0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

Copiii fantastici din Bistrița: Denis Măluțan, de la Colegiul „Liviu Rebreanu”, voluntarul implicat în aproape toate evenimentele importante ale orașului

Denis Măluțan este elev în clasa a XI-a la Filologie Intensiv Franceză, la Colegiul „Liviu Rebreanu”. L-am remarcat de câțiva ani de zile: este voluntarul care nu lipsește de la niciun eveniment important al orașului sau județului.

De câteva luni de zile este vicepreședinte în Consiliul Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud. Este și președinte în Consiliul Școlar al Elevilor CNLR. Activitățile sale de voluntariat au debutat acum câțiva ani, la Crucea Roșie Bistrița-Năsăud. Este și voluntar la Europe Direct Bistrița-Năsăud. 

De-a lungul parcursului meu ca voluntar și reprezentant al elevilor am avut mai mulți mentori și sfătuitori, ca să spun așa. De la ei am primit o grămadă de informații foarte utile de-a lungul timpului.

Cred că pot să încep cu părinții mei. Sunt primii pe care îi admir și care m-au încurajat mereu să merg mai departe, chiar dacă am ajuns uneori și la epuizare.  Probabil de la ei am moștenit tendința asta de a nu sta locului niciodată și de a munci.

La școală, cred că prima care m-a inspirat în munca și spiritul de voluntar este doamna Alina Creț. Este consilier educativ, bibliotecar și coordonator al proiectelor Erasmus de ani de zile la Colegiul „Liviu Rebreanu”.

Eram prin clasa a V-a sau a VI-a, când am ajuns la o ecologizare împreună cu dânsa. De atunci am tot bătut-o la cap să ne spună mai multe, să ne învețe mai multe. Este o persoană foarte importantă pentru mine. De la ea am aflat și detalii despre ce înseamnă reprezentarea elevilor.

O admir și pe diriginta mea, profesoara de franceză Alice Trif. E o persoană excepțională: profesorul ideal pentru mine. Vreo 10 colegi din clasă am reușit anul acesta să trecem cu bine peste examenul DELF, nivelul B1 fără nici un fel de meditații plătite. Am făcut doar orele de la clasă și Excelență cu dânsa și cu doamna Angela Colțea. Ne aduce mereu materiale atractive pentru noi ca și elevi, astfel încât învățăm limba franceză dincolo de manual. Avem un opțional de Educație Media cu ea, de pildă. Ne uităm la diferiți youtuberi francezi, le analizăm, povestim cum se pot evita Fake news… Pur și simplu la profesoara Alice Trif se simte talentul și dorința de a ne învăța.

O apreciez mult și pe profesoara de literatură universală Monica Halaszi, director al CNLR. Fără sprijinul ei, Consiliul Elevilor din școală nu s-ar fi putut dezvolta. Primim zilnic de la dânsa o grămadă de sfaturi la nivel de leader-ship, sau de  oportunități… 

Doamnei Loredana Zbîncă nu pot decât să-i mulțumesc pentru faptul că m-a introdus în artele oratoriei. Astfel am reușit să înțeleg cum pot face vocea colegilor mei cu adevărat auzită. Fac parte din clubul de dezbatere coordonat de dânsa. Ne pregătim alături de dânsa pentru concursuri și pentru olimpiada specifică acestei discipline”, ne-a mai explicat Denis Măluțan.

Primii pași în voluntariat

Am simțit nevoia de schimbare. Iar cu ajutorul doamnei Alina Creț, am simțit că școala poate fi mai mult decât un mediu în care mergi la ore și înveți pur și simplu. Poate fi un mediu extraordinar, în care chiar poți să te dezvolți.

Evident, schimbarea nu poate veni peste noapte, pocnind din deget…

Dar lucrurile se află acum în mișcare. La finalul mandatului meu cred că voi fi mulțumit. Mediul școlar a evoluat dintr-un mediu pasiv, într-unul mai activ.

Avem cei mai mulți urmăritori la nivel județean, pe pagina de Instagram. Elevii ne urmăresc și văd că prin activitățile noastre ne dezvoltăm noi înșine. Sper că simt și faptul că le reprezentăm vocea…”, ne-a mărturisit Denis Măluțan.

Tânărul a admis că există și nemulțumiri sau feed-back negativ printre cei care și-au spus părerea în legătură cu diverse proiecte. „Critici există întotdeauna. Sunt și oameni nemulțumiți. Câteodată reușim să schimbăm ceva. Altădată pur și simplu bugetul sau mediul nu îți permite să te întinzi prea mult… Dar ne străduim”, ne-a asigurat Denis Măluțan.

La nivelul Colegiului Liviu Rebreanu sunt o mulțime de evenimente pe care le organizăm – ne-a explicat tânărul voluntar. „Avem un festival de Crăciun, în cadrul căruia organizăm în fiecare an câte un concert caritabil. Organizăm și seri de filme, colectăm donații sau organizăm târguri cu produse hand-made. Avem Rebreanu Fiesta, Ziua profesorilor de la Liviu Rebreanu. Ne ocupăm și de juniorii din gimnaziu și încercăm să-i formăm ca viitori reprezentanți…

De la Consiliul Județean al Elevilor, Denis Măluțan a aflat despre centrul de voluntariat Europe Direct.

Există aici o rețea de peste 70 de voluntari activi. M-am înscris și eu pentru că îmi place să mă implic în de toate. Cred că este unul dintre locurile în care m-am dezvoltat cel mai mult. Am aflat foarte multe și despre valorile europene, dar și despre organizarea evenimentelor.

