0.2 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Cine este singura persoană care a apărat cu adevărat copacii din Piața Centrală

Cu siguranță modernizarea Pieței Centrale, care vine cu renunțarea la zeci de arbori, a devenit unul dintre cele mai controversate proiecte ale Primăriei. Deși mulți au sărit ca arși la trei ani de la votarea proiectului, doar o singură persoană a apărat cu adevărat copacii din Piața Centrală:

Proiectul care prevede modernizarea Pieței Centrale, în parte, prin renunțarea la câțiva zeci de arbori, este motiv de război între iubitorii de mediu, politicieni și Primăria Bistrița. Unii susțin proiectul Primăriei Bistrița, iar alții au mirosit potențialul de imagine al scandalului și s-au aliat cu ecologiștii pentru a lupta împotriva lui.

Cert este că dintre toți, în cadrul ședinței de Consiliu Local din 2015, în care s-a votat proiectul, doar doi au sărit în apărarea copacilor. Este vorba despre consilierul PER de atunci Maxim Gagea și ecologistul Marius Bălan, care a luat cuvântul în cadrul ședinței. Mai multe detalii despre asta puteți citi AICI.

O singură persoană a apărat, cu adevărat, copacii din Piața Centrală. Este vorba despre avocata Teodora Cotu, care și locuiește în zonă. Aceasta a făcut o plângere prealabilă înregistrată la Primăria municipiului Bistrița. după cum o arată și procesul verbal al ședinței din 2015.

De asemenea, Teodora Cotu a dat în judecată Consiliul Local al municipiului Bistrița, Ministerul Culturii prin DJC Bistrița-Năsăud și Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, cerând anularea actelor emise de instituțiile în cauză.

În luna februarie a anului 2017, Tribunalul Bistrița-Năsăud dă dreptate Primăriei Bistrița, iar în octombrie, Curtea de Apel Cluj menține hotărârea. Judecătorii au considerat că fântânile care vor fi amenajate în zonă pot compensa spațiul verde și copacii la care se renunță.

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Ovidiu Crețu a și citit o parte din sentința dată de Curtea de Apel Cluj:

„Pentru compensarea diferenței de suprafață de spațiu verde este introdus elementul acvatic, cursul de apă integrat în pavaj și fântânile contribuind la creșterea confortului termic. Totodată, organizarea componentei vegetale are la bază criterii legate de eliberarea câmpurilor vizuale, în primul rând asupra bisericii; de starea și vârsta arborilor și de potențialul acestora de a genera aer curat”.

Instanța a mai obligat Primăria Bistrița să păstreze cel puțin 32 de arbori și să mai planteze minim 15.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...