Perseidele au strâns din nou bistrițenii pe Dealul Budacului, zona Serbările Zăpezii, pentru o seară astronomică cu observare de planete și elemente ale cosmosului.
Încet, pe Dealul Budacului s-au strâns câteva sute de oameni doritori să vadă fenomenul numit „perseide” începând cu orele la care pe cer încă nu se observa nimic.
Luna a ieșit la iveală de după un nor, roșie și puternică. Lună plină în data de 12 august. Printre norii purtați de curenți și de vânt au putut fi observate, din loc în loc, mici stele căzătoare, adică Perseidele.
Focul de tabără a încălzit publicul ajuns la eveniment, iar Gavrilă Urs, antreprenor și ONG-ist, dar și pasionat al astronomiei, a explicat fenomenele care au loc zilele acestea pe cer și câteva date astrologice de ținut minte. Au avut și un telescop pentru a vedea de aproape planetele, luna sau stele.
Inclusiv pasionații de astronomie ajunși pe deal au venit cu echipamente speciale de filmare, fotografiere sau surprindere a fenomenelor Perseidelor.
Seara s-a încheiat după ce participanții au primit câte un lampion și l-au lăsat liber, în văzduh. Evenimentul a fost organizat de Asociația POV21 din Bistrița și se află la cea de-a patra ediție.
Perseidele sunt o ploaie de meteori, ce intră în atmosfera Pământului, anual, pe data de 12 august, la viteze foarte mari și pe traiectorii paralele. Pot fi observați pe cer chiar și 100 de meteori pe oră. De dimensiuni extrem de mici, majoritatea acestora se dezintegrează în atmosferă și nu ajung niciodată să lovească suprafața Pământului.