Avem la dispoziție încă trei zile pentru a vota echipa Colegiului Tehnic Infoel care participă pentru prima oară într-o competiție europeană. Concursul a presupus construirea unei aplicații funcționale. I-am vizitat zilele trecute pe cei șase elevi, pentru a descoperi mai multe detalii despre aplicația la care au lucrat.
Patrik Fulop, Andrei Nicolaie, Robert Costinea, Ghiță Hoha, Petruța Leșan și Teodor Chiuzan fac parte din echipa de robotică InfoTronX de la Colegiul INFOEL.
S-au implicat în concursul NOARK la invitația profesoarei Iuliana Matean, director educativ al colegiului.
Presupunând că ar câștiga – cu ajutorul voturilor voastre – elevii și-ar dori să investească banii primiți drept premiu în echipamente pentru InfoTronX.
Proiectul elevilor de la Colegiul Infoel poate fi votat AICI.
Cei care doresc să sprijine cu echipamente sau fonduri echipa de robotică a Colegiului INFOEL o pot face cu un mesaj pe pagina de Facebook InfoTronX, un e-mail la adresa [email protected], accesând pagina web https://itx.infoel.ro sau la numărul de telefon +40722.50.30.15.
La construcția aplicației au muncit Patrick Fulop, Andrei Nicolaie și Robert Costinea – colegi în clasa a XI-a. Lor li s-a alăturat un coleg din clasa a XII-a, Ghiță Hoha.
Ei au asamblat fiecare piesă, au legat cablurile între ele și au asamblat cablurile pentru telecomandă.
Andrei Nicolaie: „Am primit practic un kit de concurs. Din acest kit trebuia să construim ceva funcțional. Toți concurenții au primit același kit, dar unii au avut posibilitatea de a adăuga piese, motorașe sau alte dispozitive. Erau incluse în pachet rezistențele cu diferențial, un releu, o sonerie și o bobină.
Noi am completat în aplicație becul de avertisment și cablurile. Am fi putut să construim ceva mai sofisticat, dacă aveam mai multe fonduri…”
Petruța Leșan (clasa a X-a, 16 ani) s-a ocupat de filmarea videoclipului prezentat în concurs. Este responsabilă de partea de PR în cadrul echipei și ne-a explicat că au fost susținuți de compania ElectroTotal care le-a asigurat celelalte componente incluse în aplicație.
„Am filmat cam 30 de minute, însă dintre acestea au rămas doar 4 minute, așa cum prevedea regulamentul.
Teodor Chiuzan este elev în clasa a X-a, are 16 ani și s-a ocupat de editarea video a filmului de prezentare. „Eu sunt la Mate-Info, aș vrea să merg mai departe pe programare, Informatică sau Design de roboți, la Facultatea de Robotică.
Mi-a luat câteva zile să aranjez filmul pentru concurs… M-am alăturat echipei puțin mai târziu. Editarea video nu ar fi trebuit să dureze prea mult, dar am tot adăugat detalii pe parcurs. L-am îmbunătățit cât am putut…”
Robert Costinea: „La construirea aplicației am muncit cam două zile, cu tot cu proiectare. Am lucrat cam trei-patru ore după orele de curs… Aplicația ar putea fi folosită într-o hală industrială.
Dacă ar fi mai lungi cablurile, s-ar putea monta lângă aparat, iar atunci când se întrerupe curentul, aplicația dă alarma muncitorilor că nu mai există curent în priză…”
Ghiță Hoha: „Aplicația oferă informații utile celor care o folosesc. De pildă, atunci când există curent în priză, se aprinde becul. În caz de urgență, în cazul unui accident, să zicem, se poate apăsa butonul roșu. Se pornesc alarmele, becul se stinge iar priza nu mai poate fi un pericol, pentru că nu mai are curent…”
Concursul NOARK susține școlile pentru a-și transforma visele în realitate se află la a treia ediție. Participanții care s-au înscris în competiție au primit câte un chit de concurs din partea organizatorului. Cu ajutorul acestuia, au avut de „construit” o aplicație funcțională. Detalii despre acest concurs – AICI.