și monitoarele”

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...