-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Copiii fantastici din Bistrița: Cristian Moldovan, olimpic național la clarinet în clasa a VIII-a la Liceul „Tudor Jarda”: Nu mă văd făcând altceva decât muzică

Cristian Moldovan este elev în clasa a VIII-a, la Liceul de muzică „Tudor Jarda”. Studiază clarinetul, alături de profesorul Mircea Borzoș, dar și pian, ca instrument secundar. În acest an a obținut Premiul III la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală de la Zalău, dar și Premiul I la concursul național Lira de Aur, Suceava.

Cristian Moldovan – proaspăt absolvent al clasei a VIII-a, la Liceul „Tudor Jarda” din Bistrița – a făcut parte din delegația care a reprezentat liceul în Stavenhagen (Germania). A fost vorba de un parteneriat și un schimb de experiență între elevii celor două orașe. Elevii de la „Tudor Jarda” din Bistrița i-au cucerit pe nemți de-a lungul celor două concerte susținute acolo.

Cristian Moldovan nu a avut la dispoziție decât o zi să se odihnească. A doua zi, avea deja concert cu cei de la „Cununa de pe Someș”. Colaborează ca solist vocal cu instrumentiștii de aici, de câteva luni. A și participat la câteva spectacole de folclor.

E foarte frumos să cânți într-un ansamblu din ăsta. Ai multe lucruri de învățat de la soliștii și instrumentiștii din Cununa de pe Someș. Și domnul dirijor Anghel Urs – toți sunt oameni foarte buni care te ajută la tot ce ai nevoie. Sunt profesioniști, ai ce învăța de la dumnealor. Eu, de exemplu, am învățat că trebuie să muncesc foarte mult și să fiu serios. Să-mi urmez visul și să-i respect pe semenii mei.

Visul meu ar fi să fiu solist vocal, să cânt la evenimente. Iar lumea să asculte și să îndrăgească melodiile mele…”, ne-a mărturisit Cristian Moldovan.

De mic copil i-a plăcut mult muzica. În familia lui se ascultă multă muzică. Într-o zi, la grădiniță au venit doi profesori de la Liceul de Muzică, pentru a testa aptitudinile muzicale ale copiilor. „Mi-au lăsat și mie un bilețel – să mă înscrie părinții la școala de muzică, pentru că sunt talentat.

Părinții mei nu erau tocmai siguri, dar au zis hai să încercăm, poate iese ceva. La început am vrut să cânt la chitară. Am văzut pianul și m-a atras mai mult. Din clasa I am făcut pian cu doamna Lavinia Cigu. Atunci am descoperit clarinetul. L-am văzut la mai mulți colegi, îmi plăcea tare mult cum arată și cum sună. Mi-am dorit mult să învăț să cânt la clarinet… Mergeam cu un coleg la orele lui de clarinet, la domnul profesor Mircea Borzoș. Am văzut acolo cu ce se mănâncă. Din când în când, mai suflam și eu în clarinet, cum puteam. De atunci mi-a plăcut tare mult, așa că din clasa a V-a m-am apucat mai serios de studiu.

Mi-am dorit foarte mult să mă duc la concursuri și la olimpiade. Dar am prins perioada aia de pandemie, când studiam mai mult online.

Am făcut mult progres anul acesta. Așa am simțit. Și la clarinet m-am descurcat binișor, dar și la Canto. Se poate, însă, și mai bine. Cu muncă și cu răbdare, sper să ajung la rezultate și mai bune”, ne-a mărturisit Cristian Moldovan.

Cristian Moldovan apreciază cel mai mult la profesorul Mircea Borzoș răbdarea și umorul.

Îmi place foarte mult că are răbdare când lucrează cu copiii. Și ne motivează și ne ajută să ajungem exact unde trebuie. Chiar și atunci când nu ai chef de studiat sau de cântat, vine mereu cu zâmbetul pe buze la ore. Are glume și ne încurajează exact așa cum trebuie… Așa că îi mulțumesc cu această ocazie și lui, dar și  profesoare care mă acompaniază de obicei la pian, doamna Gratzziela Stef și doamnei Cristina Bălan…”, ne-a mai mărturisit  Cristian.  

Dincolo de muzica clasică, Cristian Moldovan este pasionat și de muzica militară, dar și de muzica folclorică.

Drumul său spre succes nu a fost lipsit de dificultăți. Când era mic, ar fi vrut să cânte muzică populară, dar avea probleme cu gâtul. Răgușea foarte des. L-au dus părinții la doctori, la Cluj, până când a găsit acolo un doctor foarte bun care l-a ajutat să-și revină, treptat. În clasa a V-a, când a început clarinetul, instrumentul era mai mare decât el. Avea degetele mici și era firav.

Nu puteam să fac nici canto serios, așa cum aș fi vrut. Cântam două-trei piese, și a doua zi nu mai puteam să vorbesc, răgușeam deja. De fapt nici acum nu fac canto pe cât de serios aș vrea. Fac la Școala Populară de Arte, cu doamna profesoară Cristina Bălan. Serios s-ar face din clasa a IX-a, la Liceul Tudor Jarda”, ne-a mai explicat Cristian Moldovan.

De curând s-a prezentat însoțit de profesoara Cristina Bălan, la un concurs în Piatra Neamț. Din juriu a făcut parte și Elize Stan, în juriu și la emisiunea O vedetă populară. Au fost și alte personalități din folclor la concursul Florile Ceahlăului din Piatra Neamț. Din cei 300 de copii prezenți – Cristian Moldovan a reușit să obțină o mențiune.

Cristian Moldovan s-a prezentat în fiecare an la olimpiadele de interpretare instrumentală, cucerind, de-a lungul anilor, diferite premii. „Dar cele mai importante premii pentru mine sunt cele de anul acesta. Anul trecut m-am calificat la Olimpiada Națională, la clarinet, cu 100 de puncte. În clasa a VII-a nu am reușit să câștig nimic. Dar în acest an, m-am calificat din nou la Națională, tot cu 100 de puncte. Iar de data aceasta am luat premiul III.

La concursul național de muzică Lira de Aur de la Suceava, cu profesori de la Universitatea din Iași, am obținut Premiul I, cu 100 de puncte”, ne-a mai explicat Cristian Moldovan.

Pentru a ajunge la aceste performanțe, tânărul clarinetist studiază în fiecare zi, la școală, câte o oră sau două.

Deocamdată vrea să-și termine liceul, să-și ia Bacalaureatul cu o notă mare și să ajungă la Conservator, în Cluj, la „Gheorghe Dima”.

Îmi doresc să cânt și la evenimente. Am cântat la câteva botezuri și nunți în familie, așa mai mult în familie. Și în timpul liber mă relaxez tot cu muzică. Nu mă văd făcând altceva în afară de muzică…”, ne-a mărturisit Cristian Moldovan.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...