Constantin Catalano, italianul care devenise o adevărată enciclopedie umană când venea vorba despre poetul George Coșbuc a trecut astăzi la cele veșnice. Acesta avea 77 de ani și a condus decenii bune Muzeul Memorial „George Coșbuc”.
Constantin Catalano a decedat astăzi. Anunțul a fost făcut de Complexul Muzeal, printr-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituției. Acesta avea 77 de ani și a condus decenii Muzeul Memorial „George Coșbuc”.
Mai mult, Constantin Catalano devenise un adevărat „expert” când venea vorba despre poetul George Coșbuc.
„Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud își ia în aceste zile rămas bun de la cel care a fost Constantin Catalano, fost cercetător științific al muzeului. Absolvent al Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Filologie, domnia sa a patronat zeci de ani activitatea desfășurată în cadrul Muzeului Memorial „George Coșbuc”. De altfel poetului i-a dedicat de-a lungul vieții numeroase studii în cărțile publicate sau în articolele editate de reviste culturale precum Tribuna, Steaua, Îndrumătorul cultural, Revista Muzeelor, Zestrea, Mișcarea literară și altele. Dintre volumele publicate amintim: G. Coșbuc-Poezii uitate (1990), G. Coșbuc -povestind copiilor (1994), G. Coșbuc- poezia creștina-antologie și cuvânt înainte de C. Catalano (1999), George Coșbuc, elevul-poet – antologie , selecție și postfață de C. Catalano (2001) Constantin Catalano, Hordou (Coșbuc) studiu monografic (2005).
Constantin Catalano a fost membru de onoare al Societății literare „George Coșbuc”-Belgia-România iar în 2004 Președenția României i-a acordat medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a.
Rămas bun, Domnule Catalano!”, este mesajul transmis de Complexul Muzeal.
Constantin Roco Catalano este urmașul direct al unui italian care a ajuns în România în 1940. Mama sa a fost viceprimar în comuna Coșbuc (pe atunci Hordou).
A făcut cunoștință cu poezia lui Coșbuc la vârsta de 6 ani și i-a rămas aproape de suflet toată viața. Bunicul din partea mamei a lui Constantin Catalano a fost un apropiat al poetului George Coșbuc.
„Din 1968 nu am mai plecat de aici, am rămas paznicul şi exegetul operei coşbuciene. Pe rând, după ani de studii şi muncă suţinută, am ajuns muzeograf literar, iar în 1990 membru de onoare al Societăţii literare George Coşbuc”, declara Constantin Catalano, în 2010, pentru Adevărul.