1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO/VIDEO: Colindătorii de ceată bărbătească din Șieuț, imortalizați într-un film documentar extraordinar

Atmosferă de sărbătoare, emoții și multă forfotă ieri seară, la Cinematograful Dacia. Spațiul a fost animat de colindătorii din Șieuț, care au participat la avanpremiera unui film documentar de excepție, realizat chiar în satul lor.

Documentarul Colindătorii și Organizarea Berii în Șieuț a fost realizat de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific la Centrul Județean pentru Cultură și Cristian Vrăzmaș, care a semnat regia, imaginea, montajul, editarea video și sunetul.

Alexandru Pugna, managerul instituției, a rostit câteva cuvinte de bun-venit înainte de vizionarea filmului: 

Adresăm mulțumiri speciale întregii comunități din Șieuț, fără de care realizarea acestui film documentar nu ar fi fost posibilă. În 2014 am realizat primul film documentar etnografic – Cununile de Rusalii la Șieuț. Documentarul a fost distins cu trofeul Festivalului Național de Film Etnografic de la Galați.

Tot datorită acestor oameni minunați din Șieuț, am realizat în 2017 un alt documentar. Am repus în scenă Obiceiul plugarului la Șieuț. Este un obicei care s-a stins din motive mai mult istorice, în urmă cu 60 – 70 de ani”, a explicat Smaranda Mureșan. 

Documentarul prezentat în avanpremieră ieri la Dacia ilustrează admirabil obiceiul colindatului în ceată bărbătească la Șieuț. Un obicei care încă se practică în acest sat și care face parte din patrimoniul imaterial aflat pe lista UNESCO.

Colinda face parte din ființa noastră. Nu este un spectacol, ci un ritual care are funcție augurală”, a mai explicat Smaranda Mureșan.

La vizionarea documentarului au fost prezenți inclusiv actorii principali: colindătorii din Șieuț, sosiți la Bistrița în costume tradiționale. De altfel, aceștia au și și colindat publicul prezent, după film. 

În rolurile principale apar Dumitru Gotea (Gazda de la „Bere”), Ștefan Pralea (preotul satului), Ioan Dedean-Bortăș (primarul satului, Marian Cotoc (morarul satului), Petru Dumbrăvan (feciorul cu bucinul), Ioan Cotoc (vătaful ăl mare), Pantea Ignat Jr. (vătaful de-al doilea , Ion Moldovan (bunicul ) și Ionuț Dumbrăvan (Nepotul).

Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

A participat Alexandru Pugna, managerul instituției, dar și Camelia Tabără, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Evenimentul a debutat cu un vernisaj. Cei prezenți la avanpremieră au putut să admire, înainte de proiecție, fotografiile realizate de Salomea Vrăzmaș, în timpul filmărilor.

Potrivit datinii, în timpul postului Crăciunului, când jocul satului era oprit, feciorii se adunau, prin sunet de bucin, la casa gazdei. Aici erau stabilite detaliile organizării colindatului. Dintre cei mai destoinici feciori ai satului erau aleși vătafii. Aceștia arvuneau ceterașii și se ocupau se organizarea „Berii” – a colindatului de ceată și a jocului de sărbători. Tot ei arvuneau și colcerii (cei care se ocupau de băuturi), dar și căprarii (responsabili de adunarea colacilor primiți de colindători).

În Ajunul Crăciunului, ceata de feciori pornea colindul. Primele case colindate erau cea a gazdei „Berii”, a preotului și a primarului din sat. Apoi, colindătorii se împărțeau în două cete și colindau întreg satul.

Chiar dacă, la momentul documentării, obiceiul se nu mai practica în forma sa inițială, o serie de elemente conexe acestuia au dăinuit în timp. Este vorba despre costumul tradițional, colindatul de ceată bărbătească sau jocul fecioresc din Șieuț.

Sunt elemente de patrimoniu cultural imaterial extrem de valoroase, înscrise și pe Lista Reprezentativă UNESCO. 

Obiceiul organizării „Berii” la Șieuț este unul bine fixat în memoria colectivă a acestei comunități. El este și în prezent liantul unei lumi care a reușit includerea tradiționalului în contemporan.

Filmările au fost realizate în satul Șieuț, în ianuarie 2020.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...