Elevii sunt provocați să exprime într-o fotografie veche sau într-un clip „CE înseamnă România” pentru ei. Competiția este organizată de elevii CNLR, INFOEL și cei de la Arhivele Naționale BN. Totul se va finaliza cu o expoziție și multe premii. AFLĂ detalii:
Mai este o lună de zile până la Ziua Națională a României. Elevii de la două licee din oraș, alături de cei de la Arhivele Naționale BN vin cu o provocare.
Concursul Județean „Ce înseamnă România pentru mine?” se adresează tuturor elevilor din județ pasionați de istorie.
„Imaginează-ți, doar, ce povești ar putea spune obiectele și fotografiile găsite de tine și adunate într-o expoziție inedită al cărui protagonist vei fi!
Unele vor fi simple, altele poate mai greu de descifrat la prima vedere! Câteva povești se vor dovedi evidente, în timp ce altele vor avea nevoie de sprijinul tău pentru a se dezvolta. Toate au, însă, un punct comun – o asociere cu istoria județului, cu ceea ce poate însemna, astăzi România pentru tine!
În ediția din acest an, vrem să adunăm împreună mărturii incredibile ale trecutului județului Bistrița-Năsăud”, transmit orgaizatorii pe pagina de Facebook a competiției.
CE trebuie să faci:
Cei care doresc să participe la concurs trebuie să trimită formularul de înscriere completat. Alături de acesta, fotografia sau video-ul care reprezintă pentru ei cel mai reușită „portret” al României.
REGULAMENT CONCURS
- completarea de către profesor a fișei de înscriere (Anexa nr. 1)
- completarea declarației de consimțământ de către fiecare elev major (Anexa nr. 2) sau părinte al elevului minor (Anexa nr 3)
- trimiterea acestora online, de către profesorul coordonator, împreună cu produsul pentru concurs, la adresa de E-mail: [email protected].
- ce/pe cine reprezintă
- anul realizării fotografiei
- locul realizării fotografiei.
- CRITERIILE DE EVALUARE
- DREPTURILE DE AUTOR ȘI AUTENTICITATEA SURSELOR
ÎN CAZ CONTRAR VOR FI DESCALIFICATE.
Toate aceste materiale vor intra în proprietatea organizatorilor, fiind folosite în scop didactic și de promovare.
SECȚIUNI
1. Concurs videoclipuri – „Ce înseamnă România pentru mine?”
- Fiecare videoclip poate fi realizat de un singur elev sau în echipe de câte doi elevi (din același ciclu de învățământ-gimnazial sau liceal).
- Un elev/un echipaj poate participa cu un singur videoclip la concurs.
- Videoclipurile vor avea o dimensiune de cel mult 25 Mb și vor fi trimise exclusiv ca fișier atașat e-mailului.
- Durata videoclipului: între 1-2 minute – 5 puncte
- relevanță pentru tema concursului – 20 puncte
- claritatea imaginii – 5 puncte
- impactul imaginii, sunetului și mesajului (inclusiv sursa coloanei sonore-dacă videoclipul conține muzică) – 30 puncte
- abilitatea de a formula mesaje clare – 20 puncte
- montajul filmului – 10 puncte
- din oficiu: 10 puncte
2. Concurs de fotografie veche „Arc pentru timp”
Pot fi înscrise în concurs fotografii vechi, din arhiva familiei, care prezintă aspecte relevante din viața înaintașilor
- crâmpeie din viața satului
- port popular
- tradiții
- obiceiuri
- case tradiționale
- gospodării sau orice alt aspect care ilustrează viața bunicilor sau străbunicilor noștri.
Un elev poate participa cu o singură fotografie în concurs. Fotografiile vor fi ÎNSOȚITE DE O SCURTĂ DESCRIERE, ÎNTR-UN DOCUMENT ATAȘAT ACESTEIA, precizându-se:
- ce/pe cine reprezintă
- anul realizării fotografiei
- locul realizării fotografiei
Criterii de evaluare:
- fotografie alb-negru / sepia – 10 puncte
- expresivitate și sensibilitate – 60 puncte
- relevanță pentru tema concursului – 20 puncte
- din oficiu: 10 puncte
Comisia de evaluare la cele două secțiuni va fi formată din trei cadre didactice și doi reprezentanți de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.
În urma evaluării, se vor acorda câte:
- un premiu I
- un premiu II
- un premiu III
- și mențiuni în proporție de 30% din numărul de participanți, diferențiat pe două subsecțiuni: gimnaziu și liceu.
Videoclipurile și fotografiile vor fi postate, în data de 22 noiembrie 2022, pe pagina de Facebook a concursului și vor putea fi apreciate (prin like) până în data de 25 noiembrie 2022. În urma aprecierilor vor fi acordate câte 3 premii de popularitate/secțiune.
Premierea câștigătorilor va avea loc în data de 5 decembrie 2022 la sediul Serviciului Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale. Atunci va fi vernisată și expoziția „Ce înseamnă România pentru mine?”.