„Avem două variante pentru centura ocolitoare în Năsăud. Ambele au plusuri și minusuri. Sper că vom ajunge la un consens. Astfel încât, din cele două variante, să reușim să extragem tot ce este mai bun”, a explicat primarul Dorin Vlașin.
Invitat în studioul Bistrițeanul Live, alături de viceprimarul Marius Bodea, primarul Dorin Vlașin s-a referit, între altele, la centura ocolitoare a Năsăudului.
„Este foarte important că suntem prinși în acel Masterplan de drumuri la nivel național. Din 300 de orășele și localități, Năsăudul era pe poziția 14. Ceea ce ne avantajează foarte mult. Vom fi chiar un program pilot. Dacă vom reuși acest lucru la Năsăud, probabil se va pune în practică și în alte comunități. Știm că sunt orașe de mari dimensiuni care nu au găsit o variantă pentru centură”, a precizat Dorin Vlașin.
Centura ocolitoare din Năsăud va trebui finalizată până la sfârșitul anului 2023, a mai explicat Dorin Vlașin. Acesta a recunoscut că au apărut și probleme.
Una dintre variante, de pildă, intră în zona de protecție a ariilor protejate Sit Natura 2000. Din acet motiv, avizele se obțin foarte greu.
A doua variantă presupune exproprierea unei case și a două cabane, dar și exhumarea câtorva morminte din cimitirul din Lușca.
Vor exista și consultări cu localnicii din Lușca
Primarul Dorin Vlașin a asigurat că se va consulta și cu năsăudenii, în această chestiune. În plus, edilul este conștient de faptul că această centură ocolitoare nu va rezolva în totalitate problema traficului greu.
În plus, există și câteva aspecte negative. „Însă cu siguranță va rezolva alte probleme. Trebuie să ne gândim și la aspectele negative. În proporție de 70%, centura ocolitoare din Năsăud va fi „amplasată” în cartierul Lușca, între Someș și proprietățile oamenilor. Vă dați seama că ne punem problema și dacă traficul pe timp de noapte îi va deranja pe locuitori. Pentru că, pe această centură se va circula cu o viteză de până la 80 km/oră. A fost o condiție…”
Dorin Vlașin a subliniat că vor fi necesare în Lușca discuții cu fiecare cetățean în parte. „Trebuie să le explicăm foarte clar care va fi traseul. Să le explicăm ce opțiuni mai avem pentru a devia acest traseu. Probabil lumea va adopta ideea de a merge cu centura cât mai aproape de râu…”, a mai spus Dorin Vlașin.
Primarul Dorin Vlașin s-a referit și la celelalte proiecte care vor putea fi derulate pe fonduri europene, în Năsăud. Între altele, primarul a vorbit despre dotarea și modernizarea Colegiului național „George Coșbuc” și a bazei sportive din spate.
Amenajarea unei zone de promenadă, pe malul râului Someș – de la cascadă în sus până la limita cu Rebrișoara – este un alt proiect pe care administrația vrea să-l deruleze aici.
„Avem nevoie de baze de agrement, pentru că lipsesc cu desăvârșire”, a admis Dorin Vlașin.
Va intra curând în procedura de licitație și complexul sportiv multifuncțional. Nu s-a renunțat la proiect, deși a fost inițiat de fosta administrație locală.
„Demarăm și documentația pentru construirea unei creșe cu 100 de locuri. Funcționăm deficitar și aici…” a admis Dorin Vlașin.