10 bazine de înot vizează Compania Națională de Investiții în județul Bistrița-Năsăud. Dintre acestea este gata unul singur, cel de la Beclean, iar două sunt în constucție. Unul dintre bazine, cel de la Sângeorz-Băi este în construcție de anul trecut, iar cel de la Livezile e în „chinurile facerii” de patru ani.
Epopeea bazinelor didactice de înot finanțată de Compania Națională de Investiții a început în anul 2015, la Beclean. Atunci era dat în folosință un bazin de înot dedicat elevilor și profesorilor. Costa 6,5 milioane de lei și avea o capacitate de 65 de persoane, putând fi utilizată simultan de două clase de elevi împreună cu profesori.
Bazinul de înot are o adâncime variabilă, între 1,2 și 1,8 metri și o dimensiune de 25 pe 12,5 metri. Este prevăzut cu 5 culoare de 2,5 m lățime și cu blocstarturi la capătul de 1,8 metri adâncime. Au mai fost amenajate două vestiare, dușuri și grupuri sanitare. A fost prevăzut inclusiv un cabinet de prim ajutor.
Acesta este singurul proiect de succes al CNI. Bazinul de înot este folosit și astăzi, la 10 ani de la inaugurare de elevii de la școlile din Beclean. Este deschis zilnic, de luni până vineri, de la ora 14:45 la 21:00. Beclenarii plătesc 15 lei pentru a se bălăci două ore, iar pentru elevi și profesori e gratuit.
„Este deschis în această perioadă și este utilizat în scopuri didactice, participând zilnic grupe de copii care învață să înoate, dar și orășeni care doresc să facă mișcare pentru o viață sănătoasă”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei Beclean, Mihaela Hiticaș.
Probabil exemplul de la Beclean a dat „aripi” celor de la CNI care vizează nu mai puțin de 10 bazine didactice de înot în Bistrița-Năsăud.
Bazinul de la Livezile, în chinurile facerii de 4 ani!
Al doilea finanțat de CNI a costat aproape dublu decât cel de la Beclean, 11,5 milioane de lei, și este situat la Livezile. Construcția sa a început în 2021 și trebuia finalizat în anul 2023.
În toamna anului trecut, Monica Săsărman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mergea „în vizită” de lucru la Livezile să vadă ce se întâmplă cu al doilea bazin didactic de înot din județ.
„Pentru acest obiectiv de investiții, lucrările au început în anul 2021 și, din datele furnizate de reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, stadiul în care se regăsește este undeva la peste 90%. În prezent, din discuțiile pe care le-am avut cu domnul primar Traian Simionca, Primăria Livezile asigură utilitățile și aceste lucrări sunt într-un stadiu corespunzător”, spunea Monica Săsărman în septembrie.
Bazinul are o capacitate de 120 de locuri și o adâncime variabilă, de la 1,2 m la 1,8. Va avea, de asemenea, 5 culoare de înot. La aproape jumătate de an de la vizita Monicăi Săsărman, bazinul de înot nu a fost încă recepționat. Primarul Traian Simionca n-a putut fi contactat pentru a explica de ce n-a fost încă recepționat și de ce au durat lucrările 4 ani!
CNI visează la 10 bazine de înot….
CNI mai are în lucru un bazin didactic de înot în Sângeorz-Băi. Lucrările au început anul trecut și, potrivit primarului Cătălin Bota ar fi în grafic. Acestea costă 15,1 milioane de lei, cu 4 milioane mai mult decât cel de la Livezile și de 2,5 ori mai mult decât cel de la Beclean.
Compania Națională de Investiții are în plan 10 astfel de bazine de înot. Doar cele două au, însă finanțare, restul sunt pe „lista sinteză”. Instituția mai visează să mai facă un bazin de înot la Beclean, la Colegiul Național Petru Rareș, unul în Bistrița, unul la Școala Generală din Tureac și altul în Tiha Bârgăului, la Uriu și Salva. La acestea se adaugă și un bazin de înot olimpic, care ar urma să fie amenajat în Wonderland.