Adrian-Radu Rey numește Cooperativa Sângeoz-Băi un model de succes privind asocierea producătorilor din zona de munte. Aceasta are peste 400 de membri și printre cele mai multe produse montane înregistrate.
Prezent weekendul trecut la festivalul Regional Sărbătoarea Străbunilor „Alesul” de la Cormaia, președintele Forumului Montan din România, Adrian – Radu Rey dă exemplu cooperativa Sângeorz-Băi, care numără peste 400 de membri și are printre cele mai multe produse montane înregistrate. Aceasta ar fi una dintre cele mai active filiale zonale ale Forumului Montan din România.
„Cooperativa Sângeorz-Băi, cu peste 400 de membri, reprezintă unul dintre modele de succes privind asocierea producătorilor din zona de munte, atestarea produselor sub schema de calitate „produs montan” și valorificarea producției împreună. Laptele de înaltă calitate provine de pe pajiștile bogate în floră din munții Rodnei. Forumul Montan din România (FMR) sprijină astfel de inițiative care aduc bunăstarea oamenilor din zona montană, care contribuie la păstrarea și promovarea tradițiilor și produselor românești. Organizarea în forme asociative a producătorilor, cum sunt și cooperative agricole, este singura soluție fiabilă pentru viitor, lucru demonstrat în toate țările dezvoltate”, a precizat Adrian – Radu Rey.
Printre produsele montane din Sângeorz-Băi de pe lista Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se numără brânza frământată și groșciorul, dar și cașcavalul, telemeaua, urda și cașul din lapte de vacă produse de aceeași asociație.
Hei dragi mosului o trecut vremea cand branza era branza si omu om.