-1.2 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

FOTO: Conferință despre Educația timpurie și valorile care ne definesc, la Palatul Culturii din Bistrița

Conferința Internațională Educația timpurie – oportunitatea unui început în educația pentru valori s-a desfășurat recent la Palatul Culturii din Bistrița. 

Activitatea face parte din Programul Național de Educație pentru Valori – Joc, respect și bucurie! A fost destinată tuturor cadrelor didactice din învățământul antepreșcolar și preșcolar din România, dar și membrilor comunității locale și părinților.

Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Bistrița- Năsăud, Grădinița cu Program Prelungit Căsuța cu povești Bistrița, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12 Bistrița, Creșa Bistrița și Asociația Profesorilor pentru Educație Timpurie au fost organizatorii evenimentului. Scopul conferinței – să contureze un proiect despre valori și să ofere o perspectivă de viitor unei educații de calitate, demne de generațiile care vin.

În deschidere, profesoarele Codruța Bîtă-Găzdac și Gabriela Maier au descris, pe scurt, valorile care ar putea să devină cuvinte cheie și vectori ai dezvoltării noastre. E vorba de valorile care au stat la baza Proiectului Național implementat în acest an școlar de educatoarele județului nostru.

Pr. prof. univ. dr. Ștefan Ilioaie și preotul prof. Vasile Filipaș, reprezentant al Asociației de părinți Căsuța cu povești, Bistrița, au dat binecuvântarea evenimentului.

Programul a cuprins și un moment artistic oferit de formația de dans Cununița, coordonată de prof. Andreea Mîndrean, prof. Cristina Greab și prof. Nicoleta Maier.

Micii dansatori au demonstrat astfel că dansul popular De-a lungul și Învârtita, însoțit de strigăturile specifice, continuă să fie un simbol al tradițiilor și obiceiurilor ce ne definesc ca popor.

A urmat un moment special inspirat de istoria orașului nostru. Formația MINI NOSA a adus un plus de bucurie și nostalgie prin dansul domnițelor și cavalerilor. Copiii sunt coordonați cu măiestrie de educatoarele prof. Andreea Sima și prof. Diana Rus.

La eveniment a participat și primarul Bistriței, Ioan Turc, alături de inspectorul școlar general adjunct – Zoltan Deak și directorul Casei Corpului Didactic BN, Angelo Manea. Au participat, totodată, prof Emiliana Chira, inspector pentru Educație timpurie, prof. univ. dr. Ecaterina Vrăsmaș de la Universitatea din București, prof. dr. Viorica Preda, inspector școlar general la Ministerul Educației.

Între invitați s-a aflat și directorul Centrului de Bioetică al UBB Cluj-Napoca, preot prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, dar și managerul Centrului Cultural Municipal George Coșbuc Bistrița – Gavril Țărmure și inspectorul prof. Adrian Cherhaț.

Le mulțumim pentru că ne-au fost alături, vorbind despre educația timpurie și despre valorile pe care ne dorim ca cei mici să le asimilieze. Despre caracter, credință, educația prin cultură, familie dar și despre importanța cadrului didactic și rolul acestuia în educația copiilor, esența parteneriatului între grădiniță/creșă – familie – comunitate.

Au fost redați pașii parcurși, în acest an, în cadrul acestui Proiect Național de către Inspector Școlar pentru Educație timpurie – prof. Emiliana Chira și responsabilul proiectului la nivel județean – Prof. Codruța Bîtă-Găzdac.

Valorile au fost conștientizate și asimilate de copii în cadrul activităților curriculare, extracurriculare, dar și a programelor Școala Altfel și Săptămâna Verde”, au transmis organizatorii.

Conferința a continuat cu Ateliere educaționale pregătite la Grădinița cu Program Prelungit Căsuța cu povești Bistrița:

  • Atelier pentru dezvoltarea competențelor parentale – susțiut de Prof. Rodica Brănișteanu,
  • Atelier de literație ALINAre cu Poveste – susținut de Alina Oancea
  • Atelier de modelaj în lut – susținut de Prof. Mircea Mihalache.

Evenimentul a fost coordonat de inspector pentru educatie timpurie Emiliana Chira, împreună cu profesoarele din comitetul de organizare: Rodica Brănișteanu, Gabriela Maier, Leontina Felican, Codruța Bîtă- Găzdac, Iulia Tătar, Adriana Popitan, Carmen Muscari- Salvan și Liana Horga.

Ne dorim ca valorile să fie parte din educația copiilor. Să prelungească procesul lor de dezvoltare într-un mod cât mai benefic. Valorile să ne fie mereu punct de căpătâi și drum de parcurs în viață”, au transmis prof. înv. preșc. Oana Moldovan și Leontina Felican, de la Grădinița Căsuța cu Povești Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.