Primarul Ioan Turc se pare că s-a grăbit să anunțe pe Facebook că va rupe contractul cu firma care a câștigat serviciile de auditare a Primăriei Bistrița, o evaluare care ar fi trebuit să spună cât de eficienți sunt angajații și fiecare serviciu în parte. Dacă o postare pe Facebook e lesne de făcut, denunțarea contractului cu firma de audit nu e, în lipsa unor argumente valide.
Odiseea auditului în Primăria Bistrița pare să nu se mai încheie, ba, mai mult, capătă accente comice.
Încă din campania electorală din vara trecută, Ioan Turc anunța că va cere un audit la primărie, pentru a verifica atât cheltuielile făcute, cât și felul în care funcționează instituția, pornind de la evaluarea angajaților și până la evaluarea activității fiecărui serviciu. Imediat după ce a fost învestit în funcție, noul primar a alocat banii pentru auditarea primăriei, 80.000 lei. La mijlocul lunii ianuarie, Turc anunța că s-a găsit și firma care va presta acest serviciu, singura participantă la concursul de oferte. Miercuri, Ioan Turc anunța mândru pe pagina sa de Facebook că e în mijlocul unei întâlniri cu firma câștigătoare, „compania Prim Audit din București, alături de care Primăria Bistrița va derula o analiză diagnostic a activității din perioada 2019-2020”.
Ziua următoare, Bistrițeanul.ro vă prezenta faptul că marea „companie” din București e de fapt o firmă mică, de apartament, cu un singur angajat, dar abonată la contracte grele cu statul. Vineri, brusc, primarul Ioan Turc anunța „încetarea colaborării cu societatea Prim Audit”, după ce a aflat că administratorul firmei, Luminița Tănase, ar avea probleme de natură penală. „În urma verificărilor suplimentare pe care le-am solicitat cu privire la singurul participant la procedura de încredințare a serviciului de audit extern, am constatat că administratorul societății Prim-Audit București, Luminița Tănase, a omis să ne aducă la cunoștință faptul că e inculpată într-un dosar penal aflat pe rolul instanțelor din România, pentru o infracțiune ce îi pune la îndoială probitatea morală”.
Ceea ce a omis însă primarul Ioan Turc, jurist de profesie – vă reamintim, este că acest argument nu poate fi folosit la denunțarea unilaterală a contractului. Firma a câștigat concursul de oferte în mod legal, îndeplinind toate cerințele impuse de Primăria Bistrița, iar calitatea administratorului de inculpat într-un dosar penal, nu arată deocamdată nicio vinovăție, iar „probitatea morală” n-a fost condiție la semnarea contractului. Mai mult, Luminița Tănase are probleme de natură penală cu cabinetul de insolvență, nicidecum cu firma care și-a oferit serviciile de audit la Bistrița. Așadar, nu este suficientă supărarea lui Ioan Turc pe problemele penale ale administratorului, mai trebuie și un argument legal în baza căruia să se poată înceta colaborarea.
Se pare că după ce a făcut postarea pe Facebook, Ioan Turc a aflat că procedura de achiziție fiind respectată, contractul nu poate fi denunțat așa simplu, cu o postare pe Facebook. Singura soluție rămasă pentru a încheia colaborarea este rezilierea pe cale amiabilă, la care, eventual, ar ajuta o vorbă bună pusă pentru primar de cei care au recomandat firma.
Rămâne de văzut cum se va încheia epopeea Prim Audit la Bistrița, dacă va face auditul mai departe sau nu va munci și își va câștiga banii promiși de primărie în instanță.