-1.6 C
Bistrița
luni, februarie 24, 2025

VIDEO – PREMIERĂ națională: Concert sincron experiment, susținut de muzicieni din Bistrița și Iași aflați la peste 300 km distanță!

Elevii și profesorii Liceului „Tudor Jarda” alături de muzicienii Universității Naționale „George Enescu” din Iași au participat ieri la un eveniment unic în România! Un concert sincron, interpretând aceleași piese și acompaniindu-se – în ciuda faptului că se aflau la peste 300 de kilometri distanță unii de alții.

Elevii din Bistrița au fost coordonați de profesorii Cristina Marin (flaut), Larisa Rupea (pian), Mircea Borzoș (clarinet), Valentin Pop (chitară) și Ana-Maria Dragonici (canto).

Cei care au participat la premiera națională, pregătindu-se toată vara pentru eveniment au fost Karin Biriș, Caroline Bauer, Georgiana Belean, Adela Ursa, Cristian Moldovan și Paul Gălățeanu.

Lectorul universitar dr. Dan Alexandru Arhire de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași s-a declarat „încântat să urc pe scenă într-o premieră națională! Lucrări de muzică de cameră interpretate live și sincron de muzicieni aflați la peste 300 de km distanță unul de celălalt!

Internetul, chiar și prin cele mai bune soluții software contra-cost nu permite eliminarea latențelor mari sau a decalajelor. Deci, cum va fi totuși posibilă desfășurarea unui concert sincron?

Cei de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” au explicat. „Aveți ocazia să îi vedeți proiectați în fundal, pe tabla smart, pe instrumentiștii universității din Iași – și, concertând în paralel cu ei, live – pe elevii noștri.

Concertul nu a avut latențe sau întârzieri de sunet, deși participanții au fost la peste 300 kilometri unii de alții. Și asta datorită inginerilor de sunet de la Radiocom…

Karin Biriș-Kertesz în deschiderea concertului:

Adela Ursa și o interpretare fantastică a piesei Summertime” (de la minutul 6.40) și a celebrului hit Soundgarden – Black Hole Sun – acompaniată de talentatul Paul Gălățeanu:

Georgiana Belean & lector univ. dr. Dan Alexandru Arhire – AICI.

Caroline Bauer la chitară și Cristian Moldovan la clarinet – AICI

Proiectul de cercetare derulat în cadrul Institutului de cercetare multidisciplinară în artă, din Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași s-a intitulat Dezvoltarea unor soluții tehnice specializate pentru învățământul muzical la distanță.

Echipa de proiect din Iași i-a inclus pe: 

  • Director de proiect-conf. univ. dr. Dan Spînu,
  • Lector univ. dr. Dan Alexandru Arhire,
  • lector univ. dr.  Teodor Amarandei
  • Ing. Daniel Cojocaru și ing. Virgil Cucoș

  • colaboratori: prof. Dr. Răzvan Pârvu, drd. Robert Cozma, George Pintilii (student anul I),  Bogdan Anghel, Victor Dănilă (IT Uiversitatea de Arte „George Enescu”)

Scopul proiectului a fost să cerceteze și dezvolte soluții tehnice care să facă posibil învățământul muzical la distanță. Aici sunt incluse orele de instrument și mai ales interpretarea în duet și ansamblu, cu membrii aflați la distanță.

Acest lucru era imposibil prin conexiunile tipice de internet, din cauza latenței foarte mari. Cercetarea a vizat evaluarea unor soluții aplicabile pe plan local (la distanțe de kilometri). Dar și la mare distanță (sute de kilometri) prin conexiuni rezervate și dedicate. 

Repertoriul a presupus piese în duet și formație, care să pună probleme de sincronizare. 

  • Farewell – Sergio Assad (duet chitare) eleva Karin Biriș Kertesz, lector Dan Alexandru Arhire
  • Libertango – Astor Piazzolla: eleva Georgiana Belean – flaut, lector Dan Arhire – chitară
  • Take Five – Paul Desmond: Cristian Moldovan (clarinet, prof. Mircea Borzoș), Caroline Bauer (chitară, prof Valentin Pop), lector univ. Dan Arhire – chitară
  • Preludiu și Rigaudon pentru clarinet și pian de Vasile Jianu – Cristian Moldovan (clarinet), lector univ. dr Teodor Amarandei (pian)
  • Saint Thomas – Sonny Rollins Cristian Moldovan (clarinet), lector univ. dr Teodor Amarandei (pian)
  • Sonata pentru flaut și pian de Paul Hindemith, partea I

flaut – Georgiana Belean (prof. Cristina Marin), pian prof. dr. Răzvan Pârvu

  • Moanin – Bobby Timmons

flaut – Georgiana Belean, pian prof. Dr. Răzvan Pârvu, trombon – drd. Robert Cozma, baterie student anul I George Pintilii

  • I Got Rhythm – George Gershwin

solistă – Ursa Adela (prof. Ana Maria Dragonici), pian – lector univ. dr. Teodor Amarandei, baterie student anul I George Pintilii

  • Doin’ Time (Summertime) – Lana Del Rey: solistă Adela Ursa, pian lector univ. dr Teodor amarandei, baterie George Pintilii
  • Black Hole Sun – Soundgarden – Postmodern Jukebox

solistă – Adela Ursa, pian – Paul Gălățeanu (prof. Larisa Rupea), baterie student anul I George Pintilii

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.