Melomanii din Bistrița au ocazia să participe la un concert de orgă extraordinar! Fragmente din renumitele texte muzicale ale anilor 1670 – Codex Caioni – vor putea fi ascultate vineri, 3 septembrie, în Biserica Romano-Catolică de pe Gheorghe Șincai.
Profesorul Erich Türk va reveni la Bistrița, pentru un concert de orgă extraordinar. Evenimentul va avea loc vineri, 3 septembrie 2021, de la ora 17.30, în biserica romano-catolică «Sfânta Treime» de pe strada Gheorghe Șincai.
Concertul este organizat de Betak iar din program fac parte și fragmente din extrem de valorosul Codex Caioni.
Codex Caioni este o culegere de texte muzicale din Transilvania elaborată între anii 1634 – 1671.
Culegerea îi aparține unui călugăr franciscan de la Lăzarea, pe nume Ion Căian. Este cea mai veche culegere de texte muzicale din Europa Centrală și de Est și are o fascinantă istorie.
După moartea călugărului Ion Căian, culegerea a stat uitată în biblioteca mănăstirii vreme de 200 de ani. Abia cu puțin timp înainte de venirea comuniștilor la putere, călugării au ascuns-o în peretele mănăstirii.
A fost descoperită în 1988, cu ocazia renovării bisericii. „Este o sursă de a înțelege viața spirituală din Transilvania. Nu este doar muzică religioasă, ci și muzică populară sau cultă – muzică românească, germană, maghiară, evreiască, turcească. Transilvania este un creuzet de popoare care a generat o cultură cu totul singulară”, explica directorul Betak.
Erich Türk s-a născut în 1972 în Cluj şi este absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima”.
A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) şi Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) şi Gordon Murray (Viena). A participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin, dirijat şi basso continuo în Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi Moscova.
Între 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica Evanghelică din Mediaş. Este angajat al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din 1995, unde predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră şi organologie. A susţinut numeroase recitaluri în majoritatea ţărilor europene în calitate de solist, cât şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc „Transilvania” şi al altor formaţii camerale.
În calitate de solist şi membru al Ansamblului Baroc „Transilvania”, a efectuat numeroase înregistrări radio, TV şi CD, iar cu Ansamblul Baroc „Transylvania” a realizat un DVD documentar cu muzică autohtonă.
Erich Türk s-a implicat de-a lungul carierei sale în revigorarea muzicii vechi şi cercetarea instrumentelor de epocă. A fost invitat în cadrul festivalurilor de profil din ţară. A fondat casa de discuri TransylvANTIQs dedicată culturii muzicale autohtone. La Concursul Internaţional de Orgă „J.S. Bach” 2000, din Bruges, a obţinut premiul doi şi premiul publicului.
Foto @ Arhivă