Biserica Evanghelică din Teaca ascunde adevărate comoare: bănci pictate de meșterii sași după invazia turcească din 1611. Acestea sunt încă acolo, fiind unul dintre cele mai vechi artefacte rămase intacte din regiune. Potrivit asociației Petrus Italus Trust nu se știe cât o mai duc, pentru că porțiuni întregi din acoperișul Bisericii Evanghelice nu mai au țiglă, iar ușa de la intrare e prinsă cu un lacăt precar.
Într-o postare pe o rețea de socializare, Asociația Petrus Italus Trust atrage atenția asupra stării Bisericii Evanghelice din Teaca, ce ascunde o adevărată comoară: bănci pictate de meșterii sași în 1611. Reprezintă unul dintre cele mai vechi artefacte rămase intacte din regiune.
„Băncile sunt încă acolo, cu anul încă scris pe ele, unul dintre cele mai vechi artefacte rămase intacte din regiune. În ritmul în care merg lucrurile nu mai au mult. Porțiuni întregi din acoperiș nu mai au țiglă. Ușa de intrare e prinsă cu un lacăt precar. La interior e jale. Când ne gândim la campaniile turistice gen „Poarta Transilvaniei” care scot în evidență patrimoniul județului, ne gândim tot mai des la tragedia din Teaca. Și ne gândim că poarta de sud a județului aceasta este, și ne cuprinde jalea când o vedem (…) Unde mai găsim în județ asemenea fresce multiseculare ca în Teaca? Unde găsim un altar baroc de asemenea dimensiuni? Unde găsim bănci pictate atât de vechi și de bine păstrate?”, notează Petrus Italus Trust.
Potrivit asociației, comunitatea locală săsească a încercat din răsputeri să prelungească viața acestui edificiu, însă nu mai are puterea să o facă.
„Restaurarea întregului edificiu va costa mult și presupune fonduri europene. Însă până atunci, o punere în siguranță a acoperișului și o curățare a interiorului, cu securizarea intrărilor și conservarea adecvată a pieselor valoroase este urgentă. Aruncăm, deci, mănușa celor care au puterea financiară să intervină cât de repede”, mai notează asociația.
În Teaca, în anul 1403 deja începea activitatea școlară în localitate, cu aproape 120 de ani înainte de prima dovadă scrisă a limbii române. 100 de ani mai târziu, copii de viticultori din Teaca ajungeau să studieze la universități din Italia.
Foto: Petrus Italus Trust