1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Copiii au dreptul la educație sexuală în școală! Avem peste 9.000 de mame minore cu minori, la grupa de vârstă 12-15 ani!

Doar 7% din elevi învață, în România, despre reguli de igienă, stil de viață sănătos, educație pentru nutriție sau educație sexuală cu tot ce ține de prevenție sau informare corectă din surse sigure – avertizează deputatul USR Cristina Iurișniți.

După avizul pozitiv primit de la Comisia de învățământ, săptămâna aceasta a venit rândul Comisiei  de sănătate și a Egalității de șanse din Camera Deputaților care au avizat favorabil inițiativa de introducere a educației pentru sănătate în școli – a transmis deputatul Cristina Iurișniți.

Deputatul s-a arătat încântat de faptul că inițiativa sa pentru introducerea educației pentru sănătate, cu componenta educației sexuale adaptată vârstelor, a obținut 3 avize pozitive: „Am insistat în inițiativa legislativă pe dezvoltarea capacităților psiho-emoționale, a competentelor sociale și interpersonale. Copiii nostri trebuie sa fie ajutați să se cunoască și să comunice mai bine, să aibă o stimă de sine care să le permită o dezvoltare armonioasă”, subliniază Cristina Iurișniți.

Ea a atras atenția asupra faptului că Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului prevedea faptul că, o dată pe semestru, elevii vor beneficia obligatoriu de programe de educație pentru sănătate. Însă Guvernul PSD a respins introducerea obligatorie în curriculă a educației pentru sănătate inclusiv educație sexuală adaptată vârstelor, cel puțin o dată la 4 ani: „Acum cred în importanța formării și informării corecte și obiective a elevilor, în funcție de nivelul de întelegere al acestora, cu privire la sănătate, sexualitate și nutriție. Nici Comisia de muncă, care este comisia de raport nu are motive reale de respingere a inițiativei, cu excepția celor politice…”, susține deputatul Cristina Iurișniți.

Deputatul subliniază faptul că și societatea civilă susține puternic, așa cum e firesc, accesul la educația pentru sănătate în școli, inclusiv la educație sexuală. Mai ales în condițiile în care, în România, doar 7% din elevi învață despre reguli de igienă, stil de viață sănătos, educație pentru nutriție sau educație sexuală cu tot ce ține de prevenție, informare corectă din surse sigure, gestionarea emoțiilor, dezvoltarea competențelor psiho-sociale.

Să nu uităm că suntem pe un rușinos loc 1 în Europa la sarcinile accidentale pentru minore. Avem peste 9.000 de mame minore cu minori, la grupa de vârstă 12-15 ani care generează costuri în sistemul asistenței medicale și sociale, abandon școlar ridicat la nivelul părăsirii timpurii a școlii. Este important ca tinerii să primească informații corecte și relevante cu privire la nutriție, sănătate, sexualitate, cu scopul de a fi conștienți, responsabili și de a-și dezvolta capacitățile psiho-emoționale”, cosideră Cristina Iurișniți.

Impactul nu poate fi decât unul benefic la adresa sănătății copiilor noștri și a comunității în general, pentru că asigură accesul la educație pentru sănătate nu aleatoriu, la nivel de opțional, ci obligatoriu – prin sesiuni de informare cu specialiști în tot sistemul preuniversitar – mai spune Cristina Iurișniți.

Inițiativa legislativă propusă de deputatul USR poate fi consultată AICI.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...