-1.5 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

EXTRA: Classic for Kids ajunge pentru prima oară la Bistrița: „Carnavalul Animalelor”, la Liceul de Arte „Corneliu Baba”

Anul trecut copiii de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Năsăud și „Grigore Silași” Beclean descopereau muzica clasică prin povești, concerte și prezentări captivante. În acest an a venit rândul celor din Bistrița. Cu sprijinul Asociației Tineri pentru Comunitate, Classic for Kids ajunge și la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Pianistul Bogdan Vaida și compozitoarea Anamaria Meza vor prezenta aici un inedit Carnaval al animalelor.

Este a doua ediție a unui proiect de educație muzicală pentru copii inițiat de Asociația Classic Unlimited. El va ajunge în sediul unei asociații culturale, 5 școli și două biserici din județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Maramureș.

Protagoniști: Bogdan Vaida (pianist) și Anamaria Meza (compozitoare).

INEDIT: Ateliere și concerte de muzică clasică pentru copiii din Năsăud și Beclean

Copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani vor avea ocazia să se bucure de binefacerile muzicii. Își vor exersa imaginația și vor învăța cum să-și gestioneze emoțiile. Mai mult, își vor lărgi orizonturile sonore făcând și ascultând muzică.

Carnavalul animalelor”, de Camille Saint – Saëns, piesa principală a concertelor Classic for Kids, este o suită plină de umor.

E opera perfectă pentru a explora diferite instrumente și a păstra treaz interesul copiilor pentru muzică. Ei vor fi antrenați în activități pline de posibilități, care vor porni de la fragmente precum Lebăda, Cucul de munte, Elefantul, Țestoasele, Cangurii sau lucrări din Mozart și Beethoven. Piesa special compusă de Anamaria Meza – Vânătoarea – completează spectacolul ludic.

Proiectul „Classic for Kids – Carnavalul animalelor” propune un miniconcert de pian cu povești din lumea animalelor, un atelier interactiv de ritm și improvizație și un exploratoriu de instrumente muzicale”, au anunțat inițiatorii proiectului.

În această călătorie melodioasă, Bogdan Vaida și Anamaria Meza se vor opri la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din Beclean, luni, 22 aprilie, la ora 16:00.

Marți, 23 aprilie, artiștii de la Classic for Kids ajung La Liceul de Arte „Corneliul Baba” Bistrița, la ora 11:00.

Camille Saint-Saëns a fost și s-a considerat un compozitor serios. Marea lui fantezie zoologică, „Carnavalul Animalelor”, a fost însă compusă de distracție. Probabil marele compozitor francez a lăsat frâu liber copilului din el. Apoi a interzis ca această muzică să se cânte înainte de moartea lui pentru a nu-i afecta reputația. Paradoxal, a devenit cea mai cunoscută și apreciată lucrare a lui.

Bogdan Vaida aduce muzica clasică mai aproape de oameni prin turneul Classic Unlimited. A absolvit Academia de Muzică din Cluj, apoi și-a continuat studiile în Germania, la Hochschule für Musik Freiburg. A cântat și a trăit mult timp la Freiburg, unde în 2015 a demarat proiectul Klassik Mittendrin. Din 2015 încoace, Bogdan Vaida a susținut, în cadrul turneelor Klassik Mittendrin și Classic Unlimited, peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția.

Anamaria Meza, compozitoarea care a scris piesa „Vânătoarea” pregătind atelierul de muzică, a colaborat de-a lungul timpului cu muzicieni și proiecte de excepție. Printre aceștia, compozitoarea Violeta Dinescu (Oldenburg), mezzosoprana Christina Ascher și Janus Ensemble (Karlsruhe), pianista Claudia Bigos (Braunschweig), formația Trio Contraste (Cluj-Napoca), „Young famous orchestra” (Cluj-Napoca), și Bogdan Vaida în cadrul proiectului Classic Unlimited și Classic for Kids.

Despre Classic Unlimited

Asociația Classic Unlimited vizează promovarea muzicii clasice prin prezentarea unui mod diferit de a vedea, auzi, cânta și trăi muzică. În cadrul proiectelor Classic Unlimited, publicul este invitat să descopere poveștile din spatele muzicii și lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele.

Classic Unlimited este inspirat de turneul Klassik Mittendrin, care a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania. Atunci pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, proiectul ajunge în România. Din 2015 au fost produse 10 spectacole muzicale, și peste 100 de concerte în cele mai neașteptate locuri din România, Germania și Elveția pentru un public de peste 12.000 de spectatori.

În 2023 programul de educație muzicală Classic for Kids a ajuns la 1000 de copii din 8 comunități din mediul rural și urban mic.

Peste 35.000 de copii, părinți și bunici s-au bucurat de program prin intermediul canalului de YouTube.

Evenimentul din acest an face parte din proiectul „Classic for Kids – Carnavalul animalelor”, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.