3.6 C
Bistrița
luni, noiembrie 4, 2024

Avanpremieră: Colindătorii. Organizarea „Berii” la Șieuț

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Biroul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale, vă invită vineri, 9 decembrie 2022, la avanpremiera unui filmul documentar etnografic de excepție.

„Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț” este documentarul care va fi prezentat în avanpremieră la Centrul Cultural „Dacia” din Bistrița.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 18:30 și va debuta cu un vernisaj al expoziției de fotografii realizate în timpul filmărilor. De la ora 19:00, va fi proiectat filmul documentar etnografic, în Sala de Cinema „Adrian Pintea”.

Potrivit datinii, în timpul postului Crăciunului, când jocul satului era oprit, feciorii se adunau, prin sunet de bucin, la casa gazdei. Aici erau stabilite detaliile organizării colindatului. Dintre cei mai destoinici feciori ai satului erau aleși vătafii. Aceștia arvuneau ceterașii și se ocupau se organizarea „Berii” – a colindatului de ceată și a jocului de sărbători. Tot ei se înțelegeau și de colceri (cei care se ocupau de băuturi) și de căprari (responsabili de adunarea colacilor primiți de colindători).

În Ajunul Crăciunului, ceata de feciori pornea colindul. Primele case colindate erau cea a gazdei „Berii”, a preotului și a primarului satului. Apoi, colindătorii se împărțeau în două cete și colindau întreg satul.

Filmul documentar etnografic prezintă acest obicei al colindătorilor din Șieuț și al organizării „Berii” (jocul de sărbători). Chiar dacă, la momentul documentării, obiceiul nu mai era practicat în forma sa inițială, o serie de elemente conexe acestuia au dăinuit în timp. Este vorba despre costumul tradițional, colindatul de ceată bărbătească sau jocul fecioresc din Șieuț. Acestea sunt elemente de patrimoniu cultural imaterial extrem de valoroase, înscrise și pe Lista Reprezentativă UNESCO.

Obiceiul organizării „Berii” la Șieuț este unul bine fixat în memoria colectivă a acestei comunități. El este și în prezent liantul unei lumi care a reușit includerea tradiționalului în contemporan.

Filmările pentru producția documentar etnografică „Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț” au fost realizate în satul Șieuț, din județul Bistrița-Năsăud, în luna ianuarie 2020.

Mulțumiri speciale se adresează întregii comunități din Șieuț, fără de care realizarea acestui film documentar nu ar fi fost posibilă.

Filmul a fost realizat de către etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific (documentare de specialitate, cercetare de teren, analiză și selecție secvențe video, realizare script). Cristian Vrăzmaș semnează regia, imaginea, montajul, editarea video și sunetul. 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sala de cinema.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.