Au multe activități în derulare. Avem un grup cu voluntarii pe care se comunică foarte bine. De acolo aflăm care este calendarul evenimentelor, de câți voluntari ar fi nevoie pentru diferite evenimente. Iar cine este liber și vrea – participă efectiv și dă o mână de ajutor în desfășurarea evenimentului”.

Denis Măluțan s-a implicat serios și în proiectele Erasmus derulate de Colegiul „Liviu Rebreanu”.

Am fost chiar în Italia, într-un schimb de experiență, în proiectul A Challenge to Healty Life. Și să știți că proiectele Erasmus sunt cu adevărat benefice. Eu, personal am reușit chiar să slăbesc cu ajutorul acestui proiect. S-a creat o platformă pe care aveam de încărcat în fiecare zi pașii făcuți sau alimentația zilnică. La final aveai un raport care îți explica ce este de făcut ca să te menții sănătos în luna respectivă.

Erau diverse provocări: să faci un număr de pași, să renunți la dulciuri în anumite zile. La nivel social, vizitele în țări străine chiar îți oferă posibilitatea de a crea o legătură memorabilă – nu doar cu gazdele la care locuiești. Ci și cu cei din jurul lor. Eu, de exemplu, ajuns în sudul Italiei, în Calabria. Am mers cu bicicletele pe munte, am înotat, am stat o săptămână la o familie excepțională. Am avut și activități teoretice. Am constatat că mâncarea italienească este surprinzătoare și lejeră. Păstrez legătura cu ei și acum.

Am constatat, totodată, că au un sistem de învățământ mult mai lejer. Merg și sâmbăta la școală. Dar programa lor e mult mai liberă. Elevii mi s-au părut mult mai relaxați, deși erau în clasa a XII-a, și aveau de susținut și ei ceva examen similar cu Bacalaureatul. Au grupuri mari de prieteni cu care ies seara. Mi s-a părut că știu cum să comunice mai bine decât noi. Ți se lipesc imediat de suflet, sunt veseli și cântă mult…”, ne-a povestit Denis Măluțan.

O reformă în educație nu înseamnă neapărat să compunem o nouă lege a educației – consideră Denis Măluțan.

Ar trebui în primul rând să investim în formarea unor profesori de calibru, de calitate. Poate ar merita pus accentul mai mult pe abilitățile practice – nu doar cele teoretice. În momentul de față, ne raportăm cam mult la vârfuri și performanțele de top. Dar aceștia nu sunt neapărat rezultatul sistemului actual de educație. Sunt rezultatul propriei munci, rezultatul meditațiilor și orelor particulare în care investesc părinții.

Nu trebuie neglijați elevii de nivel mediu. Și nici școlile profesionale. Poate ar fi nevoie de o programă mai puțin stufoasă și mai actualizată la cerințele actuale. Avem neapărat nevoie de ore de prim ajutor în școală. Dirigenția nu se mai face decât opțional. Sportul mi se pare că se face superficial, și chiar dacă eu nu sunt prin excelență o persoană sportivă – cred că e foarte important sportul. Mai ales având în vedere viața sedentară care vine la pachet cu era tehnologiei în care trăim…

Nu cred că există învățământ ideal. Dar măcar cei 6% pentru educație ar merita să-i alocăm odată.

Ar trebui să concepem o soluție pentru abandonul școlar.

Mi se pare că excelența pe care ne-o dorim de la sistemul de educație există doar pe hârtie. După mine – excelență înseamnă să ridici un copil de la nota 5 la nota 8, nu neapărat să-l aduci de la 9 la 10. Este și asta o evoluție. Dar prima e cu adevărat semnificativă”, a remarcat Denis Măluțan.

Denis Măluțan își dorește să urmeze Științe Politice, la Universitatea din București, cu predare în Limba Franceză.

Pur și simplu cred că e foarte important să înțelegem cum funcționează statul și mecanismele din spatele lui. E important să înțelegem cum putem respecta valorile democratice pe care ne închipuim cu toții că le avem.

Nu m-am gândit neapărat la o carieră politică.

Consiliul Județean al Elevilor și toate celelalte structuri adiacente nu sunt afiliate politic. Avem de semnat și o declarație de neapartenență politică în acest sens.

Nu m-am gândit serios la politică deocamdată. Dar cred că pe scenă ar trebui să fie loc și de tineri care își doresc să fie integri, care să aducă o schimbare adevărată, nu doar să-și urmărească interesele proprii”, ne-a mărturisit Denis Măluțan.

Tânărul a admis că a avut parte de propuneri și discuții cu unii dintre liderii organizațiilor de tineret, însă le-a ignorat. „În niciun caz nu pot să le dau curs, având în vedere poziția în care mă aflu…

Ce i-ar plăcea să fie atunci când „va fi mare”?

Bănuiesc că voi activa în societatea civilă, pentru că îmi place să mă implic și să fac proiecte pentru comunitatea în care trăiesc. Este lucrul la care am muncit în ultimii ani.

Nu aș exclude o carieră diplomatică. Mi-ar plăcea să fiu consul sau ambasador. Nu contează unde. M-aș bucura pur și simplu să-mi reprezint țara undeva, să lupt pentru interesele cetățenilor ei acolo unde s-ar nimeri să ajung. M-ar tenta și un job la Uniunea Europeană – consultant, consilier sau analist… Cred în forțele mele. Dacă muncesc suficient, așa cum se cuvine, cred că pot să ajung oricât de departe…”, ne-a mai explicat Denis Măluțan. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...