Biologul Ciprian Samoilă vine cu argumente împotriva proiectului gândit de Planwerk pentru modernizarea Pieței Centrale. El spune că nici măcar nu ar trebui să se apeleze la legislație în acest caz, ci autoritățile locale ar trebui doar să ia în calcul cât de importantă e sănătatea oamenilor și existența spațiilor verzi în orașe.
Nu vrea să se lege cu lanțuri de copaci, vrea normalitate și apelează la principiile morale și la bunul-simț al reprezentanților Primăriei Municipiului Bistrița. Biologul Ciprian Samoilă spune că tăierea arborilor din Piața Centrală va avea numai efecte negative pe termen mediu și lung, iar sănătatea bistrițenilor va fi afectată de aceste decizii.
„Prezența arborilor a fost dintotdeauna benefică omului deoarece casa noastră a fost construită în mijlocul pădurii din cele mai timpurii momente ale existenței noastre pe pământ. Acum, modificat enorm, acest ecosistem semi-natural, zicem noi, în mediul urban, suplinește vechile funcții ecologice și, mai nou, socio-economice pentru cei care locuiesc în mediul urban. Deși s-a pledat foarte mult pe partea legislativă, cum că se respectă sau nu anumite articole din legile care abordează subiectul spațiilor verzi, eu aș pleda foarte mult pe aspectul moral, pe aspectul eco-cultural și apropierea noastră față de natură, față de biodiversitate, ca și componentă sau dimensiune uitată a mediului”, a declarat Ciprian Samoilă.
În ceea ce privește spațiul verde din jurul Bisericii Evanghelice, Ciprian Samoilă explică faptul că este absolut necesar pentru reglarea climatului urban și pentru sănătatea fizică și mentală a cetățenilor. Ca exercițiu de imaginație, le transmite celor care au putere de decizie în această situație, să își imagineze în locul spațiului verde de acolo o suprafață complet gri sau o porțiune acoperită de gazon de un verde strident, obositor:
„Nu ai nevoie de o legislație ca să îți pui în funcțiune iubirea, dragostea sau măcar principiile morale față de necesitatea spațiilor verzi din jur. Eu nu vreau să apelez la un articol dintr-o lege care să zică faptul că ești obligat să păstrezi acest spațiu verde pentru sănătatea noastră, ci vreau să ajung la primărie și să spun că eu am nevoie, îmi este necesar acest spațiu verde prin toate funcționalitățile lui și nu am nevoie de un spațiu cu gazon. Am nevoie de un spațiu complex în care sunt mai multe specii, în care pot să văd un fluture sau un bondar și când ies cu copilul la plimbare să nu mă simt pe un teren de fotbal”.
Biologul spune că, prin acest proiect care se dorește a fi pus în practică în Bistrița, se ignoră toate funcțiile acelui spațiu verde, foarte important pentru climatul urban:
„Foarte mulți oameni își găsesc refugiul în zilele toride la umbra arborilor. (…) Nimic nu va egala tăierea arborilor cu o vârstă impresionantă, dacă e să luăm ca exemplu castanii, deși, personal, nu sunt un fan al castanilor în anumite momente de anotimp. Dar, un arbore de o sută de ani nu va fi egalat nu de unul, nici măcar de o sută de exemplare tinere. Arborii aceștia sunt un ecosistem în sine. Sunt sute de viețuitoare care trăiesc pe un arbore secular și nu vor trăi niciodată pe un arbore tânăr”.
Ciprian Samoilă, doctor în Biologie, este președintele Asociației Harta Verde România.