În urma filmării pe Bistrița Ardeleană făcută publică de reporterul „România Te Iubesc” Rareș Năstase, Apele Române s-au sesizat și au luat probe de apă din mai multe zone. Concluzia la care au ajuns este de necrezut… Bistrița Ardeleană este la fel de poluată ca și până acu.
Jurnalistul Rareș Năstase a făcut publică, în urmă cu câteva zile, o filmare pe râul Bistrița Ardeleană, în zona Ștefan cel Mare, care surprinde un canal de colectare care deversează dejecții chiar în râu. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI și AICI.
Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, alături de un reprezentant Aquabis, au luat la puricat porțiunea de râu care traversează municipiul, în special cele cinci deversoare autorizate pentru descărcarea de ape uzate, în amestec de ape pluviale. Concluzia la care au ajuns specialiștii de la SGA este cel puțin uimitoare: râul este la fel de poluat ca și până acum.
„În momentul efectuării controlului, s-au identificat evacuări, prin trei deversoare, din cele cinci. Au fost prelevate probe de apă, iar rezultatele analizelor de laborator realizate au indicat faptul că se deversau ape uzate, în amestec cu ape pluviale, în râul Bistrița. Subliniem că din monitorizările calitative ale cursului de apă, în secțiunile amonte și aval de aceste evacuări se constată că nu există impact asupra calității apei, corpul de apă menținându-și potențialul ecologic moderat”, se arată într-un comunicat remis de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.
SGA a ajuns la concluzia că Aquabis nu a respectat legislația în vigoare și anume să anunțe când este necesară descărcarea directă de ape uzate, în amestec cu ape meteorice și să monitorizeze cantitatea și calitatea apelor evacuate.
„Subliniem că vom realiza în continuare verificarea condițiilor în care s-au produs aceste deversări în râul Bistrița și totodată, lansăm un apel cetățenilor să ia atitudine și să sesizeze orice situație care reprezintă factori de risc pentru calitatea apelor. Specialiștii instituției noastre se deplasează cu celeritate la orice sesizare, în lipsa acestora fiindu-ne greu, aproape imposibil să identificăm toate situațiile în care se produc încălcări ale legislației în vigoare”, se mai precizează în informarea de presă.
Și Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud s-a autosesizat, convocând o ședință de lucru la care au luat parte Corpul de Control al Prefectului, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, SGA, Direcția de Sănătate Publică, Aquabis și Primăria Bistrița.
S-a dispus constituirea unei comisii mixte de control care urmează să facă verificări în teren. Între timp au fost prelevate probe din apă care au fost trimise la laboratoare pentru a fi testate.