0.2 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

Copiii fantastici din Bistrița: Daria Debrețeni, elevă la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, motociclistă, olimpică la Design & co-autor la primul comic book bistrițean

În timp ce alți elevi se bucură de vacanță, Daria Debrețeni de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” muncește deja, la Nosa Creative. Alături de colega sa, Simina Bulz, Daria pregătește al doilea volum al primului comic book 100% bistrițean.

Suntem practic angajate pe durata verii, și eu și Simina Bulz, colega mea fără de care această carte nici nu ar fi existat.

Muncim de la ora 11 la 17. E foarte frumos și distractiv. Mai ales în zilele fierbinți de vară în care nu îți vine să stai nici măcar la umbră…! Sediul celor de la Nosa Creative este pe Șincai, într-o clădire istorică. Are ziduri groase care păstrează o răcoare teribilă de ți-e mai mare dragul… Am ajuns la ei prin profesorul nostru de volum, domnul Teofil Petrean, care m-a întrebat într-o doară, dacă nu vreau să lucrez cu jumătate de normă.

Bine-nțeles, i-am răspuns. Și așa l-am cunoscut pe domnul Marin Ecedi, de la Editura Nosa. Am lucrat la început cam ce au avut ei nevoie. La un moment dat a venit un coleg cu ideea – hai să facem o carte de colorat.

Apoi ne-a venit ideea unui comic book inspirat din istoria Bistriței. Mi-am dat seama că e foarte mult de lucru și am chemat-o și pe colega mea Simina Bulz. Fără ea ar fi durat mult, mult mai mult. Oricum este enorm de lucru și acum. Ne-am gândit o vreme, am citit, ne-am documentat la Muzeu. Ne-am luat cărți de la bibliotecă. Mai bine de o lună a durat documentarea…”, ne-a povestit Daria Debrețeni.

FOTO/VIDEO: Călare pe motocicletă, Daria Debrețeni și Simina Bulz au lansat, la doar 16 ani, primul comic book inspirat din istoria Bistriței

Daria și Simina Bulz lucrează acum la volumul II pe care speră să-l lanseze cât mai curând.

Despre Daria Debrețeni am auzit prima oară în 2020, când obținea media 10 la Evaluarea Națională, fiind până în clasa a VIII-a elevă la Școala Profesională Florian Porcius” din Rodna.

Părinții ei sunt din Rodna. Mama Dariei este medic de familie și are un cabinet și în Rodna, dar și la Bistrița. A înțeles și acceptat personalitatea artistică a Dariei și nu a insistat ca ea să facă  Medicină.

Despre orele de școală din Rodna, Daria Debrețeni are doar amintiri frumoase. Am observat că profesorii de la țară au parcă mai multă răbdare cu elevii acolo. N-am auzit vreun profesor din Rodna, de pildă, să zbiere – nici măcar când era vorba de elevi mai slabi”, ne-a povestit Daria Debrețeni.

Spre desen au încurajat-o în prima fază bunicii, încântați de talentul Dariei la desen. Imediat și-au dat seama că au în familie o viitoare mare artistă, așa că i-au cumpărat foi, culori și pânze cu duiumul.

A optat inițial pentru Colegiul „Liviu Rebreanu”, deși era pasionată de arte încă de mic copil.

Mi-am zis atunci să fac un liceu clasic de Mate-Info, mai greu, și m-oi duce din facultate la Arte. Desenam de când eram mică. Apoi a intervenit programul de după-masă cu renovarea corpului principal la Liviu Rebreanu.

Făceam ore după-masă și nu mai aveam timp să desenez. Era foarte ocupat programul și efectiv nu mai aveam timp să mă dezvolt ca artist. O prietenă care este cu un an mai mică decât mine era deja elevă la „Corneliu Baba”, dar mai venea uneori pe la Liviu. Ea mi-a povestit cum e la Arte. Mi s-a părut atractiv și am decis să mă transfer din clasa a X-a. Și a fost cea mai bună decizie din viața mea…”, ne-a povestit Daria Debrețeni.

În clasa a IX-a, cât a fost eleva CNLR, Daria Debrețeni a făcut parte, pentru o vreme, și din echipa de robotică Bolts And Gears. „Dar n-am fost un membru foarte important. N-am apucat să particip sau să mă implic foarte mult. Am apucat să fac design-ul pentru prezentarea echipei. Aș fi putut să continui activitatea acolo, dar mi-am dat seama că robotica nu e pentru mine. Aveam oricum programul foarte încărcat…”, ne-a povestit Daria Debrețeni.

Adolescenta s-a obișnuit deja și cu Bistrița. „Orașul mi se pare cam mic deja. Poate pentru că ies des, și cu motocicleta. Am vizitat tot ce se putea prin împrejurimi. Am văzut toate bisericile medievale din preajma Bistriței…

Pentru a se plimba în voie cu motocicleta, Daria Debrețeni a făcut școala moto la 16 ani.

„Se fac niște cursuri pentru Categoria A1, destinată motocicletelor de până în 125cm³. După 18 ani poți să faci școala pentru categoria A2 pentru motociclete cu o putere maximă de 35 kW. După care urmează categoria A, pentru orice tip de motocicletă.

Pasiunea pentru motociclete a început pe când urmărea cu sufletul la gură serialul de pe Netflix – Sons of Anarchy. Un serial despre motocicliști cu niște motoare clasice impresionante. „Mi-a plăcut tare mult. Am vrut să văd și eu cum se simte viața de pe motor, așa că mi-am luat motocicleta asta cu aproape 2000 de euro. Este o comunitate specială cea a motociliștilor. Înainte de începerea verii ne întâlneam pe Dornei, la Borders Cafe. Acum s-au mutat la Vama Veche, sau dincolo de Unirea, la lac ne mai întâlnim…

Nu e atât de costisitoare întreținerea. Doar cauciucurile se uzează mai repede decât la mașini. Ultima oară am ajuns cu motocicleta mea la Transilvania Bikers Fest, la Cojocna. Am fost mai mult pentru atmosferă, nu neapărat pentru concerte. Sunt și o mulțime de concursuri haioase. Concursuri custom, dacă îți modifici motocicleta. Concursuri pentru mers foarte încet pe motocicletă, fără să pui deloc piciorul jos. Concursuri de împins butoiul cu motocicleta”, ne-a mai povestit Daria.

Daria Debrețeni a participat și la Olimpiada Națională de Arte unde a cucerit o Mențiune, la Design de produs.

Au fost lucrări extrem de bune care au primit note mici. Altele, mai slabe, au fost punctate cu note mari. Mulți au fost revoltați. M-am împrietenit cu elevi din Iași, din Alba, din Craiova. Am cunoscut-o și pe eleva din Iași care a luat locul I la Design. Am povestit cu mai mulți concurenți și am ajuns la concluzia că asta e – arta e subiectivă, nu poți să știi niciodată ce-i place sau ce nu-i place unui profesor din comisie. Mie, de pildă, mi-a ieșit desenul cam închis. M-am cam enervat: exact cu o seară înainte, în timp ce exersam și desenam – mi-am pierdut carioca de gri deschis. Mi-a alunecat sub birou și n-am mai găsit-o până după olimpiadă…”, ne-a mai povestit Daria Debrețeni.

Daria Debrețeni vrea să urmeze cursurile Universitatea de Arte din Cluj – la Design sau Grafică.

Mi-au plăcut foarte mult și m-au inspirat enorm show-urile animate precum Arcane, Spiderman into the Spiderverse și Spiderman across the Spiderverse – care au revoluționat efectiv universul animației. M-ar tenta să lucrez într-un asemenea studio de animație. Mai ales să fac design de personaj mi-ar plăcea tare mult.

Dar asta într-un viitor mai îndepărtat, probabil. Deocamdată mă gândesc la UAD, la Cluj, care mi-e suficient de familiar încât să-mi placă”, ne-a mărturisit Daria.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...