-0.1 C
Bistrița
miercuri, decembrie 11, 2024

Conflicte în familii pe tema Georgescu- Lasconi! Mulți bistrițeni au ajuns la psiholog

Eu cu cine votez ? Pare să fie întrebarea momentului, în contextul în care duminică se va desfășura al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și Elena Lasconi (USR). Mulți români știu exact pe cine vor pune ștampila duminică, doar că opțiunea lor electorală nu coincide cu a partenerului de viață. Iar de aici s-a ajuns la conflicte serioase în familie. Așa se face că mulți bistrițeni au ajuns chiar la psiholog perioada aceasta pentru a atenua sau gestiona într-un fel aceste conflicte.

Duminică va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Românii vor avea de ales între Elena Lasconi (USR) și candidatul independent Călin Georgescu. Dacă unii sunt încă nehotărâți cu privire la persoana căreia îi vor acorda votul, alții știu exact pe cine vor vota.

Problema este că opțiunea electorală nu coincide mereu cu cea a partenerului de viață, iar aceste situații au dus la conflicte serioase în familie. Un psiholog din Bistrița a declarat pentru Bistrițeanul.ro că este îngrijorător câți bistrițeni au ajuns la terapie în cabinetul său și al colegilor săi din oraș, pentru a cere sfaturi în gestionarea acestor situații.

Este vorba mai ales de copii, care încearcă să-și „împace” părinții seniori, care mai au puțin și se iau la bătaie în casă din cauza opțiunilor electorale diferite.

Astfel de probleme par să fie și în cazul bistrițenilor mai tineri, care nu reușesc să ajungă la un consens…electoral, iar copiii s-au plâns la școală de conflictele de acasă, dintre părinți.
Discuții aprinse despre alegeri sunt și în școli, copiii preluând subiectul de acasă.

Foto: Paginademedia.ro

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

  1. Definitia familiei „traditionale” : copii, care încearcă să-și „împace” părinții seniori, care mai au puțin și se iau la bătaie în casă din cauza opțiunilor electorale diferite.
    Super!

  2. Motto:
    „Experienţele penibile pe care le-am făcut în anii din urmă ne impun astăzi, mai imperios ca oricând să-i ascultăm glasul profetic, să ne unim „în cuget şi în simţiri” , ca să putem repara pierderile dureroase pe care le-am suferit şi să asigurăm ţării noastre locul de frunte ce i se cuvine, în această parte a lumii.”
    (Petre P. Negulescu – „Conflictul generaţiilor şi factorii progresului” – Discurs de recepţie la Academia Română, 25 mai, 1941)

    Pentru ieșirea din avarie România are nevoie urgentă de 3 tipuri de reforme:
    -reforma constitutională si consolidarea statului de drept;
    -reforma administrativ-teritorială care să permită descentralizarea si autonomia locală;
    -reforma morală, prin educatie care să promoveze meritocratia in functii publice.

    Mai concret este nevoie de modernizarea institutiilor publice si de reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului precum:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    -Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    Cea mai importantă este reforma administrativ-teritorială care a devenit o necesitate si aceasta se poate face printr-o procedură mai simplă fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Această comasare contribuie la reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
    De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
    Reforma administrativă putea fi făcută deja cu atât mai mult cu cât a fost depus in parlament un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, initiat de deputatul Vlad Benga. (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf) .
    Proiectul a trecut de Camera Deputatilor si a ajuns la senat unde s-a înpotmolit deoarece presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, fiind ocupat tot anul cu panourile publicitare de pe toate drumurile cu insctiptia „Un ostas în slujba ţării”.
    (vezi: (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)

  3. Mi se pare aberant subiectul în discuție dar dacă e așa,înseamnă că sunt persoane vulnerabile psihic?@@@incapabile de a‐și stăpâni reacțiile-inadaptabile,fără inteligență emoțională!Psihologii se bucură că au clienți ,dar eu le‐aș propune să se autoeduce!Trauma e mult mai adâncă!
    Ar fi mult de discutat pe acest subiect!!!

  4. Este de notorietate faptul ca exista un conflict permanent intre tineri si batrani, intre femei si barbati… in ceea ce priveste acest aspect. Este bine spus ” uniti in ginandire si simtziri „… daca are cine… cu cine se uni , ptr ca niciodata ” batranii ” nu vor ceda in favoarea ” tinerilor” , iar cat priveste barbati-femei… asta este dicutabil… Asadeci, fiecare trebuie sa voteze dupa cum este preferinta lui si dupa cum ” cel ales „… are capacitatea si competenta profesionala sa indeplineasca promisiunile electorale … sau BA ( asa cam cum este de regula … ) .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

TeraSteel angajează Operatori producție, Sanovil caută farmacist, RCB Electro are nevoie de un electrician

Compania RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. TeraSteel are nevoie de operatori producție. La Brutăria Delice Pan este nevoie de inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

Cofetăria Gelateria Merigo vă așteaptă zilnic cu bunătăți dulci, chiar și pentru cei ce țin post

Pofta de dulce poate fi ușor astâmpărată cu bunătățile pregătite de Cofetăria Gelateria Merigo. În vitrine...

Gelateria Aniela îți pune Crăciunul ”la pachet”: turtă dulce cu scorțișoară, rulouri, prăjiturele fine și înghețată!

Cum ar fi să vă răsfățați invitații de Crăciun cu bunătățile de la Gelateria Aniela?! Nimic...