Conferințele de vară de la Telciu, ajunse la a 9-a ediţie, debutează mâine, 14 august, în spațiul virtual. Reputați profesori și conferențiari universitari vor vorbi despre mișcări sociale, spiritualități și devălmășire. Se anunță dezbateri și prezentări captivante. Ce nu aveți voie să ratați:
„Anul acesta, Conferinţele de la Telciu se vor desfăşura exclusiv online. Am luat această decizie împreună cu echipa noastră, pentru că punem pe primul loc sănătatea, siguranța și bunăstarea comunității locale, a participanților și, desigur, a echipei”, au transmis organizatorii.
Toți cei interesați vor putea participa online la Conferințele de vară de la Telciu. Prezentările şi dezbaterile vor avea loc pe Zoom şi pe YouTube live. Tot aici se vor putea transmite comentarii şi întrebări participanților.
Link-urile vor fi anunţate cu 10 minute înainte de începerea evenimentelor, pe pagina de Facebook a acestora.
Conferinţele de la Telciu debutează vineri, 14 august, începând cu ora 11.00. A doua sesiune are loc sâmbătă, 15 august, tot de la aceeaşi oră.
Prima zi a Conferințelor se încheie cu prezentarea volumului semnat de Manuela Boatcă. Intitulat „Laboratoare ale modernității. Europa de Est și America Latină în (co)relație”, volumul a fost publicat în acest an, la editura IDEA.
La discuţie vor participa Manuela Boatcă (Albert-Ludwigs-University Freiburg, Germany), Miruna Butnaru Troncotă (SNSPA, Bucureşti), Raluca Grosescu (Universitatea din București) și Ovidiu Țichindeleanu (IDEA arts + society). Detalii despre eveniment pot fi accesate – AICI.
Sâmbătă, 15 august, Conferințele de la Telciu se încheie cu prezentarea Juliei Klinger (University of Delaware). Acceasta va explica „Unde și cum decolonizăm mișcările revoluționare? Câteva observații despre practicile de comunalizare și decolonializare”.
Întâlnirea va fi moderată de Ágota Ábrán (Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău). Detalii despre eveniment – AICI.
Conferințele de vară de la Telciu sunt accesibile pe pagina de facebook a evenimentului – AICI.
Proiectul este realizat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (Zalău) în parteneriat cu Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) şi Primăria și Consiliul Local Telciu.
Evenimentul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Iată, mai jos, programul complet al Conferințelor de vară de la Telciu:
Între prezentările care se desfășoară vineri și sâmbătă – foarte interesante se anunță intervențiile
- Florinela Giurgea (UMFST, Târgu Mureș): România: Regimurile fascist și comunist versus romi
- Miruna Butnaru Troncotă (SNSPA, București): Re-imaginarea Balcanilor după 20 de ani – Perspective critice asupra europenizării prin lentilele teoriei postcoloniale.
- Marina Mironica (Humboldt University, Berlin): Spații urbane câștigate și spații urbane pierdute. Studiu de caz – Fabrica de Pensule din Cluj, România.
- Valer Simion Cosma (Museul de Istorie și Artă, Zalău): Solidaritatea și comunizarea în sate. Note de teren din Județul Sălaj.
- Maria Martelli (Independent Researcher): Voci revoluționare mai-mult-decât-umane, reimaginând comunități și agentivități multispecii
- Oana Sânziana Marian (The Loyola Institute, Trinity College Dublin): Indigenități poetice în Irlanda.
- Raluca Grosescu (Universitatea din București): Rețele militante transnaționale și criminalizarea companiilor multinaționale pentru complicitate la crime de masă.
- Birgit Hoinle (International Center for Ethics in the Sciences and Humanities, University of Tübingen): Căutarea justiției alimentare: colonialitatea geopoliticii alimentare și a inițiativelor pentru comunalizarea rețelelor alimentare și a cunoștințelor despre semințe
- Hestia-Ioana Delibas (UBB, Cluj-Napoca): Cutia Țăranului: forme de solidaritate între consumatori și producătorii locali