Care sunt meșterii constructori angajați pe șantierele Bistriței între anii 1475-1520, ce descoperiri arheologice s-au făcut la mănăstirea dominicană care găzduiește azi Căminul de bătrâni sau ce impozite se plăteau în Bistrița în Evul Mediu târziu ? Aflăm răspunsurile acestor întrebări la conferința „Bistrița în Evul Mediu”. Evenimentul se desfășoară vineri, la muzeu.
Bistrița parcurge până la mijlocul veacului al XVI-lea un complex și dinamic proces de stabilire a unei identități instituționale, sub raport secular și religios, într-o proiecție tridimensională definită de coordonate politice, economice și sociale, cu importante accente regionale ale unui pluralism etnic și confesional.
Astfel de prefaceri, insuficient aprofundate de cercetători și prea puțin cunoscute publicului larg, reprezintă tema principală a conferinței științifice Bistrița în Evul Mediu. Momente și semnificații din transformările unei vetre urbane ardelene.
Prelegerile se desfășoară vineri, 3 noiembrie, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Conceptul științific îi aparține reputatului istoric dr. Konrad Gündisch și dr. Adinel Dincă. Evenimentul se bucură de sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, fiind organizat în parteneriat cu Centrul de Cercetare „Trans.Script” al UBB Cluj-Napoca.
Prin tematica abordată, manifestarea științifică își propune să ofere cadrul propice demarării unor analize amănunțite pe marginea cât mai multor chestiuni privitoare la trecutul medieval al vetrei urbane în Bistrița.
La conferință participă și renumitul istoric Konrad Gündisch din München. Acesta și-a dedicat cariera studiului istoriei minorității germane din România. Este semnatarul unor cercetări extinse asupra elitelor din Transilvania în Evul Mediu.
Alături de Konrad Gündisch, în conferință sunt implicați istorici și cercetători locali și naționali, care vor prezenta la Bistrița cu o serie de comunicări științifice.
Programul conferinței Bistrița în Evul Mediu: